TILLSAMMANS ’99 – sympatiskt med visst vemod och en klädsam dos sälta 24 år senare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Lukas Moodyson
Skådespelare: Gustav Hammarsten, Shanti Roney, Julia Heveus, Anja Lundqvist, Jonas Karlsson
Premiär: 2023-10-13
Betyg: 4

Den tidiga scenen i Tillsammans ’99 är redan omtalad och har alla möjligheter att bli klassisk. Platsen är en förortsvilla och ”världens minsta kollektiv”. Vi får återknyta bekantskapen med Göran och Klasse. De är numera dess enda medlemmar, och börjar diskutera tillvägagångssätt för att diska på bästa sätt samtidigt som man tänker på miljön. Kallt vatten och lite diskmedel håller inte ur renhetssynpunkt, tycker Klasse medan Göran mest fokuserar på konsekvenserna för miljön.

Scenen är typisk för en film där tragiken ofta är något underliggande som gnager på samma gång som humorn kryper in och gör termen tragikomisk fullständig.

Förvåning över uppföljare

Samtidigt kan jag tänka att den första tanken många har när Tillsammans ’99 kommer på tal är det som stavas förvåning. För ärligt talat, vem i allsin dar hade kunnat föreställa sig en uppföljare till Tillsammans, den första filmen från 2000. Särskilt som Lukas Moodyson själv länge var ovillig till att ens tänka på en fortsättning på historien.

Ola Rapace fick inte vara med

Men där är vi likväl nu ändå. Hela gänget är tillbaka förutom då den åt helvete för tidigt bortgångne Michael Nyqvist och Ola Rapace, som inte fick vara med för SF av okänd anledning. Hans rollfigur Lasse har istället tagits över av den alltid lika sevärde Jonas Karlsson.

Göran till sig i hasorna

När vi nu åter får träffa sällskapet har Klasse ordnat en födelsedagsfest för Göran. Alla är bjudna och alla kommer, inklusive nykomlingen Peter (David Dencik), som ingen minns alls från då det begav sig, och Lasses nya mycket yngre flickvän.

Detta gör Göran alldeles till sig i hasorna av glädje, och sedan dröjer inte länge förrän han tycker att alla ska flytta in i det starkt decimerade kollektivet, modell 1975, precis som förr.

Får ett utbrott och börjar slåss

Fast tidens tand har satt sina spår. Nya värderingar och insikter har kommit i dagen. Allt är inte lika svart och vitt längre. Utom för revolutionären Erik som hoppat till andra sidan det politiska spektrat när han upptäckt att kommunismen förtryckt och mördat människor i långa banor. I en lika lustig som sorglig scen fåt han ett utbrott och börjar slåss när folk vill att han ska lugna ner sig.

För Görans ex Lena har den frisinnade personligheten till stor del bytats ut mot en irrationell sådan. Eller kanske snarare något som liknar psykisk sjukdom. Ett rejält psykbryt ligger i luften i en scen där hon pratar om den mobbning hon upplevde då det begav sig.

Värme och kärlek

I Tillsammans ’99 vädras således besvikelser, frustration, misslyckade ambitioner, uppgörelser och ledsamhet ut på en och samma gång. Nästan 24 år senare. Fast det betyder för all del inte att det inte finns värme och kärlek mellan dessa människor, något jag tycker Moodyson skildrar och betonar på ett fint sätt.

Riktigt fint att skåda

Samtidigt vet vi alla att det inte är lätt att plocka upp trådarna från förr, men gudarna ska veta att den (över)snälle och obotlige optimisten Göran i Gustav Hammarstens lyckade skepnad försöker, och det är riktigt fint att skåda.

Precis som filmen som helhet, för övrigt. Tillsammans ’99 är en sympatisk film med visst vemod och en klädsam dos sälta om människor som växt ifrån varandra, men ändå aldrig slutat tycka om varandra.

print

Våra samarbetspartners