THE RISING HAWK – stort slag ljuspunkt i stillastående historiskt äventyr

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: John Wynn, Akthtem Seitablaev
Skådespelare: Robert Patrick, Tommy Flanagan, Poppy Drayton, Alex MacNicoll, Alison Doody
Land: Ukraina, USA
År: 2019
Genre: Action, Drama, Historia
Längd: 104 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 2

Ibland är en för mig okänd film precis så som jag tror den kommer att vara efter att jag sett DVD-omslaget. Den ukrainsk-amerikanska äventyrsfilmen The Rising Hawk, i regi av John Wynn och Akhtem Seitablaev, är en sådan film.

The Rising Hawk bygger på en roman av ukrainaren Ivan Franko (1856-1916). Om boken finns på svenska vet jag inte, jag kunde bara hitta två böcker på svenska när jag sökte på Franko på Libris.

Elak fan med söt dotter

Handlingen utspelar sig år 1241 i det som nu är Ukraina. I en liten by i bergen bor det en snäll stam med snälla jägare. De ligger i fejd med en annan stam, vars hövding är en elak fan. Denne elake fan har en söt och rar dotter, och innan vi hunnit säga “Ronja Rövardotter” har dottern fått ihop det med filmens hjälte, en tvålfager kille som är son till den snälla stammens hövding. Innan vi hunnit säga “Romeo och Julia” uppstår problem.

Tänker döda allt och alla

Det mongoliska imperiet expanderar rejält och är på väg att utplåna alla trevliga byar i bergen. Burunda Khan, som är en rå sälle, har fått sin son dödad, och för att hämnas tänker han döda allt och alla som kommer i hans väg. Kanske måste den snälla hövdingen samarbeta med den elaka. Den söta dottern måste slåss mot sin far.

Noga med historiskt korrekta detaljer

The Rising Hawk är en film på engelska, med främst engelsmän och några amerikaner i huvudrollerna. Alla småroller görs antagligen av ukrainare. Filmskaparna har varit väldigt noga med att få alla historiska detaljer korrekta. Filmen är inspelad på plats i de ukrainska bergen, så miljöerna är svindlande och imponerande.

Träig dialog

… Men det är väl det enda som funkar i denna stillastående film. Dialogen är träig och styltig, inga repliker känns äkta. Handlingen engagerar aldrig. Alex MacNicoll spelar den unge hjälten. Han må ha en vältränad kropp och ett fotomodellansikte, men han har noll utstrålning.

Alison Doody från Indiana Jones

Robert Patrick ser vilsen ut som den snälle hövdingen. Tommy Flanagan funkar bättre som den elake hövdingen. Poppy Drayton är väl okej som Ronja Rövardotter. Alison Doody från Indiana Jones och det sista korståget kände jag först inte igen – jag anar plastikoperationer.

Filmens avslutande halvtimme, som består av ett stort slag, är hyfsad, men fram tills dess är det här bara tråkigt och lite taffligt gjort.

Bland extramaterialet finns intervjuer med skådespelarna. De pratar om Ukrainas historia, om invasionshot och frihetskamp. Detta var alltså 2019.

print

Här kan du se The Rising Hawk (2019)

Våra samarbetspartners