GRAN TURISMO – TV-spel på riktigt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Neill Blomkamp
Skådespelare: David Harbour, Orlando Bloom, Archie Madekwe, Geri Halliwell Horner, Djimon Hounsou
Premiär: 2023-08-18
Betyg: 3

De flesta har nog hört talas om Gran Turismo oavsett om man spelat spelet eller ej. Spelet kom i slutet av 90-talet och var väl Playstations stora flaggskeppsspel då det endast fanns på denna konsol och fortfarande är är spelet exklusivt för Playstation.

Spelet är ett racingspel där man nästan med millimeterprecision återskapat de mest populära racingbanorna i världen samt de häftigaste bilarna. Nej, jag har aldrig själv spelat detta spel men har folk kring mig som spelar, så visst har man väl hört en del om det.

En sann historia

Hur många föräldrar har någonsin sagt till sin lilla telning “sitta och spela framför TV:n hela dagen kommer aldrig att leda till något jobb” men historien om Jann Mardenborough bevisade motsatsen. Filmen är baserad på den sanna historian, som totalt gått mig förbi, om den brittiske tonåringen som tack vare sitt spelande fick chansen att bli en av deltagarna i GT Academy. GT Academy var ett samarbete mellan spelföretaget Sony och biltillverkaren Nissan som erbjöd de absolut bästa Gran Turismo-spelarna chansen att omsätta sina racingkunskaper i SIM-världen till verkligheten. Ett GT3 racing-team bildas och nu gällde det att få in förare.

Inget till övers för TV-spelande

Filmen följer den då helt okände tonåringen Jann, vars pappa är en före detta professionell fotbollsspelare i Cardiff. Denne har inte något som helst till övers för sonens TV-spelande utan bryr sig enbart om den andre sonens fotbollsträningar.

Fast spelandet ger Jann helt andra kompisar där hans skicklighet värderas på ett helt annat sätt. När GT Academy börjar rekrytera nya förare skickar de ut ett meddelande via spelarens användarprofil och det meddelandet poppar upp på Janns skärm.

Att msätta kunskaper i skarpt läge

Väl på plats som en del av akademin får Jann och hans medtävlande pröva på hur det känns att köra en riktig racingbil. För nu ska de omsätta sina SIM-kunskaper till skarpt läge. Det är nu den verklige racingtalangen kommer fram.

Är man nu en inbiten GT-spelare kan man historien och vet vad som hände sedan medans övriga snällt får följa med ett antal varv runt banan.

Ginger Spice som mamma

Som jag skrev tidigare här ovan så kände jag inte alls till något om denna story från början. När man följer motorsport då och då är det ju mest Formel 1 eller STCC som gäller. Detta gör att man hänger med lite på alla banor som filmen utspelar sig på då dessa används för de flesta klasserna som både GT3 och Formel 1.

I rollerna som förarna figurerar ganska okända skådespelare däremot så är väl filmens största stjärna kvinnan som spelar Janns mamma. Det är nämligen ingen mindre än Ginger Spice. Eller rättare sagt Gerri Halliwell.

Dock ska väl tilläggas att personerna som ligger bakom GT Academy också är hyfsat kända nämligen David Harbour (Stranger Things) och Orlando Bloom (Sagan om ringen).

print

Våra samarbetspartners