REINE & MIMMI I FJÄLLEN! – bara dålig och tråkig ”kultfilm”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Magnus Skogsberg
Skådespelare: Bertram Heribertson, Ing-Marie Carlsson, Sanna Ekman, Sanna Bråding, Mi Ridell
Land: Sverige
År: 1997
Genre: Komedi
Längd: 98 minuter
Format: DVD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 0

Ett uttryck jag inte gillar är So bad it’s good. Om något i slutänden är good, då är det ju inte bad. Det handlar då snarare om en film (uttrycket används oftast om film) som är bra på sitt sätt. Vad det nu kan vara för sätt.

Reine & Mimmi i fjällen! är en film som är So bad it’s just plain bad

En av de sämsta som gjorts

Jag såg aldrig TV-serien Tre kronor. Jag vet inte ens vad den handlade om. Jag ser här till min förvåning att Tre kronor gjordes i tio (10) säsonger, vilka visades mellan 1994 och 1999. Reine Gustavsson (Bertram Heribertson) och hans hustru Mimmi (Ing-Marie Carlsson) var två av seriens huvudpersoner.

Kult har uppstått

1997 gjordes det alltså en långfilm om Reine och Mimmi, för regin stod Magnus Skogsberg. Den fick usel kritik. Jävligt dålig kritik. Den ansågs vara en av de sämsta filmer som gjorts i Sverige. Jag såg den inte.

Sedan dess har det tydligen uppstått något slags Reine & Mimmi i fjällen!--kult. Vilka som ingår i denna kult vet jag inte. Jag känner inga som ser- och ser om den här filmen, jag känner inte till några som gör det. Varför denna kult uppstått vet jag inte.

I en låda med femkronorsfilmer

Enligt uppgift säljs den tidigare DVD-utgåvan för skyhöga priser på Tradera. Det vet jag inget om – jag har förstås aldrig letat efter filmen, men detta är en sådan där film jag antagit ligger i en låda med femkronorsfilmer ingen vill ha. Det skulle inte förvåna mig om den finns att köpa för fem, tio spänn i någon begagnatbutik här i Göteborg; på något ställe där man inte hört talas om kulten, det vill säga de flesta ställen. Nu har filmen alltså släppts på nytt och nu har jag sett den.

Bara dålig och tråkig

Reine & Mimmi i fjällen! är skitdålig. Den är dålig på riktigt. Osebart dålig. Jag har ägnat en stor del av mitt liv åt att se- och skriva om gamla svenska filmer som Drar på – kul grej på väg till Götet, Sound of Näverlur och Åsa-Nisse i rekordform. De är alla roliga och underhållande. Till och med Sean Banan – inuti Seanafrika var underhållande, eftersom den var inspirerat konstig och idiotisk. Reine & Mimmi i fjällen! är bara dålig och tråkig.

Estetiskt ser filmen ut som ett avsnitt av en TV-serie från 90-talet. Filmfotot är rudimentärt. Bildkvalitén på den här DVD:n är heller inget vidare.

Kommer över billigt hotellpaket

Filmen handlar om att Mimmi är less – och för att muntra upp henne köper Reine en resa. Mimmi vill förstås åka söderut, men Reine kommer över ett billigt hotellpaket i fjällen, så de åker dit. Väl där visar det sig att en massa människor de känner också ska bo på hotellet, däribland Mimmis syster Siri (Mi Ridell), som är kleptoman, och hennes stammande kille Bängt, som visar sig vara polis (Per Graffman).

Inga överraskningar

En rysk rånarliga härjar i trakten. Kan ligan vara identisk med det ryska dansband som spelar på hotellet? Självklart – det finns nämligen inga överraskningar i det slappa manuset. Dansbandets sångerska visar sig förresten vara Reines gamla fjälla Olga (Mercédesz Dinnyés).

Samtliga är vidriga och hatiska

Reine Gustavsson är en fruktansvärt osympatisk kille. Han är vresig, skriker och svär. Antagligen är det meningen att detta ska vara roligt, jag vet inte. Mimmi är inte mycket mer sympatisk hon. I stort sett samtliga rollfigurer i den här filmen är vidriga och hatiska. Carl Magnus Dellow gör en gubbe som hela tiden ska mucka. Sanna Bråding är väl något mer sympatisk. Mi Ridell är nog den ende som kommer undan med hedern i behåll, vilket mest beror på att hon besitter en viss charm – till skillnad från övriga medverkande.

Alla bråkar med varandra

Folk åker snöskoter. Det jojkas. En väska med pengar är på vift. Sanna Bråding säger att även dansband måste bajsa. Reine och Mimmi bråkar med varandra. De bråkar med alla andra. Alla bråkar med varandra. Det svärs. Sanna Ekman och Tomas Norström jobbar på hotellet. Sedan kommer det poliser och folk jagar varandra. Fredrik Wikingsson är statist på slutet.

Absolut ingenting är roligt i den här filmen. Den är heller inte tillräckligt konstig för att bli underhållande av den anledningen. Det här är bara plågsamt att titta på.

Som bonus på DVD:n finns ett inspelningsreportage.

print

Här kan du se Reine & Mimmi i fjällen! (1997)

Våra samarbetspartners