SPIDER-MAN: ACROSS THE SPIDER-VERSE – med nya spider-hjältar, men Miles Morales är fortfarande tråkigast

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers & Justin K. Thompson
Originalröster: Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Brian Tyree Henry, Luna Lauren Velez, Jake Johnson
Land: USA
År: 2023
Genre: Action, Animation, Äventyr
Längd: 140 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Sony Pictures / SF Studios
Betyg: 3

Spider-Man: Across the Spider-Verse är en inte speciellt fristående uppföljare till den Oscarsbelönade Spider-Man: Into the Spider-Verse. Nu kämpar Miles Morales Spider-Man mot en multidimensionell superskurk.

Spider-gänget från den förra filmen har splittrats, alla har åkt tillbaka till sina egna dimensioner, och vi får tyvärr inte mer av Spider-Ham. Eller någon av de andra roligare karaktärerna.

Nej, vi får följa Miles Morales Spider-Man – den allra tråkigaste av dem alla – som är kvar i Brooklyn. Han är ensam och sitter och ritar och trånar efter Gwen Stacys Spider-Woman. Hon finns precis som alla de andra Spider-karaktärerna i en annan dimension. Filmen börjar hos henne, hennes värld består av softa pasteller och följsamma penseldrag med vattenfärger … och hon är trummis i ett band. Och saknar Miles.

Den tråkigaste spindeln står i centrum av nätet

Stilen blir så småningom samma som sist, Miles är tillbaka som huvudperson igen (finns det en regel om att den tråkigaste ska vara hjälte och de roliga och intressanta ska vara sidekicks?). Samtidigt samlas det ihop ett nytt gäng av Spider-hjältar med olika egenskaper.

Den brittiska punkaren är skojigast. Men varför inte en Spindel-Griseknoen dubbad med småländsk röst? Det är som om filmmakarna försöker att ta ut svängarna, men vågar inte. Det blir inte riktigt roligt. Och de vågar inte svänga rejält. Det ska vara som det brukar vara.

Actionscener staplas på varandra

140 minuter känns som 440 minuter. Minst. Actionscener staplas på rad. De bara fortsätter och fortsätter och fortsätter och – gäsp – fortsätter … Man dränks av en flod av putslustigheter och interna skämt och referenser som ska föreställa skojiga men som inte är det.

Hur ska kidsen tackla universella frågor?

Allt detta lägger sig som en tung, plaskvåt filt över tonårsdramat som man borde bli engagerad i … hur ska kidsen tackla vänskap, kärlek, skola och extraknäck (här som superhjälte) och familjens egna dramer? Universella frågor som borde engagera alla, men det är som om någon sjunger en fin liten sång bakom en blåsorkester med en hundra man stark trumsektion. Men. Orka!

Förlorar Spider-Mans själ

Man förlorar allt det som gör att Spider-Man-filmerna brukar sticka ut från den allmänna vällingen av jämntjocka superhjälteskildringar.Spider-Man: Across the Spider-Verse är snyggt animerad, men man har velat ha med för många kakor och äta dem. Man borde ha lämnat några i ett annat universum. Eller aldrig bakat dem till att börja med.

print

Våra samarbetspartners