THE MACHINE – actionkomedi berusad på sin egen vodka

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Peter Atencio
Skådespelare: Bert Kreischer, Mark Hamill, Jimmy Tatro, Iva Babic, Robert Maaser
Land: USA
År: 2023
Genre: Action, Komedi
Längd: 112 minuter
Format: DVD
Distributör: Sony Pictures / SF Studios
Betyg: 2

The Machine är en långfilmslång uppföljning på – och fördjupning av – ett skämt som stå-upp komikern Bert Kreischer brukar dra. Det handlar om att han under sin tid som ökänd Florida State University “frat boy” och partypojke  åkte på en collegeresa till Ryssland och drack vodka med ett gäng gangsters från den ryska maffian och hjälpte dem att råna passagerarna på ett tåg.

Har det hänt eller inte? Ingen aning. En komiker som har detta som sin mest berömda rutin kan inte ha mycket att komma med.  Jo, Kreischer är också berömd för sin ölmage och för att han uppträder utan skjorta. Han hör till traditionen “proud to be a douche” – lite som Donald Trump. Fast utan slips. Och skjorta.

Ogenomtänkta tidslinjer

I filmen ska collegeresan ha inträffat för tjugo år sedan. Jimmy Tatro spelar Kreischer förr i tiden. Han ser ut att vara minst 30, vilket är alldeles för gammal för college. Kreischer, som snart fyller 51, spelar sig själv nu för tiden. Och han sägs vara 48 år. Då skulle han alltså ha gått på college som 28-åring … Och folk brukar börja college i USA i de sena tonåren.

Nej, det håller inte. Man har förlagt tio år någonstans på vägen. Massor av referenser är nutida, medan kläderna ser ut att vara 1980-tal. Vilken tidsepok ska det föreställa? Är det komedi eller kostymdramahelvete? Snarare det senare.

På jakt efter klockan tjugo år senare

I alla fall, en av de rånade personerna är ute efter hämnd och sin klocka tjugo år senare (som sagt – inget med tider eller kronologi stämmer) och får nys om Kreischer när han just börjar bli berömd med sin mest berömda komedirutin (vilket inte heller stämmer kronologiskt) och han ser till att Kreischer blir kidnappad och förd till Ryssland för att hitta den där klockan … vilket måste vara ett av de mest långsökta beslut en filmkaraktär någonsin har tagit.

Just ja, som bonus kidnappas också Kreischers gamle far. Som INTE spelas av Kreischers gamle far i verkligheten utan av Mark Hamill, känd som Luke Skywalker i Star Wars och … ja, han har gjort mer. Men en gång Skywalker, alltid Skywalker.

Vodka för ostoppbar stridsmaskin

Kreischer häver i sig vodka igen och blir en ostoppbar stridsmaskin – The Machine – vilket publiken förväntas jubla över och på köpet ska åskådarna svälja ner lite amerikansk familjemoral och viktiga lektioner om att vara en bra pappa och att hitta rätt balans i livspusslet och att vara sig själv … och där är måttet mer än rågat. Både med vodka och med sentimentalitet.

På pluskontot:

Mark Hamill är inte dålig. Han är oftast bättre än de filmer han är med i.

På minuskontot:

Filmen verkar inte veta om den vänder sig till folk som känner till Kreischer eller inte, hur mycket som ska förklaras och hur mycket som vi i publiken förväntas veta innan. Samtidigt velar filmen mellan de båda infallsvinklarna … vilket inte är speciellt lyckat. Det blir varken hackat eller malet. Filmen faller mellan två stolar. Förmodligen berusad på sin egen vodka.

print

Här kan du se The Machine (2023)

Våra samarbetspartners