GRAN TURISMO – det vilar något hoppfullt över den här filmen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Neill Blomkamp
Skådespelare: David Harbour, Orlando Bloom, Archie Madekwe, Geri Halliwell Horner, Djimon Hounsou
Premiär: 2023-08-11
Betyg: 4

Filmen Gran Turismo bygger på den verkliga historien om tonåringen Jann Mardenborough från Cardiff i Wales. Han är ett ess på att köra racerbil på sin Playstation och han vinner en tävling där första priset är att sponsras av Nissan … och att tävla i riktiga racerbilar.

Att ett team med tre spelnördar kunde köra bil lika bra som – eller till och med bättre än – vanliga racingförare slog ner som en bomb i racingvärlden. När de tre Nissankillarna kliver upp på podiet efter att ha genomfört det prestigefulla racet Le Mans så skriver de historia. På mer än ett sätt.

Sportfilm med snabba bilar och hög feelgood faktor

Det här är en film för fler än spelnördar. Historien är i grund och botten en traditionellt och gediget gjord sportfilm. Som är roligare och bättre än de flesta sportfilmer. Det är lätt att leva sig in i handlingen, det känns verkligen som om man är på plats med Jann när han övar och kör sina race, och filmen har en skyhög feelgoodfaktor … för även den suraste gubben i filmen tinar upp i Janns sällskap (och med hjälp av Janns musiksmak …)

Intensiv underhållning

Det är även en bilfilm som är mer intensiv och mer underhållande än de flesta bilfilmer. Den är minst lika bra som klassikern Rush. Den har mycket större underhållningsvärde än den segdragna amerikanska Ford-reklamen Le Mans’ 66 (även om Gran Turismo förmodligen inte kommer att få några Oscarsnomineringar – filmen gör ju reklam för japanska Nissan … och japanska spel …) Och visst lämnar Gran Turismo de tramsiga streetracingfilmerna Fast & Furious långt bak i kölvattnet.

Mardenborough gör egna stunts i filmen

Den verklige Jann Mardenborough är med i filmen och kör som stuntförare. Att racing är på riktigt förhöjer upplevelsen. Det här är inget hokus pokus. Det är sällsynt med bra ungdomsfilmer. Som inte är deprimerande dystopier, deprimerande droghistorier, deprimerande diskbänksdramer eller deprimerande fantasy. Det vilar något upbeat och hoppfullt över hela den här filmen.

En chans på miljonen … eller åttio

Visst, det är väl en chans på miljonen att vinna jackpott som Jann Mardenborough. Eller rättare sagt: en chans på åttio miljoner. Men redan innan vinsten är Jann glad och positiv och tror på sig själv. Och på att det finns möjligheter. Han skulle också kunnat ha fått en framtid som dataspelsutvecklare eller bildesigner.

Favoriten spelar fotboll

Pappan i familjen Mardenborough har en självklar favorit: lillebror som gillar fotboll. Det där känns igen. Vad som räknas som riktig sport och vad som ses som ”bara på låtsas”. Ska du inte gå ut och röra på dig och kicka boll? Du kan bli proffs och tjäna miljoner!

Nu tar e-sport mer och mer plats. Det går att vinna SM-guld i e-sport. Det finns e-sport tävlingar i racing som går parallellt med de traditionella tävlingarna.

Triumf för nördarna

Janns vinst är en triumf för nördarna. Liksom det faktum att det är tre spelnördar som tillsammans kan sätta de andra på plats i Le Mans … Det är en ögonöppnare.

Men det är värt att tänka på att killarna får respekt först när de gjort det ”på riktigt”. I framtiden kanske det kan ses som lika coolt att vinna racingpriser i en e-sport turnéring?

print

Våra samarbetspartners