LASSE ÅBERG : SAMLADE FRAGMENT UR ETT SPRETIGT LIV – vacker, vänlig och väl designad memoar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Max Ström
Genre: Konst & Underhållning, Skådespelare & artister, Särskilda konstnärer
Antal sidor: 240
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-09-18

När Lasse Åberg ska göra ett slags memoarbok så gör han som han alltid gjort. På sitt eget sätt. Den här boken är ett fullfjädrat konstverk, med hyllningar till Kalle Anka och Musse Pigg och Popkulturen och Kitschen och Seriernas underbara värld. Med minnen från Folkhemmet, Konstfack, Sällskapsresorna, Filmfestivalen i Cannes, Jultelevision i Sverige, TV-inspelning med Monty Python gänget, Melodifestivalsuccé med Bananbandet Electric Banana Band och mycket, mycket mer. Av bara farten skapar Lasse Åberg även ett nostalgiskt porträtt av svunna tiders Stockholm där det gick att leka på gatorna.

Lasse Åberg hinner med att berätta personliga minnen från sitt eget liv – till exempel från lumpen – hylla föregångare – som 91:an – och berätta om sin egen konstnärliga behandling av minnen och föregångare … där kökkenmöddingen i det här fallet utmynnade i succén Repmånad. Och se där, i den filmen kan man även skåda Lasse Åbergs samling med vackra emaljskyltar! Några av dem i alla fall.

En tredjedel av Sverige såg Sällskapsresan på bio

Sällskapsresan är fortfarande Sveriges mest sedda film. 2,8 miljoner såg filmen på bio, vilket var nära en tredjedel av Sveriges befolkning …  Förra årets största succé Jag är Zlatan klättrade över 200 000 strecket.  Och räknar man istället på procenten (vilket Berra i Sällskapsresan säkert skulle ha gjort) så är procentskillnaden ännu större än skillnaden i antalet biljetter, eftersom Sveriges befolkning ökat med 2,2 miljoner sedan början av 1980-talet.

Blygsam och framgångsrik

Lasse Åberg är mycket blygsam om framgångarna. Snälla, kan ingen ge honom en Jag är Större än Zlatan T-shirt med samma typsnitt som syntes på Jag är Zlatan affischerna?

Stig-Helmer var mer populär än Rambo, vilket gjorde att Stig-Helmer fick posera som Rambo på 1980-talet…

Lasse Åbergs farbror hette förresten Stig-Helmer. Han gillade tåg, han jobbade med tåg och han klädde sig som filmens Stig-Helmer. Han älskade att cykla, cyklade en gång sju mil för att få korgen, och cyklade sedan energiskt hem igen. Han fick i alla fall motion på kuppen.

Konstfackskalas eller Coppola-party? Samma sak!

Lasse Åberg har gott om roliga kändisanekdoter att berätta, både om kändisar som han själv träffat (att vara på Francis Ford Coppolas 40-års kalas var inte märkvärdigare än att vara på ett kalas på Konstfack), och om folk som träffar Lasse Åberg i egenskap av kändis. Sickan Andersson ville ha hans autograf.

Småbarn blandar ihop honom med Alfons Åberg och Lasse Berghagen. Maria Montazamis fans på Bokmässan ville att ”Han med mustaschen” skulle flytta sig ur bilden. (Jag minns det, jag var där.) Någon missade alltså det gyllene ögonblicket att få Stig-Helmer och mesta Hollywoodfrun på samma bild! Romansrykten någon … ? Nej. Inte troligt.

En av de roligaste delarna i boken är en intervju som Lasse Åberg gjort med Stig-Helmer. Stig-Helmer är inte nöjd med sin skapare alla gånger, varför måste han få nya brudar i varje film? Ja, hade han blivit ihop med låt oss säga någon som Maria Montazami hade de bara kunnat stanna hemma, prata lugnt och mysigt och sävligt och ha en egen dokusåpa. Typ Wahlgrens värld.

Kopplar av med lite avslappnande bandy

Lasse Åberg själv kopplar förresten inte av genom att kolla på film eller serier eller dokusåpor, utan genom att avnjuta orientering eller en bandymatch på TV. (Han påpekar att det är en fördel att man inte kan se bollen. Folk på SVT kommer att bli så glada när de läser detta.) Det skulle väl bli bra TV att filma när någon myser framför TV:n? Åbergs värld! Och efter denna spännande pilot kan vi ha ett helt avsnitt där Åberg vässar sina pennor.

Något som många kanske glömmer bort är att Lasse Åberg är utbildad på Konstfack och ibland jobbar han med det som han faktiskt är utbildad för. Det är intressant att se ett axplock av allt det som han designat.

Härlig bilderbok för alla åldrar

Boken i sig är snyggt designad och proppfull med massor av foton, teckningar, konstverk … Det här är en härlig bilderbok för alla åldrar.

Den vanligaste kommentaren Lasse Åberg brukade få var att  det måste vara kul att göra film. Nej, det verkar inte så kul att göra komedifilm och kanske behöva upprepa samma skämtsamma saker otaliga gånger i tagning efter tagning. Det verkar roligare att rita. Eller att läsa den här boken.

Vacker, vänlig och väl designad. En toppenbok. Rekommenderas varmt.

print

Våra samarbetspartners