THANKSGIVING – av mannen bakom Hostel

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Eli Roth
Skådespelare: Patrick Dempsey, Neil Verlaque, Addison Rae, Jalen Thomas Brooks, Milo Mannheim
Premiär: 2023-12-01
Betyg: 3

Han är mest känd eller kanske rent av beryktad för blodiga skräckfilmer som Cabin Fever, Hostel, Hostel Part II och The Green Inferno, men Eli Roth har tro det eller ej inte gjort något i genren sedan 2015 års Knock Knock med självaste Keanu Reeves i huvudrollen.

Förrän nu. Thanksgiving är titeln, och precis som varje rutinerad skräckkonsument lätt kan räkna ut är det frågan om en slasher. Roths första i denna slitstarka (skräck)nisch, bör tilläggas.

Dödligt upplopp i köptempel

Platsen är Plymouth, Massachusetts, och där vurmas det stenhårt för stolta rötter som går tillbaka till Mayflower-pilgrimerna, som i början på 1600-talet landsteg i dessa trakter och grundade en av det blivande USA:s första kommuner.

All denna värdiga – för alla utom indianerna då – historieskrivning till trots uppvisar dagens Plymouth en bild av motsatt art. För redan innan ortens väl tilltagna stormarknad RightMart hunnit öppna portarna för årets Black Friday-försäljning är stämningen bland de köpsugna utanför illavarslande upphetsad. En gnista är redan tänd, upplopp följer och snart ligger ett större ett antal människor döda på köptemplets golv.

Knappast slumpmässigt mördande

Ett år senare står köpcentret i begrepp att avverka en ny Black Friday. Men allt är inte som det brukade vara. En mördare iklädd en mask föreställande legendariske pilgrimen John Carver börjar nämligen ta folk av daga lagom till den stundande Thanksgiving-helgen. Slumpmässigt? Knappast. Alla som på något vis hade del i dödsfallen då allt spårade ur året innan verkar vara måltavlor.

Den första att bita gräset

Högst osympatiska servitrisen Lizzie var en av de mest aggressiva under ovannämnda urspårning, och hon blir mycket riktigt också den första att bita gräset.

I handlingen centrum finner vi annars Jessica, dotter till varuhusets ägare Thomas Wright, pojkvännen Bobby och fyra vänner av diverse typ. Denna sextett kan av den illvillige också sägas ha orsakat fjolårets upplopp, så det är givet att Carver även kastar lystna blickar på dessa unga, vackra människor.

Förvånansvärt våldsamt

Fast mannen gör avsevärt mer än så förstås. Det går våldsamt till när han hugger, snittar, skär, sågar och bränner sig genom människokött. Förvånansvärt våldsamt, till och med. Man skulle därmed också kunna hävda att Roth håller stilen. Blodet sprutar och tarmarna rinner ur de attackerade kropparna, och det hela är på det hela taget också tämligen spännande.

Sjukt galen upploppssekvens

Det ska också sägas att manusförfattarna Roth och Jeff Rendell verkar ha gnuggat geniknölarna en del vad gäller våldsinslagen. Allt är inte gammalt gods i detta avseende, så extra plus för det. Den inledande upploppssekvensen ter sig till exempel lika sjukt galen, som flyhänt genomförd. Dessutom framstår den både som en mardrömsvision av modernt köpvansinne och en rolig, men föga subtil kritik av de monster som konsumtionssamhället skapat.

Bisarr scen vid middagsbordet

Dock bör påpekas att Thanksgiving varken är lika smart som Scream-franchisen rent allmänt eller så krypande stämningsfull som David Gordon Greens Halloween-trilogi. Bara för att nu ta några aktuella exempel.

Däremot har Thanksgiving alltså andra kvaliteter. Som en av de mest bisarra scenerna vid ett middagsbord någonsin på film. Mer än så kan inte sägas utan att spoila å det värsta. Fast ni som sett den elakartade och nästan skamlöst bortglömda Would You Rather kan förstås få en aning om upplägget i denna scen.

Romcom-skådis går all in hardcore-style

Men för att nu fortsätta prata om kvaliteter. Huruvida det faktum att Patrick Dempsey spelar huvudrollen är en av dem ska vi låta vara osagt. Men visst är det lite intressant att denne ständige romcom-/Disney-skådis slutligen gett upp sitt uttalade motstånd mot skräck och gått all in hardcore-style.

print

Våra samarbetspartners