ASTRID LINDGREN – en resa i hennes filmiska och verkliga fotspår

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Sevedstorp – i böckerna känt som Bullerbyn: Norrgården, Mellangården Sörgården … I mellangården föddes Samuel August Ericsson, som sedan berättade som sin barndoms alla äventyr för sina barn.

Berättelserna ligger även till grund för Emil i Lönneberga som han var med och rättade – bland annat för att få tillräckligt billigt mjölkpris.

Pelarne kyrka

En kärlekssaga som blev utvald av Sveriges Radios lyssnare till årtusendets kärlekssaga 1999. Samuel August Ericsson från Sevedstorp träffade Hanna Jonsson från Pelarnehult 1888. Han var direkt på det klara med att han skulle gifta sig med Hanna … eller ingen alls. De gifte sig i Pelarne kyrka 1905 och bosatte sig på gården Näs som på den tiden låg i utkanten av Vimmerby. 1906 kom sonen Gunnar och i november 1907 fick Gunnar en syster: Astrid Anna Emilia. Sedan utökades familjen med två döttrar till, Stina och Ingegerd. Det skilde tio år mellan det äldsta och det yngsta barnet i skaran.

Näs

Barndomshemmet som fortfarande finns i familjen Ericssons ägo. Gunnars tre döttrar tar hand om det idag. På Näs finns även de magnifika trädgårdarna, inspirerade av Astrid Lindgrens böcker, det gamla prästhuset där det idag finns utställningar, det gula huset som var förebilden för Villa Villekulla (det är familjen Ericssons privatbostad än idag) och det berömda sockerdricksträdet som barnen Ericsson kallade för uggleträdet. Boa på Näs är den äkta snickerboa som familjen Ericsson hade … och idag säljs här bland annat böcker.

Vimmerby

Vimmerby figurerar flitigt i Astrid Lindgrens böcker, bland annat i Mästerdetektiven Kalle Blomkvist. Denna bok låg till grund för den första Astrid Lindgren filmatiseringen och visst kan du se Vimmerbys gator i filmen … bland annat de berömda röda husen med ”blindfönster”. När kungen skulle hälsa på var man ju tvungen att ha fina gator med hus med fönster … och då målade man fönster på de fönsterlösa husen. Dessa blindfönster finns kvar än idag (på husen på gatan som leder fram till biblioteket).

Vimmerby torg och Astrid Lindgren statyn

Vimmerby ståtar med ett trivsamt torg där det sommartid finns ett piratskepp för barnen att klättra i och en modell av Bullerbyn att leka i. Här finns också året runt en gammaldags telefonhytt där man kan byta böcker, ett stadshotell och ett rådhus med turistbyrå och en mysig bokhandel … och så Astrid Lindgren statyn. Det är så finurligt att stolen mittemot Astrid är uppvärmd, så man kan sitta mittemot statyn och ha det riktigt mysigt, även i snålblåst.

Madickens hus

Astrids bästa vän Anne-Marie, kallad Madicken, var en mästare när det gäller påhitt. Många av dem är förevigade i böckerna om Madicken. Madickens hus är idag en privatbostad, men man kan köra förbi och se det från stora vägen som leder fram till Astrid Lindgrens värld … där kopian av Madickens hus är uppbyggd, och det ser precis likadant ut. Ett stort rött hus med vita knutar.

Och mittemot Madickens riktiga hus finns den gamla kommenisterbostaden (korset i balkongräcket är kvar) som numera är privatbostad. Här bodde Torgny Lindgren med sin fru Stina. De arbetade båda i skolan i Vimmerby … innan de flyttade närmare Stockholm för att underlätta Torgnys arbete i Svenska Akademin.

Gravplatsen

På kyrkogården finns Madickens grav i närheten av det järnkors som idag är känt som Bröderna Lejonhjärtas grav. ”Späda bröderna Johan Magnus och Achates Phalén, döde 1860”, så lyder texten.

Graven är en del av inspirationen till en Astrid Lindgren klassiker. Här finns också drängen Pelles grav, han inspirerade till drängen Alfred, precis bredvid Astrid brors Gunnar Ericssons grav och Astrids föräldrar Samuel Augusts och Hannas grav. Astrid ville inte begravd i Stockholm med sin man Sture Lindgren (ingen släkt till Torgny Lindgren) utan med sina  föräldrar hemma i Vimmerby. Bredvid vilar också en av Astrids yngre systrar, Ingegerd. Alla fyra syskonen blev kända för arbete med ord: författare, översättare, journalist.

Astrid Lindgrens värld

Här finns hela Vimmerby uppbyggt i miniatyr … som det såg ut på Astrid Lindgrens tid. Den mest uppenbara skillnaden: Det finns ingen Astrid Lindgren staty, inget piratskepp och inga Bullerbyhusen som lekstugor mitt på torget.

Astrid Lindgrens värld finns bland annat kopior av Katthult, Bullerbyn, Madickens hus, Villa Villekulla … och massor av teaterföreställningar som spelas överallt på olika scener hela dagen. Och man får gå in i alla hus och titta runt och prata med karaktärerna.

Filmfans kan glädja sig bland annat åt Lotta på Bråkmakargatan kändisen Tant Bergs hus. Bevarat från filminspelningen.

Gibberyd – känt som Katthult

Har Astrid Lindgren varit här? Ja, under filminspelningen av alla Emil i Lönneberga filmerna. Det blev tre stycken. Hon skrev manuset och låtarna och agerade berättarröst i filmerna. Det här är inte en uppbyggd filmgård utan en äkta småländsk gård som fortfarande är ett levande lantbruk … och den har varit i samma släkt sedan 1800-talet.

Norra Kvills nationalpark

Smålands natur är storslagen och varierad. Och man behöver inte åka till Norrland för att hitta imponerade urskogar med träd så höga att de tycks skrapa mot himlen. Det här är John Bauer sagoskog som hämtad ur tomtar och troll.

Och visst hade Astrid Lindgrens karaktärer ibland också utflykter ut till skogen. Visst är det roligt att det finns levande lantbruk kvar i Småland … och levande urskog som känns som om det skulle platsa i en film om Ronja Rövardotter. Norra Kvills nationalpark får helt enkelt representera alla Astrid Lindgrens skogar. Den som en gång upplevt en småländsk urskog minns det för alltid …

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 

print

Våra samarbetspartners