TROLLS 3 – färgsprakande fantasifull och infallsrik matiné

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Trolls Band Together
Regi: Walt Dohrn & Tim Heitz
Originalröster: Anna Kendrick, Justin Timberlake, Eric André, Kid Cudi, Anderson Pak
Premiär: 2023-10-13
Betyg: 4

Musikfokuset är alltid givet i Trolls-världen. Första filmen Trolls bjöd på en hitspäckad låtbukett som aldrig ville ta slut medan ”tvåans” story satte hårdrocken i centrum när en förtryckare ville pådyvla alla trollstammar de tunga tongångarna istället för att låta dem lyssna på sin egen favoritmusik.

Och nu är det alltså dags för popen i pojkbandsformat att få uppmärksamhet. I en prolog visas trolliga brödrakvintetten BroZone på scen inför skrikande fans. De är på toppen av sin karriär, och ska nu till att göra sin mest perfekta show. Fast det blir dessvärre pannkaka av alltihop, varpå splittringen är ett faktum strax därefter.

Har blivit kidnappad

Årsvis senare upptäcker gamle bekantingen Kvists flickvän Poppy att han en gång i tiden var minstingen i BroZone, då fullt logiskt kallad Bebisen. Kvist har inte träffat sina bröder sedan den där olycksaliga (konsert)kvällen för evigheter sedan, men nu är det dags att lägga gammalt groll åt sidan. Broder Floyd har nämligen blivit kidnappad av Velvet och Veneer, en populär, men värdelös popduo, som bara kan uträtta musikaliska stordåd om de bokstavligt talat suger talangen och musten ur honom.

Alltså blir det till att ge sig ut på en roadtrip för Kvist och Poppy för att samla ihop bröderna igen. Allt för att med förenade krafter rädda sin bror från att bokstavligt talat få se sitt liv gradvis passera revy för varje utsug han blir utsatt för.

Tänjer mer på det fantasifulla

Nu låter ju det där sista inte så roligt, men jag lovar; Trolls 3 är precis lika matinévänlig som de två föregående filmerna. Kanske är det här till och med än bättre än ”tvåan”. Det känns i alla fall som om reglagen med framgång vridits upp ännu några steg här.

För visst känns det som om denna tredje film tänjer än mer på det fantasifulla samtidigt som infallsrikedomen är minst lika stark och tydlig som tidigare. Att hävda att det hela ter sig färgsprakande vore ett gravt understatement. Inte minst den fartfyllda och roliga upplösningen utgör en massiv regnbågsattack på sinnena.

Dialog med pojkbandsnamn

Och visst kan även vuxna barn ha roligt med dessa troll. För egen del är det lätt att njuta av driften med boybands, och alla de klyschor som medföljer med hela denna nischade genre. Extra plus här också för dialogen där man lyckats pressa in de flesta pojkbandsnamn utan att för den sakens skull prata ett dugg om dem. ”We’re not N’Sync”, som ett troll säger vid något till tillfälle. Bara för att nu ta ett exempel.

Går målgruppen förbi

Som synes handlar alltså snacket om något helt annat, men för den unga målgruppen som förmodligen inte ens höra talas något av banden tidigare går detta skämtande förstås dem helt förbi.

Liksom satiren över kassa artister, för övrigt. Förkroppsligade av Velvet och Veneer, duon som får representera alla odrägliga divor, som inte ens kan leverera inom skrået som ska vara deras specialitet.

Funkar även för gubbs och tanter

Fast för övrigt är Trolls 3 som sagt ändå pur underhållning med adress matinépubliken. Eftergifterna till de vuxna är minimala. Fast funkar gör det nog ändå även för gamla gubbs och tanter. Åtminstone för de med barnasinnet i behåll.

print

Våra samarbetspartners