EAGLES OVER LONDON – påkostat och hyfsat underhållande krigsraffel

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: La Battaglia d’Inghilterra
Regi: Enzo G. Castellari
Skådespelare: Frederick Stafford, Van Johnson, Francisco Rabal, Ida Galli, Luigi Pistilli
Land: Italien, Frankrike, Spanien
År: 1969
Genre: Action, Drama, Krig
Längd: 110 minuter
Format: DVD
Distributör: Retro Film
Betyg: 3

Örnar över London hette den här italienska filmen från 1969 när den gick på bio i Sverige. För regin står Enzo G. Castellari, som gjorde en massa actionfilmer, och som väl är mest känd för 1978 års The Inglorious Bastards. Han lever än, men han har inte regisserat sedan 2010.

När Eagles Over London kom, var filmen den dittills dyraste film som producerats i Italien. Och jo, den ser ut att ha kostat en hel del pengar. Här finns bokstavligt talat tusentals statister, massor med krigsfordon och flygplan, mängder av modellbyggen, action och effekter.

Bortplockat drama

Däremot har man, trots fem författare, inte lagt alltför mycket möda på manuset – eller så misslyckades Castellari med att iscensätta manuset. Castellari lär ha plockat bort mycket av manusets drama för att istället fokusera på action, action, och ännu mer action.

Medverkade i Hitchcock-film

Frederick Stafford innehar huvudrollen som en brittisk officer. Stafford är mest känd för att ha medverkat i Topaz, vilken är en av Alfred Hitchcocks sämsta filmer. Innan dess spelade han OSS 117 i två filmer, och han var även agent 505 i ett Eurospy-raffel, med mera.

Svårt se skillnad på hjältar och skurkar

Ett gäng tyska sabotörer tar sig till England, utklädda till engelska soldater. Dessa måste förstås stoppas. Som tittare har man svårt att se skillnad på hjältar och skurkar, i synnerhet när vi ser dem på håll. Alla bär likadana uniformer! Detta leder förstås till förvirring. Fast hjältarna har bra syn, de vet vilka de ska skjuta ner.

Bland övriga medverkande hittar vi amerikanen Van Johnson, Luigi Pistilli (För några få dollar mer, Den gode, den onde, den fule), Eduardo Fajardo (Major Jackson i Django), Francisco Rabal (som gjorde sin sista roll i Stuart Gordons Dagon), och så har vi Ida Galli, bättre känd som Evelyn Stewart – henne har vi sett i Mario Bavas The Whip and the Body, samt The Case of the Scorpion’s Tail, The Bloodstained Butterfly, Footprints on the Moon och en massa andra filmer.

Inga större personligheter

Karaktärsutveckling finns det knappt någon alls i Eagles over London. Rollfigurerna är inga större personligheter och det är rätt träigt. Men det är väl hyfsat underhållande. Om jag sett den här filmen när jag var tio hade jag säkert älskat den – den känns lite grand som en serie i Pilot.

print

Här kan du se Eagles Over London (1969)

Våra samarbetspartners