PAIN HUSTLERS – Emily Blunt med klass och ett pratigt manus ingen vågat stryka i

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: David Yates
Skådespelare: Emily Blunt, Chris Evans, Catherine O’ Hara, Chloe Coleman, Andy Garcia
Land: Storbritannien, USA
År: 2023
Genre: Brott, Drama
Längd: 123 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Pain Hustlers är baserad på boken av Evan Hughes som i sin tur är baserad på verkliga händelser. Handlingen är lika delar visselblåsarfilm/rättegångsdrama, Oliver Stones Wall Street med “Greed is good” och Martin Scorseses The Wolf on Wall Street ”Greed is still (not) good” och den klassiska storyn ”singelmamma bevisar att kvinnor kan” à la Erin Brockovich – filmen som gav Julia Roberts en Oscar.

Emily Blunt är definitivt i samma klass som Julia Roberts och här slipper hon springa från zombies och utomjordingar och småprata med Dwayne ”The Rock” Johnson. Men David Yates är måhända ingen Steven Soderbergh. Eller Oliver Stone. Eller Martin Scorsese. Eller så har han bara fått ett dåligt, pratigt manus som ingen vågat stryka något i.

Alla ”darlings” finns kvar

Får en snabb flashback till boken Kreativitet av John Cleese, där Cleese påpekar att han hade tid att göra boken kort. Alla som involverats i tillkomsten av Pain Hustlers verkar ha haft ont om tid, för man kan inte ha gjort några strykningar alls, alla ”darlings” finns kvar och ändå, trots all text, är filmen obegriplig och otydlig. Nästan allt utrymme fylls till brädden av pladdrande mumbo jumbo.

Även folk som avlidit ser tillbaka

Filmen har korta, svartvita intervjusekvenser med de som drabbats av medicinerna som krängdes hänsynslöst för snöd vinnings skull. De är gjorda efter att den huvudsakliga filmen utspelat sig, och folk ser tillbaka på händelserna, men ändå har man fått med folk som avlidit av överdos under filmens gång.

Lågbudget hemmafest

Fokus borde ha varit på offren – som i Erin Brockovich. Istället är fokus på ”the cool guys” som är medicinsektorns hänsynslösa motsvarigheter till börshajarna (eller börsvargarna?) i The Wolf of Wall Street. Och det blir bara så fel. Dessutom ser det ”wolfiga” partajandet här billigt och löjligt ut. Netflix hade förmodligen inte pengar till mer en lågbudget hemmafest på de grå heltäckningsmattorna.

Typecastingen är uppenbar

Chris Evans har efter sin Captain America karriär nischat in sig på att spela samma sleaziga snubbe gång på gång. Det var kanske lite kul i Knives Out, men det var mindre kul i The Gray Man och nu igen … Nix, nu är tricket gammalt och typecastingen är uppenbar.

Det enda som står ut förutom Emily Blunt

Emily Blunt är dock oklanderlig, som alltid, liksom hennes outfits. Kostymansvarig är förresten Colleen Atwood, fyrfaldig Oscarsvinnare och tillika den enda som tagit hem en statyett till Fantastic Beasts Wizarding World franchisen. Efter Blunt är kläderna det enda som står ut. Resten är lika avtrubbat som de vita, runda pillerna.

print

Här kan du se Pain Hustlers (2023)

Våra samarbetspartners