FAIR PLAY – svettigt tajta thrillerelement i finansbranschen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Chloe Domont
Skådespelare: Phoebe Dynevor, Alden Ehrenreich, Eddie Marson, Rich Sommer, Sebastian De Souza
Land: USA
År: 2023
Genre: Drama, Mysterium, Thriller
Längd: 113 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 4

Man har sett det förr i sådant som Margin Call, The Big Short, The Wolf of Wall Street och givetvis, Wall Street. Så hänsynslösheten och girigheten i finansbranschen i är inte direkt något nytt ämne att skildra på film, och här har vi ännu ett exempel på det. Fair Play uppvisar dock en sida där romantiken är det offer som oundvikligen är det första i jakten på position, prestige och icke att förglömma pengar. Förstås.

Allt detta är något unga, snygga paret Emily och Luke får erfara. De är analytiker på en finansfirma, men döljer sin relation eftersom ledningen inte ser med blida ögon på kärleksaffärer på jobbet. De bryr sig dock föga om detta, men det kanske de borde göra. Även om de lovar varandra att de är ett team som arbetar för ett gemensamt bästa.

För snart sticker avundsjukan, misstänkliggörandet och offerkoftan fram sitt fula tryne. Och allt som krävs är ”bara” att Emily befordras alltmedan Lukes karriär börjar gå lite knaggligt.

Tar till verbala storsläggan

Fast till en början gör partnern sitt bästa för att hålla god min. Kanske till och med med goda intentioner i bakhuvudet. Men när Emily börjar umgås i den grabbiga chefsmiljön medan Luke bara suktande kan betrakta utvecklingen på avstånd frestas hans tålamod. Så nära men ändå så långt borta, om ni förstår. Då spårar det snabbt ur.

“Hur kan du förvänta dig att bli tagen på allvar när du klär dig som en jävla cupcake”, vräker Luke ur sig vid något tillfälle.

Frustrerad och missnöjd tar han till den verbala storläggan. Fast sanningen är nog snarare att mannen i detta fall varken är den smartaste och kunnigaste av de två. Eller ens den mest hårdhudade. I alla fall inte i slutänden.

Obehaglig scen

De bådas boss Campbell vill i sin tur inte ha något strul på arbetsplatsen. Inget som stoppar pengaflödet. Får ”greed is good”, som Michael Douglas finanshaj Gordon Gekko, uttryckte det i just Wall Street.

Extra plus här till Eddie Marsan, som spelar mot sin spröda typ i starka fixarserien Ray Donovan. Lika kallhamrad som tystlåten avpolletterar han Luke när han bokstavligen krälar i stoftet för att få en öppning till en fortsatt karriär. En obehaglig scen? Absolut. Och inte den enda, för övrigt. Både Emily och Luke använder sex som ett vapen mot varandra för att nu travestera röststarka Pat Benatars 80-talshit Sex as a Weapon. Vilket inte heller är vackert att skåda. Om man så säger.

Svettigt tajta thrillerelement

Extra plus även för Phoebe Dynevors och Alden Ehrenreich rollprestationer som Phoebe och Luke. Måste säga att jag överraskades både av deras hudnära insatser och filmens svettigt tajta thrillerelement.

Sedan fokuserar det hela måhända inte överdrivet mycket på finansbranschens sorgliga roffarstatus, detta faktum bara finns där som en bakgrund till de unga tus kraschade relation, och det är gott nog. Det här är trots allt en annan historia än en som förklarar eländets sammanhang.

I en mycket bättre värld

På samma sätt skulle kanske Phoebes och Lukes förhållande måhända ha en chans till överlevnad i en annan mycket bättre värld. Men det är förstås också en helt annan historia.

print

Här kan du se Fair Play (2023)

Våra samarbetspartners