CHARLOTTE KALLA & JOHAN ESK : SKAM DEN SOM GER SIG – knivskarpt, sakligt och lågmält om allt av vår främsta olympier

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: The Book Affair
Genre: Biografier, Sport, fritid & hobby
Antal sidor: 228
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-10-31

13 VM-medaljer. 50 SM-medaljer. 9 OS-medaljer. Sveriges främsta kvinnliga olympier genom tiderna. Sveriges första Tour de Ski-vinnare. Jerringpris-vinnare som 20-åring. Skidåkande staty i sin hemstad Tärendö. Charlotte Kalla är i särklass en av Sveriges mest framgångsrika och folkkära idrottare genom tiderna.

Charlotte Kalla pinnade uppför den där slalombacken i Tour de Ski, vann hela touren som första svenska och åkte samtidigt rakt in i folkets hjärtan. När hon gav järnet som värst nynnade hon på Nu kör vi som fan – en gammal Ronny & Ragge låt. På Idrottsgalan belönades hon med Jerringpriset, folkets eget pris. Hon hyllades också av programledaren Peter Settman som gick in i sin Ronny & Ragge roll och pussade Charlotte inför SVT:s kameror. Hon hade inte någon aning om bakhållet.

Otippad mediamagnet

Idag hade en programledare inte betett sig på samma sätt. Men framför allt: SVT och produktionen hade tvingats ta ansvar.

Av alla Charlotte Kallas avslöjanden har mycket av medias bevakning, speciellt från Sveriges Radio och Television, handlat om ”kyss-skandalen” från en idrottsgala för 15 år sedan. Otippat.

Man hade trott att mycket mer skulle handla om skandalerna i plural i skidvärlden. Och om hur inkompetent ledarskapet är i längdsskidåkningsvärlden.

Längdlandslagets ledning – en orgie i inkompetens

Om skidskyttelandslaget har fått De Bästa inom alla områden, ända sedan Wolfgang Pichlers dagar och de aktiva kan blomstra efter bästa kapacitet, så tycks längdlandslaget ha fått De Sämsta. Charlotte Kallas biografi skulle kunna läsas på kurser om ledarskap och management … som exempel på precis hur man INTE ska göra.

Knivskarpa, lågmälda och sakliga analyser

Vad som ger ytterligare tyngd till Charlotte Kallas ord är att hennes analyser är så knivskarpa, sakliga och lågmälda. Avskalat och konkret berättar hon om alla fel. Hon blir aldrig emotionell, inte ens när läsaren känner för att använda kraftord under läsningen, utan analyserar bara vidare.

Om allt som gick käpprätt söderut. Om löften som bröts. Om alla som inte lyssnade. Om folk i ledarpositioner som inte tycks ha någon aning om hur idrottskroppar fungerar. Om skidstjärnor som drabbas av ätstörningar och ryggproblem. När Charlotte berättar om hur vegetarisk mat bemöttes (alla misslyckanden skylldes på maten) skakar man bara på huvudet. Så vegetarianer kan inte hålla på med sport på toppnivå?

Umgås på SnapChat

När det gäller kändisbiografier så finns det en uppsjö som kommer i år, men internationellt sett befarar man att många inte kommer att sälja. Allmänheten vet redan allt om kändisarna, eftersom de lägger ut allt som finns att veta på sociala medier hela tiden. Charlotte Kalla faller inte i den kategorin. Hon har alltid varit sparsam med att prata om saker. Både ”in real life” och i sociala medier.

När den nya generationen skidåkare kommer förstår hon inte hur de kan vara så asociala och bara sitta på hotellrummen hukade över sina mobiler. Sedan förstår hon att de umgås över SnapChat. Som hon själv inte har. I likhet med andra sociala medier.

Vikthets, konflikter, dopingspöken

Man får ingen positiv bild av livet som idrottsperson. Vithets, konflikter, ryggproblem. Och ständigt detta hot om att åka fast för doping. Alla är själva ansvariga för att lusläsa det finstilta på alla mediciner och produkter. Charlotte vågar aldrig ”komma ut ur garderoben” och berätta om sin astma eftersom astmamedicin figurerar i media som ett dopingpreparat (man får egentligen inga positiva effekter av astmamedicin om man inte redan har astma).

Nåjden pekar ut en blond norska

När Charlotte är hos en nåjd, en samisk spåkvinna, och hon säger att en blond norska ska åka dit för doping blir Charlotte fly förbannad. Hon är lojal mot sina kollegor. Hon tror fortfarande, än idag, att Therese Johaug är oskyldig och berättar vilka problem Therese hade med sina hemska munsår.

Dopingkontrollanter kommer när som helst

Charlotte är också god vän med Marit Bjørgen. Men ändå. Varken Charlotte eller Marit berättar för varandra, eller någon utomstående, om att de fått de fruktade två prickarna för att ha ”slarvat” med vistelserapporteringen. Dopingkontrollanter kan komma och hälsa på när som helst och du får aldrig göra något spontant. Inte ens köpa en liter mjölk eller gå ut med hunden. Du måste befinna dig precis där du sagt att du ska vara. Hela tiden. Tre prickar och du är slut.

Generösa restaurangbesök och parterapi

Det finns också personliga historier om hur svårt det var att plötsligt ha mycket mer pengar än alla i sin omgivning. Systrarna blev glada när de blev bjudna på restaurang. Dåvarande pojkvännen (som jobbade som brandman) tog det inte lika bra. Efter parterapi blev det en separation.

Stolt i den svenska landslagsdräkten

Charlotte Kalla är stolt över den svenska landslagsdräkten, över att vara fanbärare på OS, över att sjunga den svenska nationalsången…

Samtidigt: Hon vet att hon tillhör en minoritet som genom historien har räknats som mindre värd. Hon berättar hur det var att växa upp som ummikko, en tornedaling som inte kan sitt minoritetsspråk meänkieli. Hur det var att höra om hur ”forskare” kom dit och mätte folkets skallar. For att bevisa att detta var ett avvikande, mindre intelligent och mindre värdefullt folkslag.

Medaljernas baksida, vänskapsband och idoler som blir kollegor

Sportbiografi möter starkt drabbande livsöde. Elitidrottens pris är många gånger högt. Charlotte Kalla har rekordartat många medaljer, men nu får vi för första gången höra talas om medaljernas baksida.

Finns det någon ljusglimt? Ja, de starka vänskapsband som växt fram till vissa av de andra idrottsstjärnorna, även de från ”andra generationer” som den sju år äldre Marit Bjørgen och den tio år yngre Ebba Andersson. Charlotte hade Marit som idol när hon gick skidgymnasiet. Ebba hade Charlotte som idol. Tillsammans tog Ebba, Frida, Charlotte och Stina ett oförglömligt stafettguld. Det är inte ofta som någon spurtar ner Therese Johaug.

Revolt från nya svanar

Och det är en liten ljusglimt att det kommer en ny generation med en ”ta ingen skit” attityd. När Charlotte Kalla kom som junior till seniorlandslaget var hon bara tyst och tacksam, fast hon förstod att saker var fel. När Linn Svahn kommer som junior till seniorlandslaget säger hon ifrån direkt. Calling out the bullshit.

Charlotte Kalla är förundrad över generationsskillnaderna. Men. Samtidigt kan det vara personliga skillnader. En annan svan, Gunde Svan, gjorde uppror mot sakernas tillstånd på sin tid. Ibland behöver någon röra runt i grytan. Och kasta ut det vidbrända innehållet.

print

Våra samarbetspartners