THE MARSH KING’S DAUGHTER – en thriller att nästan sätta på kartan

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Neil Burger
Skådespelare: Daisy Ridley, Ben Mendelsohn, Brooklynn Prince, Gil Birmingham, Caren Pistorius
Premiär: 2023-11-03
Betyg: 3

Den unga flickan Helena ser upp till sin far, The Marsh King, Jacob Hoolbrok, mer än någon annan person i världen. Helena, Little Shadow som hon kallas av honom lever ute i vildmarken, utan el, eller några moderna bekvämligheter.

Hon drillas i jakt, spårning och överlevnad, som den amerikanska ursprungsbefolkningen anpassade sig efter naturen, så skall också The Marsh Kings familj gå till väga. För varje bedrift, bra som dålig blir bandet mellan far och dotter starkare medan mamman tynar bort i hennes relation.  
 
Destruktiva händelser

Men allt är inte som det verkar. Den mörka sidan visar sig och vi förflyttar oss från en ung flickas förtrollade värld till en mogen kvinna, med man, arbete och barn. Det är här som historien ökar i tempo. Det mörka, allt som The Marsh King inpräntat i Helena, blir via destruktiva händelser en bärande faktor som hon måste konfronteras med. 

Daisy Ridley med egen lyskraft

När fadern, Jacob Hoolbrok (Ben Mendelsohn) åter gör sig påmind fångar Daisy Ridley, som spelar den vuxna Helena sina medspelare och publiken med små sublima gester. Ridleys närvaro och inställning får sin egen lyskraft men det är också här som manuset inte finner sin egen väg utan faller in med obligatoriska parametrar.

Precis som dussintals thrillers har gjort genom tiderna. Tanken att denna film skulle kunna vara annorlunda och sätta The Marsh King`s Daughter på kartan känns nära. Men som alla vet; nära skjuter ingen hare.

print

Våra samarbetspartners