EXPEND4BLES – lever konsekvent på det visuella effektsökeriet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Scott Waugh
Skådespelare: Jason Statham, Sylvester Stallone, 50 Cent, Megan Fox, Dolph Lundgren
Premiär: 2023-09-22
Betyg: 2

Gamla gubbar blir som nya och jag borde väl känna mig stolt över att en årsbroder som “Sly” (vi är bägge 46:or) ångar på som om tiden stått stilla.

Sylvester Stallones karriär är verkligen en askungesaga som bara kan hända i Hollywood. Vi vet att Rocky kom sågs och segrade och sedan var det snitslad bana mot toppen där Rambo blev det andra varumärket.

Mest dragande i Hollywood

Vid sidan om dessa kioskvältare levererade han action i parti och minut, och bara Burt Reynolds kunde matcha honom när det gällde att sälja sin själ till Mammon. För bägge dessa herrar var under många år de mest dragande stjärnorna i Hollywood.

Ingen rolighetsminister

Reynolds erkände mot slutet att han efter Den sista färden skjutit sin karriär i sank med sina biljaktsrullar. Stallone som bland annat syntes i en mjukporrulle som dök upp på nätet ett tag och mot Robert Mitchum i Philip Marlowe filmen Kör hårt Marlowe innan Rocky gjorde precis som Reynolds några försök att leverera utanför boxen i komedier som Oscar och Huka dig, annars skjuter morsan skarpt, men både kritiker och publik gjorde timmen ner, och det förstår jag eftersom “Sly” knappast är någon rolighetsminister.

Mycket bra som pokerproffs

Bättre gick det för Copland, men jag hade verkligen önskat att Shade förvisso en ligh-version av mästerverk som Rounders och Cincinnati Kid  skulle ge Stallone bättre utdelning. Han är om inte lysande så mycket bra som pokerproffset The Dean.

Jason Statham gör grovjobbet

Nåväl, nu är vi framme vid fjärde omgången The Expendables, dock inte med Stallone bakom kameran och nästan inte framför heller för den delen. I princip så låter Stallone Jason Statham göra grovjobbet medan han själv nöjer sig med att toppa rollistan – efter just Statham – och säkert gaget också.

Dolph Lundgren hänger på men annars är det nya ansikten och ingen Schwarzenegger så långt ögat når. I korthet handlar det om att att The Expendables som ju är ett dussin legosoldater tar på sig uppgiften att rädda världen, vilket i klartext betyder se till att USA och Ryssland inte börjar stångas med atombomber.

Bör ändå finnas någon substans

Ingen skugga skall falla på Statham, Stallone och de andra numera lite yngre gardet, och jag kan väl köpa att det inte är en underfundig dialog som är andemeningen i en sådan här rulle, men det bör ändå finnas någon substans utöver en och annan pricksäker one-liner och rolig referens.

Mycket väsen för ingenting

När det och smäller och dånar ofta synbart datoranimerat och konsekvent lever på det visuella effektsökeriet utan att ge skådespelarna möjligen med undantag av Statham någon chans att lyfta tycker jag nog det hela är mycket väsen för ingenting. Att även den fjärde filmen i sviten går på plus tvivlar jag dock inte en sekund på.

print

Våra samarbetspartners