CURVE – någorlunda habil thrillerskräck för genrefansen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Ian Softley
Skådespelare: Julianne Hough, Teddy Sears, Madalyn Horcher, Drew Rausch, Kurt Bryant
Land: USA
År: 2015
Genre: Skräck, Thriller
Längd: 85 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Den minnesgode av något äldre årgång kommer möjligen ihåg Rutger Hauer. Han fick sitt internationella genombrott i Blade Runner, och blev därefter värvad av Hollywood i såväl hjälteroller och romantisk figurer som bad guys.

En av hans mest minnesvärda filmer utöver Ridley Scotts klassiker var The Hitcher, en djävulskt svettig liten sak i vilken holländaren spelade ut hela sitt onda register med emfas som mordisk liftare. Således var det här också onekligen en skräckthriller som rockade.

Avsevärt mer ordinär

Upplägget i Curve är ungefär det samma, men vad gäller effektiviteten i utförandet vid en jämförelse med The Hitcher står sig det här slätt. Därmed inte sagt att Curve är usel, men denna uppdatering av samma idé ter sig definitivt avsevärt mer ordinär.

Raka spåret mot altaret gäller

I handlingens fokus ser vi en viss Mallory. Hon står i begrepp att gifta sig, och är nu på väg till Denver där bröllopet ska realiseras. Det är det raka spåret till altaret som gäller. Men så bestämmer hon sig spontant för att ta ”den natursköna vägen” mot målet istället.

Trevlighetsfaktor historia

Ingen fara, tänker ni. Vad kan gå fel? Tja, motorn kan lägga av mitt i ingenstans ungefär samtidigt som täckningen på mobilen försvinner. Räddningen är dock nära. Trevlige vandraren Christian dyker upp och fixar biffen och som tack erbjuder Mallory honom skjuts en bit.

Det skulle hon inte gjort. För nästan omgående är trevlighetsfaktorn historia, och när vandraren säger något om att ”deep throat my cock” blir det signalen till något helt annat.

Udda tips på råttgrillande

Det slutar i en krasch i kölvattnet efter ett handgemäng, varpå Mallory skadas och fastnar med sitt ben i vraket. Christian klarar sig dock finemang, så han fortsätter terrorisera henne på diverse sätt.

Ett psykologiskt spel, modell light, inleds på detta stadium samtidigt som Mallorys brist på mat leder till att vi även får skåda ett udda tips på råttgrillande i överlevnadens namn.

Händer saker efter en timme

Som förväntat tappar filmen inte alldeles oväntat också fart här. För när bilåkandet stannar upp gör filmen det också i viss mån. Det positiva är dock att Curve bara är 85 minuter lång, och efter ungefär en timme börjar det åter hända saker. Vad ska dock inte avslöjas. Allt för att inte förstöra den spänning som faktiskt går att uppbringa.

Någorlunda habil för genrefansen

Sedan som sagt; det stämmer förvisso att Curve inte står ut i mängden. Någorlunda habil är nog ett lämpligt helhetsomdöme, men genrefansen bör likväl rekommenderas att ta en titt.

Även om det nu visade sig att filmen är inspelad redan 2015. Å andra sidan kan den möjligen vara tämligen ny på Netflix. Om nu det har någon betydelse.

print

Här kan du se Curve (2015)

Våra samarbetspartners