BABIAN, Medley, Malmö den 8 december 2023 – energisk rock med feelgoodkänsla

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Lukta apa finns det ju ett känt uttryck men jag förmodar att Malmöbandet Babian var hyfsat fräscha när de klev på scen denna fredagskväll. Dock var de garanterat mindre fräscha efter konserten då medlemmarna dröp av svett.

Musikaliskt jämförs de ibland med MC5 och Bob Hund. Dock uppmanar jag er självklart att kolla bandet live för att bilda er en egen uppfattning. Med sång på skånska blir det dessutom en väldigt lokal prägel. Speciellt när de spelar på hemmaplan.

Medryckande melodier och skarpa texter

Ana oråd blev den inledande låten som dessutom fortfarande inte finns på album. Dock är ett nytt album inspelat och ska släppas under vårkanten. Deras pop-punk-indierock är medryckande och har både skarpa texter och melodier som fastnar snabbt.

Nästa låt handlade om känslan av att bli behandlat som en sommarkatt, Hemmakväll. Knark eller vatten med sin underfundiga text avhandlar kickar av olika slag. Med lite halvfalsk körsång framfördes från plattan Hälften dör av Fetma,Ingenting + Ingenting. Trallvänligt som bara den.

coola gitarrdueller och snyggt pianospel

Bandet började svettas rejält och lättade på klädseln och vi uppmanades att Varva ner. Vilket också var den nya låtens titel. Den innehöll många coola gitarrdueller.

Tobias Allvin som trakterade sång och gitarr bytte nu till piano och den lite mer återhållsamma Ung Man har absolut hit-potential. Ifall nu fler hade upptäckt bandet. Tolfte Steget blev presenterat som en gubbig låt och den fick nog mig att tänka på band som Torsson. Är ju själv gubbe så det var väl därför jag tyckte den var bra.

Hysteriska låtar

Från albumet Heja dom som vinner blev det Tid där vår frontman fortfarande stod för piano och sång. Conny Andersson med stor mustasch hade mycket feeling på sologitarren. Den lätt hysteriska När ska jag bli stor med sitt 60-talsstuk svängde rejält. Fick lite The Stooges-feeling. Vilda gitarrsolon och envist hamrande på trummorna.

Röj i publiken

Morgondagen har ingen aning inbillar jag mig var en ny låt då den inte gick att hitta någonstans. Nu var det rejält tryck och i publiken var det riktigt röjigt längst fram. Och inte blev det lugnare när Spela Tuff drog i gång. Kan vi toppa detta undrade bandet och med Sprinten i din hand blev det ytterligare en tempohöjning. Med textraden ”Jag lägger sprinten i din hand så vi kan komma lite närmare varann” blev detta kvällens sista låt.

Kaotisk version

Men inte oväntat kom bandet in igen. Tillbaka på med Feber som var en cover på Fever. Fast ganska annorlunda. Från albumet Fullproppad, listtoppad, livrädd och uppstoppad blev en lätt kaotisk version av Jag exploderar om du säger nej. Den fick avsluta kvällen.

Lite sammanfattning kanske

Nu har jag sett Babian några gånger live och allt eftersom man lär sig låtarna blir det bättre och bättre. Det här är väldigt sympatiska gubbar på scen, och de får snabbt med sig publiken. Att de har sina trogna fans märks då de flesta sjunger med i låtarna. På Medley är scenen bara några decimeter hög så avståndet mellan band och publik är minimalt. Detta är självklart ytterligare en faktor som höjer stämningen.

print

Våra samarbetspartners