EVA RYDBERG på ny teater efter avtackningen på Fredriksdal

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det var ett känslosamt tack och farväl när Två man och en änka hade premiär. Det här är sista sommaren med gänget … sa man. Men. Eva Rydberg gör en snabb comeback. En comeback som till och med Gyllene Tider kan avundas. Hux flux är hon tillbaka och med en ny teater: Sundspärlan i Helsingborg.

Plats för världsartister

Här har världsartister som Frank Sinatra och Cliff Richard uppträtt. Även många svenska artister som Lill-Babs, Owe Törnqvist, Towa Carlsson och Tore Skogman. Sommaren 2024 är det dags för Eva Rydberg & Co att ta över Sundspärlans Friluftsteater. Eva Rydberg började sin artistbana i Malmö Folkets Park och nu är det dags att erövra Helsingborgs Folkets Park.

Förvånande – eller inte?

Är jag förvånad över nyheten?
Både ja – och nej.

Ja, eftersom man fick intrycket att Eva Rydberg nu helhjärtat skulle satsa på sin film- och teaterkarriär. Dessutom finns det inomhusteatrar som behöver henne – hon har bland annat gjort fantastiska regijobb (och skådespelarjobb) på Nöjesteatern i Malmö. Efter 30 år på Fredriksdal … skulle det inte vara skönt att slippa tänka på vädret en hel sommar?

Nej, jag är inte förvånad, eftersom Eva är ett energiknippe som aldrig vilar på några lagrar – hon dansar på dem.  Och … Friluftsteater är något av en livsstil.

Världens roligaste sommarjobb

Det här är världens roligaste sommarjobb, menar några som blivit bitna av friluftsteatertrenden (ja, detta är en återkommande trend som aldrig verkar bli ute! Eftersom vi älskar att sitta ute på sommaren!).

Claes Månsson hävdar att alla hans fina kollegor på Dramaten är avundsjuka på hur roligt han har det på Falkenbergs friluftsteater Vallarna under somrarna. Även de mest surmagade är avundsjuka, de jobbar bara hårt på att dölja det…

Konsten att ta över

Och återigen … Nej, jag är inte överraskad eftersom det hela tiden har talats om att Eva Rydberg tagit över Nils Poppes teater. Det har gått 30 år nu – är det inte dags att tala om Fredriksdal som Rydbergs teater?

Rydbergs har gjort en hel del för att förnya och föryngra friluftsteatertrenden. Man har rört sig bort från det tyska arvet och operett traditionen och mot mer modern angloamerikansk humor med inslag av kända tv-program (som Pang i bygget och  ‘Allå, ‘allå, ’emliga armén).

Publikdragande mini-Rydbergs

Det måste vara härligt att starta något nytt och eget som direkt kommer att bli känt som Rydbergs teater. Det blir ett fantastiskt arv som Kalle, Birgitta och Robert Rydberg kan förvalta tillsammans med nästa generation av mini-mini-Rydbergs som redan har börjat dyka upp på scen. Det finns så många talangfulla och prisvinnande Rydbergs i familjen att Eva Rydberg inte behöver spela huvudrollen för att det ska bli fenomenalt bra och publikdragande. Och fler folk än någonsin förr kan se en Rydberg-pjäs … samtidigt.

Picknickkorgar och fullständiga rättigheter

Sundspärlan har en amfiteater med över 1 200 sittplatser. Man kommer att fortsätta den omtyckta picknicktrenden från Fredriksdal med kaffekorgar. Dessutom finns det restaurang med fullständiga rättigheter – vilket säkert många dansbandsfans känner till.

Hemlig pjäs bokas nu – namnet Rydberg är en kvalitetsgaranti

Vad blir det för pjäs som inleder den nya eran?
Vilken föreställning och vilka skådespelare som kommer att medverka presenteras under november månad, men redan nu går det att boka biljetter. Det är premiär fredagen den 28 juni och pjäsen spelas hela sommaren till och med söndagen den 11 augusti … med det blå vattnet i  Öresund  som fond i bakgrunden. Eftersom namnet Rydberg i sig är en kvalitetsgaranti som säljer, så är det förmodligen av sekundär betydelse vad pjäsen heter.

Anagram tar över Fredriksdal med en Hälsoresa

Och hur går det med Fredriksdal? Anagram i Lund (som startades av Hipp Hipp duon Anders Jansson och Johan Wester) tar över. Adde Malmberg har skrivit 2024 års pjäs som ska driva med hälsotrenden och utspela sig på en kursgård (en modern Hälsoresan utan Stig Helmer?).

Adde Malmberg har bearbetat så många manus åt Eva Rydberg (och han har även spelat en utmärkt Basil Fawlty i Pang i bygget), så det verkar som en sömlös övergång. Traditionen fortsätter som vanligt. Och alla talar nu om att Anagram tar över Eva Rydbergs teater. NU heter det Eva Rydbergs teater. Det är på tiden!

Staty av Eva Rydberg – utan rivalitet

Nils Poppe står staty på Fredriksdal. Borde det inte finnas en ny staty av Eva Rydberg också? Den skulle älskas av alla och bli en självklar selfie-spot. Och Rydberg är inte involverad i någon Malmö FF-Hammarby rivalitet…

print

Våra samarbetspartners