SILENT NIGHT – mannnen bakom Face/Off levererar med sin action vid 77

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: John Woo
Skådespelare: Joel Kinnaman, Kid Cudi, Catalina Sandino Moreno, Harold Torres, Yoko Hamamura
Premiär: 2023-12-08
Betyg: 4

Efter tjugo års frånvaro från amerikansk film är han tillbaka, John Woo. Exalterande, får man väl säga. Alla som någon gång avnjutit actionklassiker som Hard Target, Broken Arrow, Face/Off och för all del även Mission: Impossible II förstår poängen.

Särskilt som denna film på vissa sätt onekligen representerar en form av business as usual medan den på andra sätt utgör ett exempel på något annat. Detta annat stoltserar med ett mindre avskalat format, en tämligen kompromisslös dysterhet och inga publikfriande färgstarka skurkar á la Nicolas Cage och John Travolta.

Förlupen kula dödar pojke

Istället presenteras man initialt för Los Angeles avskum på gatunivå. Ett gängkrig som exemplifieras via vansinnesskjutande under biljakt resulterar i en förlupen kula som dödar en liten pojke under lek. På självaste julafton, dessutom.

Från gränslös sorg till hämndlystnad

Pojken är son till hängivne familjefadern Brian Godlock alias en superdeffad Joel Kinnaman, och de efterföljande känslor som länge ger sig uttryck som gränslös sorg utvecklas slutligen till hämndlystnad och blodtörstighet. Vid det laget har frun Saya dock ledsnat. Tårarna är slut, så hon bara tar sin väska och lämnar till slut.

”Kill them all”, skriver Brian på sin almanacka ungefär i samma veva på det datum som gäller som startskott för slakten. Som om han skulle behöva en påminnelse. Mannen är nu mitt uppe i sitt hårda träningsprogram och sin kartläggning av gängen som berörs.

”You need a montage”

Mycken tid ägnas här för övrigt åt att visa Brian i träningstagen på diverse olika sätt. För ”You need a montage”, som South Park-skaparna Trey Parker och Matt Stone så fint skaldade i låten med samma titel. Hämtad från deras skojfriska docksatir Team America: World Police, för övrigt.

Då blir det åka av

Hämnden får man med andra ord vänta på. Efter en blodig öppning håller Woo en på halster fram till sisådär femtio minuter innan våldsamheterna tar sin början på allvar. Kanske dröjer han till och med väl länge med detta. Å andra sidan, då blir det åka av. Både bokstavligt talat per pimpad Ford Mustang och rent allmänt med snyggt iscensatt fajting, modell närstrid och shoot outs av varierande slag.

Woo levererar vid 77

Samtidigt är det här överlag en rätt dyster, sentimental och på det hela taget gravallvarlig skapelse. Varken lättsamhet eller kvicka repliker går att uppbringa. Här regerar mörkret och tungsinnet fullt ut. Men visst, ingen kan förneka att Woo levererar sin välbekanta typ av action med god form, det är faktiskt svårt att tro att mannen faktiskt fyllt 77.

Samtidigt bär Joel Kinnaman mer eller mindre hela filmen med den äran på sina axlar. Hans smärtsamt hudnära insats gör en stolt över att vara svensk.

print

Våra samarbetspartners