GLASVEGAS, Lille Vega, Köpenhamn den 4 oktober 2023 – debuten firar 15 med turné

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Femton år har gått sedan skottarna Glasvegas släppte sitt självbetitlade debutalbum, så varför inte fira detta med en liten turné. Gruppen verkar emellertid numera vara en trio igen precis som på debuten. Vilket betyder att bandet åter består av kusinerna James och Rab Allan samt basisten Paul Donoghue

Dock har bandet bytt trummis ett par gånger, varav den förra, som lämnade bandet 2020, faktiskt var svenska Jonna Löfgren. Numera är det istället Chris Dickie som sitter bakom trummorna.

Påminner om tidiga Siouxie and the Banshees

Innan Glasvegas äntrade Vegas lilla scen fick danskan Roxy Jules äran att värma upp publiken med sina distade gitarrer och elektroniska beat. Roxy påminner en del om tidiga Siouxie and the Banshees, och detta framträdde kanske som allra tydligast i avslutande Jocelyn. För att fylla ut ljudbilden hade Roxy för övrigt backning av en gitarrist. Manoj Ramdas var namnet, och denne backade på alla numren förutom High Hopes och Copenhagen Summer.

Roxy har till dags dato varit nästan lika produktiv som Glasvegas. Fast på bara halva tiden. Således har hon precis som Glasvegas hunnit med fyra album och ett antal singlar, varav den senaste, den tidigare nämnda Copenhagen Summer släpptes för en knapp månad sedan.

Allsång till Daddy’s Gone

När väl Glasvegas intog scenen, så avverkades debutalbumet bara rätt upp och ner. Således inledde man med Flowers & Football Tops, fortsatte sedan med Geraldine och så vidare. Ordinarie set liksom albumet avslutades givetvis med Ice Cream Van. Det mesta av allsången sparade publiken dock till Daddy’s Gone.

Sparsamt mellansnack

Värt att nämna är att kvällen till ära hade bandet tagit familjen med sig, så ute i publiken stod äkta hälfter och föräldrar och trängdes i den fullsatta salen. Synd bara att James mellansnack var relativt sparsamt denna kväll. Hade ju gärna velat höra lite anekdoter kring låtarna.

Saknat på setlistan

Som sig bör blev det ett par extranummer, och här valde bandet friskt från sina övriga alster. Dock hade det varit skoj om de spelat den finstämda tolkningen av ex-Go-Gos-medlemmen Jane Wiedlins Pretty Woman-hit Rush Hour från bonusplattan till senaste albumet Godspeed, betitlat Oddspeed, som släpptes i augusti. Och när vi nu är inne på saknade sånger, så bör nämnas att inte heller nya singeln Beat City, ett samarbete med The Raveonettes, fanns med på setlistan.

 
Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners