THE EXPEND4BLES – mossiga gamla gubbar och lättviktaren Megan Fox

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Scott Waugh

Skådespelare: Jason Statham, Sylvester Stallone, 50 Cent, Megan Fox, Dolph Lundgren

Premiär: 2023-09-22

Betyg: 3

The Expendables var först och främst en sak: en diger namnlista. Sylvester Stallone. Jason Statham. Jet Li. Wesley Snipes. Arnold Schwarzenegger. Mickey Rourke.  Bruce Willis. Och svenske Dolph Lundgren. I samma film!

Alla som ömt vårdat sina VHS kassetter, eller minnena av dem, kunde 2010 gå till biograferna i trygg förvissning om att deras barndoms filmönskan slagit in. De stora skulle synas på bioduken … samtidigt. Alla de stora titanerna skulle ut på ett sista uppdrag och … det visade sig att det inte var ett sista uppdrag.

Tretton år och tre filmer senare … nu är vi framme vid Expendables 4. Som lite vitsigt skrivs Expend4bles. Ser fyran verkligen ut som ett A? Sådant debatteras av fansen på internet och kontentan är väl: njä … det gör det inte. Men de goda nyheterna är att det är lättare att göra om S till 5 inför nästa film … och inför tian kan man flirta med romerska siffror och förstora bokstaven X i Expendables. Inför film tjugo kan man köra dubbel-X i titeln … Tänk vad kul man kan ha med titlar!
 
Stafettpinnen lämnas över

Att det kommer att bli en fortsättning … om detta råder det ingen tvekan. Stallone har lämnat över stafettpinnen till Statham. Stallone är fortfarande med lite grann i inledningen av filmen, men de alla de stora gamla gubbarna är annars ett minne blott, förutom Dolph, och det råder ingen tvekan om att det här är Stathams film.  Han är ”den yngste” och den piggaste av de gamla gubbarna. Han har nu fått en franchise i present som potentiellt kan bli ännu mer lukrativ än Meg … som handlar om jättestora förhistoriska hajar.

Eftersom nostalgin och önskelistan är borta, liksom de flesta av de gamla actiontitanerna, så får Scott Waugh spela ut ett annat kort: att göra Expendables-fyran till den allra bästa actionfilmen någonsin. Och det gör han med hjälp av ett eminent stuntteam.

Ett bra stuntteam

Stuntkoordinatorn Alan Ng och Jackie Chan Stunt Team har verkligen gjort ett bra jobb. De har även jobbat med Waugh på hans tidigare film Hidden Strike,  som finns att streama på Netflix. Det är en skojig buddy action komedi med Jackie Chan och Micheal Cena där man verkligen inte kan klaga på Jackie Chans action, men däremot på specialeffekterna och den helvetiska CGI-öknen.

Samma sak här. Actionpartierna är de bästa och bäst koreograferade någonsin i Expendables-franchisen och det finns en air av Hong Kong flair över det hela. Men specialeffekterna. Oj. Ska det vara så svårt? Det här är en biofilm. Inte ett streamingprojekt eller ett privat skolprojekt med lite effekter gjorda i en iPhone på rasten.
 
Kampsportspaket, ballast och saker man kan undvara

Tony Jaa och Iko Uwais är kampsportskraftpaket som vet hur man får ut det mesta av koreografin och som vet hur man gör en biopublik nöjd och lycklig. Men mycket annat är ballast som väger ner alldeles i onödan.

Man hade nästan kunnat skippa hela teamet, så pass mossiga och ointressanta är de gamla gubbarna och även de något yngre gubbarna. De är sannerligen ”expendable”.

Megan Fox spelar Stathams flickvän och hon har snygga och opraktiska kläder för ett hemligt uppdrag med fajtscener. Hennes bästa vän Lash, spelad av Levy Tran, har fått en egen fajtstil och hon är ett ess med en piska, men liksom många asiatiska karaktärer i amerikansk mainstreamfilm får hon inte mycket att säga.
 
Senior med dödligt farlig handväska

Sedan verkar det lite märkligt att i en film full med gamla gubbar ser de kvinnliga karaktärerna ut att vara ungefär en tredjedel så gamla. Det går att hitta kvinnliga skådespelare som klarar av actionroller och som dessutom har långa karriärer bakom sig. Helen Mirren var dödligt farlig tillsammans med Bruce Willis och John Malkovich i Red (Retired Extremely Dangerous).

Fortfarande lite som en lättviktare

Hennes handväska var också livsfarlig. Michelle Yeoh kan fortfarande sparka rumpa med de bästa. Salma Hayek och Angela Bassett ser ut att kunna övervinna motståndare bara genom att drottninglikt blänga på dem. Inget ont om Megan Fox, hon har säkert alla Ninja Turtles och Transformers i sin adressbok, men hon ser fortfarande lite grand ut som en lättviktare i jämförelse med de stora actionveteranerna. Dock är hon bättre än de flesta gubbarna här, men det säger mer om deras umbärlighet än om Fox.

Skådespelare med asiatiskt ursprung och Hollywood är ett kapitel för sig. Fortfarande finns det en tendens att marginalisera och förlöjliga. Bilden av Bruce Lee i Once Upon A Time In Hollywood var det sämsta i hela den filmen. Men på den här punkten börjar i alla fall Expendables att bli bättre, så här delas det ut en liten stjärna i kanten.
 
Homage till M:I 2 och Meg 2

Saker som kunde ha gjorts bättre är just story, specialeffekter, dialog och karaktärsutveckling. Jason Statham ser ut som om han kan klara allt. Till och med dialog. Den överraskande twisten är som tagen från en Mission: Impossible film. Motorcykelfajten på en båt är möjligen en homage till M:I 2.

Och bomben som ska desarmeras … i filmer med James Bond och Mission Impossible teamet ska det tryckas på knappar och klippas i kablar. Här räcker det att skjuta ner bomben. Slutet är väldigt likt det vi såg i somras i Jason Statham filmen Meg 2 (som fortfarande kan ses på bio).
 
Urholkad USP

Det går inte att förneka Expendables USP börjar urholkas. Harrison Ford som Indiana Jones och Tom Cruise i Mission: Impossible … där är två äldre actionstjärnor som inte ber om ursäkt för sig. Eller lämnar över stafettpinnen till någon annan. Eller som behöver klumpas ihop med en massa andra. Jackie Chan tackade nej till Expendables franchisen just därför att han, som den stjärna han är, inte ville vara del av en oformlig klump.

Dock har hans stuntteam jobbat med filmen. Men den som vill se sina gamla VHS-gubbar i Expendables … Nej, det blir inte mycket av den varan. Och det slentrianmässiga slaktandet och urskiljningslösa dödandet blir snabbt tröttsamt. Det är nog av den varan på nyheterna.

Men Statham är bra, mycket bra, i rollen som Lee Christmas. För den som gillar Statham  står en sak klart: julafton har kommit tidigt i år. Feliz Navidad!

print

Våra samarbetspartners