DAN HYLANDER, KB, Malmö den 16 september 2023 – tack för allt KB

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Så var den här; sista kvällen på Kulturbolaget Bergsgatan 18 aka The Final Countdown. Igår kväll fick ju allmänheten chansen att stå på KBs scen för första och sista gången och sjunga karaoke.

Dagen innan detta event hade KB ett arrangemang kallat 40 år i musikens tjänst – AW med föreläsning, karaoke & nattklubb. Det bjöd på lite mingel med mat och baren hade AW-priser. Därefter blev det lite snack om KBs historia och om boken som kom för något år sedan.

Berättade historier

Dessvärre fick kvällens huvudperson Per Hägred ställa in på grund av sjukdom, men hans två medförfattare var på plats. De intervjuades av DJ:n Martin Gustavsson och berättade lite historier ur boken och nämnde även att det fanns gott om material att uppdatera boken med.

Barnförbjuden anekdot

Även Totte Lundgren, KB:s ägare, kom upp på scen och berättade om ett par minnen som etsat sig fast. Bland annat om Yngve Malmsteen och något om 72:an (en väldigt barnförbjuden anekdot). Därefter tog Johan Nylén och hans karaokemaskin över. Allt detta avslutades sedan med att Sticky Bomb körde en sista klubbkväll.

Spelade låtar från klassiska KB-spelningar

Men vi tar det från början. Redan när man anlände till KB per cykel ställde stod duon Stomp United utanför KB och avverkade låtar från klassiska KB spelningar. Bland annat kund Nick Lowes Cruel To Be Kind höras…

Filmiskt sound med Andi Almqvist

Innan Dan Hylander äntrade scenen fick en annan malmöitisk musikprofil och KB-favorit chansen att att värma upp den fullpackade publiken. För de som inte avnjutit Andi Almqvists filmiska sound tidigare kan man närmast jämföra med barmusik från en Wim Wenders- eller David Lynch-film. Liksom Richard Lindgren i förrgår framträdde Andi solo med endast sin gitarr och ett keyboard. Andi kände sig förstås hedrad att få vara med och stänga KB.

Setlista som i torsdags

Till slut var stunden så kommen för Dan Hylander och hans band att dra igång, och setlistan var i stort sett som i torsdags. Alltså inledde man med den relativt nya Aldrig sluta drömma sedan två låtar från plattan Bella Notte, titelspåret samt I minnen.

Klassiker från September

Därefter blev det hela September, som ju kom året innan KB föddes vilket ju var vad publiken kunde och kände till på premiären då det begav sig, rakt upp och ner.

September innehåller klassiker som Farväl till Katalonien och Solregn. Föga förvånande blev det mycket riktigt allsång till dessa. Denna kväll körde bandet En stjärna släcks i ögonvrån, som de skippade i torsdags.

Silver i sin tur fick verkligen igång publiken. Samtidigt var den lite svalare luften från i torsdags som bortblåst, men Hylanders mellansnack var förstås lika coolt som vanligt och uppskattas ju högljutt av publiken.

De stora hitsen

Efter September-låtarna var det dags för de stora hitsen, inklusive 21/3 (som innehåller originalriffet från You Can’t Hurry Love, en låt Dan valde bort när han gjorde Komedianterna), Vykort, vykort, Svart kaffe, Skuggor i skymningen. Samt lite annat smått och gott.

Dylan tolkning med Mikael Wiehe

Vidare blev det givetvis även ett par extranummer. Dessa började med den så passande Höst. Sedan kom kvällens stora överraskning. Bandet bestämde sig nämligen för att köra Dylan tolkningen Min älskade stod inför rätten idag, och då fick de sällskap av självaste Mikael Wiehe.

Kvällen avslutades med Little Feats Willin’ som så ofta förr. En liten kul grej, genom alla år med Kulturbolaget så har de aldrig arrangerat något gratisevent förutom när de bjöd en storpublik på just Little Feat på Mölleplatsen 2009.

Men Dan ville inte sluta där, utan körde Från en till en annan solo och detta fick sätta punkt för en epok.

”Gratis öl i baren”

När Dan lämnade scenen tog Totte och Anders över och tackade alla inblandade. De som blev kvar fick ju en extra bonus då Tottes avslutningsord blev typ så här ”Fyndhörnan är öppen gratis öl i baren”…

Vart ska KB-generationen ta vägen nu?

Majoriteten av kvällens publik bestod nog av folk som kunde varit med den där februarikvällen 1982 när KB:s historia inleddes. Så nu är frågan var ska denna generation ta vägen nu? Medley känns nog mest troligt. Babel, Inkonst och Plan B känns inte fullt så troligt. Dock återstår att se vad som händer med Slagthuset…

Slutligen när cykeln skulle hämtas spelade fortfarande gatumusikanterna och på tapeten då var Wilmer X, och deras Den fria världen

 
Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners