KATE MORTON : HEMKOMSTEN – ständiga hopp i tiden ligger genremixen i fatet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Homecoming
Förlag: Forum Förlag
Översättning: Åsa Brolin
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 556
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-11-06

Kate Morton är tillbaka! Det här är hennes sjunde bok. Efter The House at Riverton, Den glömda trädgården, De avlägsna timmarna, En välbevarad hemlighet, Huset vid sjön och Klockmakarens dotter. Som alla har blivit New York Times och  Sunday Times bästsäljare.

De är översatta till 38 olika språk och säljs i 45 olika länder. Homecoming kom ut under sin svenska titel Hemkomsten i november, då många längtar efter ett riktigt maffigt mysterium eller en historisk roman eller en pusselmordgåta eller en familjekrönika … och Kate Morton får in alla dessa genrer i en och samma bok. Hon får även in det metafiktiva greppet av en roman i romanen, som portioneras ut bitvis mellan alla hopp mellan nutid och dåtid. Geografiskt befinner vi oss i England och Australien, Kate Mortons egna två hemländer.

Börjar nysta

Prologen utspelar sig på nyårsafton. På julafton sker morden som skakar hela det lilla australiensiska samhället. Nutiden inleds i England, sextio år senare, då Jess får reda på att hennes släkting Nora ramlat nerför en stege i Australien. Hon åker till Australien och börjar nysta i vad som hände för sextio år sedan.

Vad händer i morgon?

Hoppen mellan de olika tiderna och hoppen mellan romanen som vi läser och romanen i romanen som Jess läser (som är skriven av en påhittad författare som undersökt morden) är det som driver upp spänningen. Vad händer i morgon? undrar vi ju ständigt i adventskalendern. Men innan morgondagens kapitel kommer ska vi även ta oss igenom romanen i romanens morgondag och dåtidens morgondag … Nutiden och nutidens morgondag är dock det svagaste kortet i leken. Nutiden blir aldrig lika intressant och engagerande som dåtiden.

En platt storstadsbrud

Jess är en tämligen platt karaktär som aldrig engagerar. Man bryr sig inte om utifall hon får en viss karl eller en annan karl, och man bryr sig inte om utifall hon ska bo i England eller Australien och man bryr sig inte om utifall hon löser morden eller inte.

Ja, som läsare vill man så klart veta vad som hände, men det är mycket förhalningsteknik innan man får veta. Och sextio år … är inte det i senaste laget för ett cold case? I och för sig, Johan Theorins Ristmärken hade en dåtidshandling som utspelade sig under andra världskriget, så gamla händelser påverkar fortfarande. Men Gerlof är coolare och intressantare än Nora, och dessutom är det ett plus när seniorer själva får vara med och lösa mysterier. Här verkar de mest hålla locket på familjehemligheter.

Amatördeckare som får allt serverat på silverfat

Vad ligger Kate Morton i fatet? För det första: att spänningen förlitar sig alltför mycket på hoppandet mellan olika tider. För det andra: att nutiden helt enkelt inte är intressant. För det tredje: det gamla greppet romanen i romanen. Som visserligen kan fungera bra. Men nu … istället för att Jess ska göra sitt jobb som amatördeckare och utredare så serveras hon allt på silverfat. Via romanen i romanen, via några inskannade sidor och via ett brev. Det är också oklart hur romanförfattaren till romanen i romanen fått reda på det han fått reda på.

Försvinner utan ett spår

Dessutom, Jess åker från London till Sydney för att vara med Nora … och när hon väl är i Sydney spenderar hon nästan inte någon tid alls med Nora, hon bara fjantar runt eller läser romanen i romanen. Jess ska föreställa en undersökande journalist, förmodligen den minst trovärdiga i världshistorien, och Janne Josefsson hade aldrig varit så här lat!

Nutid utan kött och blod

Dessutom försvinner alla människor i London, inklusive Jess bästis, utan ett spår och glöms snabbt bort i handlingen. Nutiden känns inte befolkad av människor av kött och blod. Under de sista hundra sidorna tar intrigen fart, men om man har lite deckarvana har man räknat ut hur allt hänger ihop under de hundra första sidorna. Det är väldigt många sidor däremellan.

Storpack med många genrer

Förmodligen fungerar boken mycket bättre om man inte brukar läsa deckare och om man inte brukar läsa Kate Morton. Som deckarfan och flitig Kate Morton läsare känner man tyvärr igen alla tricks och blir inte överraskad. Annars upplevs förmodligen denna bok som ”great value pack” eftersom man får så många olika genrer i en och samma bok, en tjock bok som varar mycket länge. Och visst är det roligt med en vintrig trip till Australien.

print

Våra samarbetspartners