GAGARINE – fantasifull historia tyngs ner av alltför mycket socialrealism

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Fanny Lintard & Jeremy Troulih
Skådespelare: Alseni Bathily, Lyna Khoudri, Jamil McCraven, Finnegan Oldfield, Farida Rahouadj
Premiär: 2021-08-27
Betyg: 3

När Yuri Gagarine återvände till jorden som den förste kosmonauten var hypen enorm och i kölvattnet pådrev bland annat det franska kommunistpartiet att uppföra ett bostadskomplex i miljonprogrammets anda med namnet City Gagarine, lokaliserat i utkanten av Paris. Allt för att skapa och förankra en trygg bas för de industriarbetare som då strömmade till Paris på den tiden.

2019 är bostadskomplexet utdömt och skall rivas. Kvar finns sargade människor, immigranter och ensamstående mödrar som lever på bidrag. De flesta har trots protester förlikat sig med att de måste flytta, men den 16-årige Youri (Alseni Bathily), nu övergiven av sin mor bor ensam kvar och lever in i sin fantasi om att en dag bli astronaut.
Med sin kreativitet skapar han sitt eget rymdskepp, sin egen rymdkapsel i det nu uttömda komplexet. Med knapphändiga resurser rustar han upp sin vision för att påbörja sin resa och rädda byggnaden.

Vill belysa hoppet

Filmen spelades in när husen skulle rivas och är gjord i nära samarbete med de före detta boende som tvingades se på när deras hem skulle jämnas med marken. Trots alla problem vill filmen belysa hoppet och skapa en symbolik mellan våra inre resor och den verklighet som råder i vardagen.

Allt för mycket socialrealism tynger ner

Regin står Fanny Liatard och Jeremy Troulin för och den oprövade huvudrollsinnehavaren (Alseni Bathily) får historien att förankras på ett fantasifullt vis. Men tyvärr kan även en fantasifull berättelse nå vägs ände när allt för mycket socialrealism skall vävas in. Gagarine må lyfta, men inte högre än att jordens dragningskraft drar ner den strax bakom ridån.

Skriven 2021-08-28

print

Våra samarbetspartners