DUMB MONEY – riktigt underhållande om när Wall Street drog det kortaste strået

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Craig Gillespie
Skådespelare: Paul Dano, Pete Davidson, Vincent D'onofrio, America Ferrera, Nick Offerman, Anthony Ramos, Sebastian Stan, Shailene Woodley, Seth Rogen
Premiär: 2023-10-06
Betyg: 4

Dumb Money är en ekonomisk term som syftar på investerare utan branschkunskap eller förbindelser till det utvalda företaget. Många sådana individer hoppade på det omtalade GameStop-tåget när YouTubern och analytikern Keith Gill så sent som 2021 skickade ut sina övertygelser om att spelbutikskedjan på dekis tillhörande aktier var undervärderade.

Under sin sociala medier-persona Roaring Kitty smittade hans engagerade argumenterande gradvis av sig på miljoner. När uppgången på kursen bara fortsatte och fortsatte blev hedgefond-högdjurens miljardärer slutligen nervösa och för en liten stund drog det kortaste strået.

Det hände den här gången.

En så kallad short squeeze, en situation där en handlare pressas köpa tillbaka tillgångar till en högre kurs än vad han eller hon hade hoppats på. drabbade till slut bland annat multmiljardären Gabe Plotkin, boss på hedgefonden Melvin Capital. Otroligt nog, filmen är rätt tydlig med att sådant här nästan aldrig inträffar. Men det gjorde det alltså den här gången. Typ.

Bringar Wall Street på fall

Samtidigt är det förstås inte Plotkin eller någon av de andra obegripligt rika finanshajarna, typ Steve Cohen eller Ken Griffin, som är detta entusiasmerande dramas huvudperson, utan Keith Gill. Det är kring hans person allting snurrar. Han bringar Wall Streets obegripligt rika på fall. För en gångs skull. Ungefär så.

Lite galen, men genuin och ärlig

Det är också Gill som är filmens självklara hjärta. Han tror så till den grad på sin grej att han är beredd att köra den in rakt i väggen, och det är omöjligt att inte gilla honom. Han må vara lite galen på sitt sätt, men han är genuin, ärlig och definitivt en bra människa.

Paul Dano äger bioduken

Och här med detta sagt går det förstås inte att undgå att framhålla den ständigt alltid lika sevärde Paul Dano i Gill-rollen. På sistone har vi sett honom i såväl Steven Spielbergs personliga The Fabelmans och senaste beckmörka The Batman, men på meritlistan finns även tunga saker som 12 Years a Slave och There Will Be Blood.

Frågan är dock om man någonsin sett honom göra en så självklar huvudroll som här. Mannen äger bioduken och sprudlar av en positiv energi och övertygelse utan att, som gör honom fullständigt trovärdig. Han representerar den lille mannen i en klassisk David mot Goliath-historia. En som är sann, till på köpet.

En känsla av att inte allt står rätt till

Också är det hela förstås även en ganska skojig satir. Över precis hur illa det står till i finansbranschens övre skikt, och hur hjälplös den lille mannen och kvinnan är i sin tur. Sedan råder det givetvis ingen som helst tvekan om var sympatierna finns, men budskapet slås knappast in med slägga, och det står knappast i fokus heller. Däremot utstrålar hela filmen en känsla av att långt ifrån allt står rätt till i finanskraschens elfenbenstorn. Vilket förstås är alldeles sant.

Finansbranschens verklighetsbaserade fallgropar

Ändå utspelar sig det mesta i Dumb Money bland gräsrötterna. Till skillnad då från hur det förhåller sig i andra filmer om finansbranschens verklighetsbaserade fallgropar, typ The Big Short, Margin Call och förstås, Wall Street.

Vilket väl på sitt sätt känns tämligen uppfriskande. Fast oavsett vilket. En bra och riktigt underhållande film är det här hur som helst.

print

Våra samarbetspartners