MORGAN WADE, Lille Vega, Köpenhamn den 31 augusti 2023 – countryrockande talang låter alltid känslorna flöda

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Hon är inte utan anledning rosad av många tyckare, och då inte minst av Rolling Stone som beskrev henne som en ”once in a generation talent” i kölvattnet på releasen av sin storbolagsdebut Reckless 2021. Stora ord, får man säga, men stjärnstatusen finns där inte än. Albumet ifråga nådde bara plats trettio på Billboards countrylista på den amerikanska hemmaplanen.

Men så är Wade heller inte någon som spelar spelet för att nå till Nashvilles topp. Soundet är för sammanhanget ruffigt och för varierat, hon är inte precis glamorös och frispråkigheten är måhända ett problem. Kan till exempel tänka mig att de lesbiskt antydningarna i den faktiskt rätt oskyldiga videon till en av de senaste singlarna, Fall In Love With Me inte landar i god gjord i det trångsynta Trump(na) landet i sydstaterna.

Är ingen Carrie Underwood

Som person live framstår hon förvisso som en tämligen soft ung dam, vilket framgick rätt tydligt där på Vegas lilla scen. Å andra sidan ger hon intryck av att vara en tydligt countryrockande kandidat för en gemensam turné med, tja varför inte Steve Earle, en tuffare Nashvillekollega som Eric Church eller alternativt traditionella sydstatsrockare, snarare än ett ämne för att agera superstar på någon av de stora countrygalorna. För någon Carrie Underwood-typ är hon då rakt inte, och det säger jag med all respekt för båda damerna.

Rockig framtoning

Men för att nu återgå till ämnet för dagen. Eller snarare gårdagen om vi nu ska hålla oss till fakta; jag blev faktiskt smått överraskad över Wades rockiga framtoning live. Visst, på skiva kan hon också bita ifrån, men inledande storyteller-låten The Night med ett extra tungt beat, ett fetare gitarrsound och en sångerska som intog scenen fast besluten att vinna över publiken i den hyfsat välbesökta lokalen var ändå något avsevärt annorlunda.

Kontraster i låtlistan

Efterföljande Last Cigarette var ett nummer av samma typ, liksom covern på Miley Cyrus Bad Karma. Mer av samma vara skulle komma senare i showens klimax. Men mer om detta senare. För precis som många andra arbetar Ward klokt nog på att arbeta med kontraster när låtlistorna ska skrivas ner inför konserterna.

Utan snygga omskrivningar

På detta stadium arbetade hon sig nämligen snabbt ner till en lugnare stämning, varpå den akustiska gitarren fullt logiskt plockades fram, och plötsligt blev allt väldigt naket. ”To hell with the metaphors. I want you so bad”, sjöng hon i Matches and Metaphors utan minsta antydan till onödiga snygga omskrivningar.

Kvällens mest rörande stund

Mer av samma vara, men ändå inte avtäcktes i Mend. Tala om traditionell gråta i ölen-ballad, men ändå inte. I lätt valstakt, dessutom. Bara en sådan sak. Hur som helst är frågan om denna sång var kvällens mest rörande stund. Vilket inte vill säga lite. För ni veta att denna väl tatuerade 28-åring alltid häller ut alla känslorna på det imaginära bordet framför sig.

Överraskande mash-up av stor 80-talshits

Fast mitt i alltihopa kan hon ändå ta sig an covers på sådant som inte nödvändigtvis är självupplevt eller helt lättrelaterat, och då kan det rocka ordentligt. Men visst var covervalen oväntade. Åtminstone jag kunde inte se en mash-up av något som The Outfields Your Love och Rick Springfields klassiska svartsjukedrama Jessie’s Girl komma.

Vi talar två gigantiska USA-hits från 80-talet här, men eftersom hitfaktorn var långt ifrån lika stor i Europa, tedde sig väl inte responsen så galen som den borde denna afton. Ett kul inslag var det här dock, och för all del också ett tecken på att allt inte behöver handla om att botanisera i det värsta, ofta motstridiga känslokaoset för sångerskan.

Obestridlig talang

Dessutom förtjänade och fick Wade och hennes tajta band den uppskattning de förtjänade. Entusiasmen var oftast påtaglig, och det var precis som det skulle vara. För den där smått råbarkade talangen visade sig faktiskt vara obestridlig där på Vega. Liksom hängivenheten och för all del också integriteten. Fortsättning lär följa.

print

Våra samarbetspartners