GREATEST 80’S, Malmö Live, Malmö den 2 december 2023 – nostalgitripp till 80-talet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Inom pressen är det snabba puckar som gäller. På flygplatsen i Boston kommer jag på att det visst är showtime på Malmö Live redan nästa kväll. Så det var bara att slänga iväg ett snabbt mail och sedan var det dags för julshow igen. Årets första julighet är ett potpurri av artister som hade sin storhetstid under 1900-talets sista årtionden.

Magnum Bonum

Efter den inledande jullåten Om jag bara fick en elgitarr till jul (I Wish It Could Be Christmas Every Day) med Lasse Lindbom Band och Louise Raeder var Magnum Bonum först ut bland banden. De körde igång med Lover Boy fortsatte med Hög hatt innan de avslutade med anthem-låten Skateboard. Under mellansnacket reflekterade de över att på den gamla goda tiden hängde massor av tjejer utanför logen, nu står bara färdtjänsten där…

Anki Bagger

Därefter klev Anki Bagger upp på scen. Först ut var dängan People Say It’s In The Air. Därmed var det dags för 80-talsdiscon att eka högt i Malmö Lives stora konsertsal. När hon sedan fortsatte med Where Were You Last Night var det givet att publiken som på beställning skulle resa sig upp.

Sha-Boom

Kvällens första akt med internationellt stuk var de gamla pudelrockarna (fast nu var väl hårsvallet lite tunnare) svensk/norska Sha-Boom. De inledde med genombrottshiten Don’t Steal My Heart Away.

Under The Sweet-covern Fox On The Run fick de sällskap av Anki Bagger. Anki fanns ju kvar när Dag Finn drog igång Noice-covern Du lever bara en gång, och givetvis var det allsångs-varning direkt. Tror ju en hel del av publiken liksom undertecknad såg Noice-spelningen på Nöjesteatern i början av oktober. Bandet rundeade av med superhiten R.O.C.K..

Lasse Lindbom Band

Lasse Lindbom i sin tur berättade en hel anekdoter om tillkomsten av partyplattan Svarta Rosor & Vit R&B (som för övrigt blev utnämnd till “1983 års mest onödiga utgivning”), vilken ledde till mötet med Marie Fredriksson och tillkomsten av låten Ännu doftar kärlek som nu framfördes i Lasses egna tolkning.

Dan Hylander

Lasse Lindbom och hans band blev kvar på scenen när kvällens nästa gäst, Malmös egna ödmjuke rockpoet Dan Hylander kom upp. Även Dan pratade lite grand med publiken innan han körde igång med Farväl till Katalonien. Dans mellansnack innan Svart Kaffe föranledde lite fnitter från publiken, som självklart klappade takten under hela låten. Lika givet var det förstås att entusiasmen framför scen fortsatt när detta nummer övergick i Skuggor i skymningen, som även fick avsluta första halvan av kvällens show.

Snowstorm

Efter en kortare paus öppnade Snowstorm kvällens andra och avslutande set med Göteborgs låten Vårstämning och fortsatte med Hon älskar snabbt innan de avslutade med min generations högstadie-klassiker Sommarnatt. Ålderskopplingen var för övrigt rätt uppenbar när man kände och hörde responsen. Snowstorms mellansnack tedde sig dock väl korthugget, men sångaren funkade trots allt i rollen som allsångsledare.

Kvällens mer eller mindre självutsedde konferencier Lasse Lindbom tog därefter åter tag i taktpinnen med sin antagligen största hit Kom och värm dig.

Mikael Rickfors

Lasse och hans band fortsatte även att kompa nästa artist på dagordningen, Mikael Rickfors. Denne öppnade med en hyllning till Pugh via deras samarbete i Grymlings och deras Där gullvivan blommar och fortsatte med

Rickfors följde upp med Percy Sledge-klassikern When A Man Loves A Woman där även hans livskamrat Louise Raeder hjälpte till körandet.

Rickfors fortsatte med Vart tog alla vilda kvinnor vägen innan han avslutade med Vingar.

Katrina (ex Katrina & The Waves)

Showen avslutades av Katrina som inledde med Rock ‘N’ Roll Girl. Därefter följde välbekanta saker som Sun Street eurovision-vinnaren Love Shine A Light innan alltihopa föga förvånande avslutades med Walking on Sunshine.

Minns för övrigt fortfarande när Katrina & The Waves spelade på Malmöfestivalen 1989, och bandet vackert fick spela sistnämnda låt flera gånger ett antal gånger eftersom publiken inte kunde få nog och de inte hade repat in fler låtar

Mer jul

Slutet gott allting gott. Men inte riktigt än. Lasse Lindbom fick passande nog avsluta på riktigt med sin och Triads julklassiker Tänd ett ljus och backades då upp av de flesta av kvällens artister.

Som bonus fick publiken gratta födelsedagsbarnet Mikael Rickfors, som fyllde 75 denna kväll. Greatest 80’s avslutades med en allstar cast där alla medverkande samlades på scen och sjöng Band Aids Do They Know It’s Christmas.

Summa summarum sitter/står du i publiken och kommer på dig själv med att sjunga med i varenda låt, så är detta definitivt en konsert för dig. Att du kommer att gå hem nöjd är definitivt alldeles givet.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners