KUNG FU HUSTLE (Gong Fu)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Stephen Chow
I rollerna: Stephen Chow, Wah Yuen, Qui Yuen, Kwok Kuen Chan, Siu Lung Leung, Dong Zhi Hua, Chiu Chi Ling

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2005-06-03

Har du aldrig sett Hongkong-action förr, är detta en delikatess. Har du varit med ett tag, blir du kanske inte riktigt lika mycket till dig i brallorna, som vissa nymornade svenska recensenter.

Den inledande danssekvensen är en femetta, sedan går luften ur ballongen; åtminstone till originalitet sett. Därmed inte sagt att detta skulle vara ett dåligt köp – inte alls. Lika bra som mycket av det bästa från Hongkong – dock inte sådär värst mycket bättre, vilket mången yrvaken svensk reporter velat få det till.

Förvisso, Stephen Chow har lagt till lagt en rad väl utförd CGI till asiaternas välutnyttjade hämnd/underdog-tema, varför det sällan blir stillastående, men detta helt klart på bekostnad av karaktärsskildring (något folket där borta sällan varit några världsmästare på till att börja med). Man känner Bruce Lees och Jackie Chans tidiga figurer bättre än någon i detta spektakel (tack Hongkong Legends!).

Stephen Chow har funnits i branschen i minst 20 år nu, men slog först igenom internationellt med sitt förra verk, ”Shaolin Soccer” (2001), trots att filmbolaget enligt uppgift klippte sönder verket i samband med den internationella lanseringen (har själv bara sett originalversion på DVD, som efter en något långsam inledning blir ett väldigt underhållande upptåg – fotboll enligt västerländsk modell, kung fu och snygga, övertygande datoranimerade inslag).

Det som alltså egentligen skiljer både ”Shoalin Soccer” och ”Kung Fu Hustle” från det mesta vi hittills vi sett från Hongkong-fabrikerna är de datoranimerade effekterna. På både gott och ont. Visst ser det många gånger väldigt läckert ut, men samtidigt innebär kunskapen om fejk att man trots allt kväver en och annan gäspning. Det är ändå något visst med stuntmän som riskerar liv och lem…

”Kung Fu Hustle” utspelas under 1940-talet kring och i Shanghai, där ett gangstergäng betitlat ”Yxorna” (ska vi gissa att någon i filmteamet sett ”Gangs of New York”?) huserar och domderar. Vidare har vi två luffare/förlorare/skojare – Chow och hans bullige sidekick Chi Chun Lam – som råkar snubbla in i den fattiga förorten ”Svinstian” och där utger sig för att tillhöra just det beryktade gangstergänget, för att tillskansa sig lite fördelar. Men det skulle de kanske inte gjort, för det dröjer inte länge förrän de riktiga ”Yxarna” dyker upp på samma plats.

Sedan blir det ändå tills slutsignalen: Fullt ös, medvetslös!!!

Såklart att ”Yxorna” möter så småningom motstånd efter att ha först förnedrat våra misslyckade hjältar.

Komedi, slap-stick och även en hel del rått våld (yxor är inte att leka med!). Det här är väl ingen film för de allra minsta eller allt för känsliga beträffande underhållningsvåld (för 20 år sedan hade ”Kung Fu Hustle” blivit totalförbjuden, jag lovar!).

Många otroligt snyggt koreograferade actionsekvenser. Och vem står för merparten av dem om inte Yuen Woo-Ping. Precis, mannen som blev världsberömd i hela västvärlden för sina insatser i ”The Matrix” (och senare bl.a. ”Kill Bill 1 & 2”). 

”Kung Fu Hustle” är bra, men inte så in i helvete bra. (Jag hade nog lagt pengarna på att beställa Yuen Woo-Pings ”Iron Monkey” från Hongkong Legends istället – men å andra sidan är jag närmare 50 än 15.) Dock lär få gå hem från biograferna med alltför hängande mungipor!

Skriven 2005-06-03

print

Våra samarbetspartners