LINDA ÅGREN – sjöjungfrun som gör en djupdykning i mytologin

Klicka på bilden, för att se hela bilden

En livs levande sjöjungfru mötte biobesökarna vid sommarens premiär av Den lilla sjöjungfrun i Malmö. Just denna sjöjungfru råkar också vara en publicerad författare med två nya lättlästa, härliga böcker om sjöjungfrur som varmt rekommenderas.

Den senaste boken erbjuder en riktig djupdykning i sjöjungfrumytologi … Varsågoda, kära läsare, här kommer ett författarmöte med en sjöjungfru som också har ett riktigt spännande liv på land.

– Du har debuterat som författare med en bok om sjöjungfrur och du är själv också sjöjungfru på deltid…

– Jag debuterade 2021 med min egenillustrerade barnbok Sjöjungfruns äventyr i Östersjön som handlar om miljöproblemen i havet såsom övergödning, plast och spöknät. Nu i augusti 2023 kom min andra bok, Mytiska väsen sjöjungfrur, som är en del av Nypon förlags lättlästa faktaserie. Den handlar om sjöjungfrur världen över! Från den första manliga Oannes i Mesopotamien till gudinnan Yemaya i Afrika, som sägs ha skapat alla världens hav. Sjöjungfrur kan vara både onda och goda, och du kan även jobba som en – vilket jag gör!

Uppfyller barndomsdröm

– Vad är det bästa med att jobba som sjöjungfru?

– Det bästa med att jobba som sjöjungfru är att jag får uppfylla min egen barndomsdröm samtidigt som jag sprider magi till barnen av idag. Att vara sjöjungfru är oförutsägbart och fullt av variation – ena stunden målar du barns ansikten på ett kalas, men nästa dag simmar du bland hajar i ett stort akvarium!

Har träffat originalrösten till Ariel

– Vad är något av det roligaste du gjort?

– Att vara sjöjungfru har öppnat upp för många resemöjligheter, vilket har varit helt fantastiskt! Jag har simmat bland korallrev i Egypten, i en stor tank tillsammans med andra sjöjungfrur på en mermaid convention i Belgien och träffat Jodi Benson, originalrösten till Ariel, på Comic Con i Manchester.

Får fanmail i brevlådan

– Vilka reaktioner brukar du få?

– Barnen kan tappa hakan i början, och inte riktigt tro sina ögon. Men så snart de kommit över sin blygsamhet så ställer de tusen frågor! Var bor sjöjungfrur, vad äter de och vilka vänner har de i havet. Att få en kram och ett foto med sjöjungfru kan betyda så mycket för ett barn, och föräldrarna skvallrar om att de pratar om det veckovis efteråt! Sedan grannungarna upptäckte att jag en sjöjungfru får jag fanmail i brevlådan då och då med fina teckningar. Det absolut roligaste är på barnkalas när barnen får visa vad de kan och lära mig någonting, till exempel att de kan stå på händer i poolen, göra en volt eller se min reaktion när jag provar ”människomat” för första gången.

Som vackrast under vattnet

– När fastnade du för sjöjungfrur som väsen?

– Jag föddes 1989, samma år som Den lilla sjöjungfrun kom ut, så den har verkligen färgat mitt liv! Likt min mamma och hennes mor före henne så har jag alltid älskat vatten och havet, och funnit en ro och frihet i det. Som viktlös sjöjungfru under vattnet, med solens lekfulla spel över botten och håret som flyter runt mitt ansikte, känner jag mig som vackrast.

Topp-tio i internationell itävling

– Har du träffat några sjöjungfrur (några andra sjöjungfrur än dig själv alltså) runtom i världen?

– 2017 deltog jag i tävlingen Miss Mermaid International, som arrangerades i Egypten under två veckor. Då fick jag representera Sverige internationellt som landets första representant. Vi fick tävla i att designa vår egen top, simma så långt vi kan på ett andetag och att fotas under vattnet. Sverige kom i topp tio, och det är inte ens det bästa – nu har jag sjöjungfruvänner hela världen över! Det ledde till att jag besökte mermaid conventions i Belgien och England, och att jag fick simma med mina brittiska vänner i akvariet Sea Life Manchester. Sedan har jag självklart min danska havfrue-squadsom jag simmar på den blå planet med.

Sjöjungfrur olika i olika mytologier

– Din bok är jättefin och spännande med mängder av intressanta fakta och myter om sjöjungfrur överallt i världen… Har du forskat länge om sjöjungfrur?

