NO HARD FEELINGS – Jennifer Lawrence och en premiss som var gammal redan på 80-talet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Gene Stupnitsky
Skådespelare: Jennifer Lawrence, Andrew Barth Feldman, Laura Benanti, Matthew Broderick, Natalie Morales
Land: USA
År: 2023
Genre: Komedi, Romantik
Längd: 103 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 2

Regissören med trion av svärande, korkade tolvåringar i filmen Good Boys är tillbaka med en ny så kallad komedi. En 33-årig kvinna försöker ideligen (och förgäves) att förföra en tonårsgrabb som just gått ut high school. Hade det varit en man som förföljt en tonårsflicka hade detta varit ett solklart #MeToo fall. Men eftersom kvinnan ser ut som Jennifer Lawrence ska det föreställa okej …?

Nej, det är inte okej, och inte bara för att det är en unken premiss och inte bara för att denna idé var gammal redan på 1980-talet och inte bara för att detta är ännu en av alla amerikanska komedier som likt Pretty Woman romantiserar någon slags prostitution. (Betalningen i den här filmen är en bil, Julia Roberts fick en hel garderob …) Det värsta är att detta är ännu en av alla filmer om en ”äldre kvinna” som ska föreställa trasig och därför ligger hon runt. Hon kan ”fixas” av en kille. Hon kan alltså inte bara vara ”promiskuös” för skoj skull? Samantha i Sex and the City, var är du nu?

Mossig sten som aldrig rullat

Det här är ett slags gammaldags moraliserande hälsogröt som man försökt sockra och sylta, men det hjälper inte. Tiden är förbi, tiden borde vara förbi, för den här typen av filmer.

Men när vi ändå pratar Hollywood, amerikanska klassiker och äldre kvinnor och yngre män på film så finns det åtminstone en film eller två på temat som fortfarande är sevärda och mycket mindre moraliserande än den här ”moderna” filmen som är mossigare än en sten som aldrig rullat.

Marilyn Monroe och Anne Bancroft – ”äldre kvinnor” med klass

Bus Stop där Marilyn Monroes misslyckade sångerska får ihop det med en yngre, oerfaren cowboy. En av Monroes bästa roller och filmen finns just nu att streama på SVT play. Det krävs förresten en riktigt bra sångerska för att spela en dålig sångerska så övertygande …

The Graduate (em>Mandomsprovet) där det slår gnistor om Anne Bancroft och Dustin Hoffman. Tragisk, knasig, öppet slut, briljant rolig dialog … Visst, Anne Bancroft spelar inte en ”normal” kvinna. Men ju fler gånger man ser om filmen, desto mer inser man att det är samhället som är totalt knäppt … och så har Mrs Robinson formats till den intrigerande hemmafru hon är, när alla hennes kreativa möjligheter togs ifrån henne. Here’s to you Mrs Robinson … ! We understand you more than you will know!

print

Här kan du se No Hard Feelings (2023)

Våra samarbetspartners