SOMLIGA GÅR MED TRASIGA SKOR – dokumentär om Cornelis Vreeswijk

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Magnus Gertten
Dokumentär om Cornelis Vreeswijk
Premiär: 2023-11-17
Betyg: 4

Somliga går med trasiga skor är väl inte bara titeln på en av Cornelis Vreeswijks mest älskade visor utan även en liten metafor för hans eget trasiga liv. För lite mer än tio år sedan kom ju biopicen Cornelis som berättade historien om Mäster Cees med Turbonegro-sångaren Hank von Hell eller rättare sagt norrmannen Hans-Erik Dyvik Husby i huvudrollen och Cornelis son Jack Vreeswijk som kompositör och musikaliskt bollplank.

Jack Vreeswijk har även varit till stor hjälp när det gällde färdigställandet av denna dokumentär utan materialet han hittat åt filmens regissör Magnus Gertten hade nog det nog inte blivit någon film. Dessvärre gick Jack bort tidigare i år och fick aldrig se den färdiga filmen.

Till skillnad från tidigare filmer som nyss nämnda Cornelis som kretsar denna dokumentär mer kring kvinnorna i Cornelis liv än något annat. Tittarna får således stifta bekantskap med samtliga av Cornelis fruar; Ingalill Rehnberg (Jack Vreeswijks mor), Bim Warne samt Anita Strandell och höra deras historier om livet med Cornelis. Även andra personer som hade en nära relation med Cornelis får tittaren stifta bekantskap med.

Filmen berättas i relativ kronologisk ordning och självklart bjuds det även på en hel del musik och massor av klipp och ljud spår med Cornelis själv. Klippet jag själv kommer ihåg var när Cornelis bjöds in till Ulf Lundells nyårskonsert 1985…

Har ni någonsin hört någon låt ur Cornelis Vreeswijks enorma låtskatt och undrat varifrån all denna musik kom ifrån har ni här chansen att tjuvkika lita på hur allt hände och vad som låg bakom.

print

Våra samarbetspartners