– Tack! Ja under gymnasietiden startade jag upp många små projekt kring sjöjungfrur, ett av dem var att sätta ihop ett häfte med sjöjungfrumyter. Det som fascinerade mig mest är att sjöjungfrur förekommer i så många mytologier oberoende av varandra, och att de kan vara så olika! De flesta varelser brukar se som antingen onda eller goda, men sjöjungfrur är komplexare än så och kan vara vilket som, precis som människor. Likt havet kan de både ge och ta liv… utan vatten finns inget liv, men du kan även dränkas om du kommer för nära.

Utmaning att skriva lättläst

– När du skrev boken, hittade du något speciellt som du blev överraskad av?

– Innehållet i boken kom framförallt från mitt eget minne och min egen samling, men jag minns hur överraskad jag blev första gången jag läste om Knockdolion i Skottland! Familjen tog bort hennes sten för att hennes sång störde deras nyfödda barn, och hennes svar på det var att utplåna hela släkten. Det är verkligen en historia om att inte förarga en sjöjungfru. Samtidigt så finns det väldigt hjälpsamma sjöjungfruhistorier i Skottland också. Däremot så var det en utmaning att skriva lättläst, att koka ner det språkligt utan att kompromissa för mycket med innehållet.

Undervisar när inte är sjöjungfru

– Hur fick du eller valde du ditt sjöjungfrunamn?

Jag trodde att jag hittade på Athiraa själv när han jag var yngre, förmodligen inspirerad av Ariel och hennes systrar vars namn alla började på A. Sedan en dag när jag googlade namnet så hittade jag Athirat, Babylons havsgudinna – vad är oddsen!? Det kändes meant to be.

– Du är inte sjöjungfru på heltid har jag förstått … hur berikar livet som sjöjungfru ditt övriga liv på land?

– När jag inte är sjöjungfru så undervisar jag i svenska och engelska på gymnasiet, eller skriver böcker. Det berikar mitt liv för jag kan dyka med tuber med min pojkvän på våra semestrar, mina elever är nyfikna på mermaiding och vill själva prova – och det är alltid en rolig ice breaker! Mina kollegor är även positivt inställda då jag har fått förgylla flera av deras barns barnkalas.

Favoritfilm från 1948

– Har du någon favorithistoria – myt, legend eller saga – om sjöjungfrur? Har du någon favoritfilm?

– Ariel kommer alltid att ligga närmaste hjärtat, men min favoritfilm är faktiskt den svartvita Miranda från 1948. Den är baserad på en av mina favoritlegender om sjöjungfrur som utspelar sig i Cornwall, där en sjöjungfru blev kär i en människa: Matthew Trewhella. Än idag kan man se ”the mermaid chair” stå i den lilla kyrkan i Zennor, som jag såklart har besökt! Med tanke på hur vackert Cornwall är med dess stränder och grottor kan jag förstå hur en sådan berättelse skapats där.

Sjöjungfrun – en stark kvinnlig förebild

– Du skrev själv en krönika i sommar om livet ur en sjöjungfrus perspektiv…. Vad kan vi på land lära oss av sjöjungfrur?

– För mig är sjöjungfrun en stark kvinnlig förebild! Hon lär oss att vara självständiga, och att du inte behöver kompromissa mellan skönhet och styrka, du kan ha allt! Den starka sirenen som dränker sjömän med sin sångröst lär oss att ingen kan göra något mot dig mot din vilja, men att du kan öppna ditt hjärta för den rätta. När vi lyssnar på havets brus i en snäcka är det egentligen vår egen puls vi hör eka tillbaka, så sjöjungfrun uppmuntrar oss att lyssna på vårt hjärta och se det magiska i det lilla.

– Under hösten … kommer du till Bokmässan? Vill du tipsa om några ställen där man kan se dig som sjöjungfru och – eller – signera böcker?

– Ja, det blir Bokmässan i år igen, förmodligen i Nypon förlags monter! Min första officiella signering av en nya boken blir på Barnens Bokhandel i Simrishamn den 26 augusti.

– Då ses vi på Bokmässan! Simma lugnt!

Fotnot:
Linda Ågrens böcker Mytiska väsen – sjöjungfrur och Sjöjungfruns äventyr i Östersjön finns ute nu.

Den 9 september kan du träffa dina favoritkaraktärer på Pannkaksladan i Höganäs, däribland just sjöjungfrun Athiraa
Den 16 september är Athiraa i Malmö på Almviks 4H-gård (under firandet av nationella 4H-dagen) och signerar sina böcker
Den 7-8 oktober kommer Athiraa att närvara på Scifimässan SciFiWorld i Helsingborg

print

Våra samarbetspartners