POPPE och RYDBERG – giganter inom svensk film- och teaterhistoria, men miniatyrer på museum

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Hasse & Tages museum har hitintills kunnat ståta med titeln “Världens minsta filmmuseum!”. Det lilla museet ligger i lilla Tomelilla. Men nu har den stora humorduon fått konkurrens om att vara minst!

Hela två nya mycket små museer har öppnat på Fredriksdal! Ett är tillägnat Eva Rydberg, det andra är tillägnat Nils Poppe. Båda skådespelarna har gjort ett stort intryck inom svensk film-, teater- och humorhistoria.

Båda dessa skånska humorister har varit verksamma mycket länge på Fredriksdal, och drivit den enormt populära friluftsteatern, Fredriksdalsteatern, som varje år drar stora skaror av besökare, och vars föreställningar ofta brukar filmas och traditionsenligt visas på SVT någon gång under jullovet. Eva Rydberg har nu varit teaterdirektör i 26 år.

Nils Poppe – barnet som inte blev en ängel

Det har spelats friluftsteater på Fredriksdal sedan 1932. Nils Poppe höll igång som teaterdirektör i hela 28 år. Åtta av hans bästa pjäser har samlats i en ny Poppe-DVD-box (MajengMedia), där bland annat en uppsättning av klassikern Fars Lille Påg ingår. I det manuset har Nils Poppe lagt in egna repliker om hur det var att hamna hos en änglamakerska. Han var det enda barnet som kom dit som inte blev en ängel! Tragikomiska repliker som har sin grund i verkliga livet. Nils Poppe gick från oönskad till älskad av alla. Tragiken drar ner skattsalvor när han berättar sitt livs historia i komisk form. I denna klassiska uppsättning av Fars Lille Påg gör också Mia Poppe sin scendebut … sedan dess har hon medverkat i många uppsättningar med först Nils Poppe och sedan med Eva Rydberg som regissör och teaterdirektör på Fredriksdalsteatern.

I det lilla Nils Poppe museet finns bland annat kläderna som Nils Poppe bar som liten – då han inte blev en ängel. Tack och lov!

Bergman, Bom och Chaplin

När det gäller filmhistoria, så har Nils Poppe bland annat varit med i Ingmar Bergmans mest kända film, Det sjunde inseglet, och han har hamnat på frimärke i serien Filmen 100 år. I rollen som Soldat Bom. Detta var en komisk filmroll som blandade slapstick och ordvitsar med klassisk hemvärnshumor, och den glade Bom var en roll som Nils Poppe repriserade många gånger, i många filmuppföljare. Senare blev Soldat Bom också omtyckt och framgångsrik som friluftsteater.

Nils Poppe blev känd som Sveriges svar på Charlie Chaplin, en tragikomisk figur som också var bra i mycket seriösa roller, och som även själv regisserade filmer. Fast Nils Poppe tillsammans med den dansanta Anna-Lisa Ericsson påminner snarare om Fred Astaire och Ginger Rogers. Publiken som köpt biljetter till Blåjackor skulle minsann få valuta för biobiljetten, med sång, dans och akrobatik – förutom förväxlingshumor, romantik och lättsamma skämt.

Nils Poppe dansade själv balett, i högklackat, utklädd till kanin, vid 82 års ålder – fortfarande en pigg och aktiv skådespelare och teaterdirektör på Fredriksdalsteatern!

Eva Rydberg kan överträffa Nils Poppes rekord!

Det ryktas att Eva Rydberg är ute efter att bräcka Nils Poppes rekord med 28 somrar som teaterdirektör … Alla biljettdatum till nästa år är klara och Eva kommer att stå på scenen … igen! Rydberg är också en känd och efterfrågad regissör, och hon regisserar även när hon inte själv står på scenen. Den nya uppsättningen av musikalen Annie var en klockren succé.

Både Nils Poppe och Eva Rydberg finns förresten representerade i boken Svenska stjärnor (Historiska Media) tillsammans med bland andra Ingrid Bergman och … Hasse & Tage. En ära som är få förunnad.

I det lilla museet som är tillägnat Eva Rydberg kan man bland annat beundra de priser som hon har fått … Till exempel Nils Poppe priset och Edward Persson priset. Eva Rydberg är bland de största av alla svenska — och skånska! — komiker som finns, och hennes plats i humortraditionen är solklar.

Världens minsta filmmuseum – på riktigt!

Samma kreativa geni som ligger bakom Eva Rydberg och Nils Poppe museerna har skapat det lilla Hasse & Tage museet i Tomelilla. Och med tanke på hur flitigt Nils Poppe dykt upp i den svenska filmhistorien, i alla möjliga genrer, så borde väl detta nu bli känt som “Världens minsta filmmuseum”?!

Annars ligger tonvikten i båda museerna på teatern och teaterlivet, och givetvis på tiden som Eva Rydberg och Nils Poppe tillbringat på Fredriksdal. Som sig bör, med tanke på var museerna är placerade. Det finns oändligt mycket prylar på väldigt liten yta, och man kan bland annat fotografera sig bakom klassiska Rydberg eller Poppe kostymer. Formgivaren Yvonne Ericsson har verkligen sett till att biljettbodarna är knökfulla, både på längden och tvären, och det finns saker i små luckor och i utdragbara lådor och på plastbrickor, och massor av fakta och bilder och information, från golvet och ända upp i taket.

Utställningarna är permanenta, och öppna samtidigt som hela Fredriksdal är öppet, och de har även extra öppet de kvällar som Fredriksdalsteatern presenterar sina föreställningar. De små biljettbodarna ligger på andra sidan en lummig labyrint, och i mitten av labyrinten avnjuter folk innehållet i sina picknickkorgar, innan de ska se årets succé med Eva Rydberg & Co.

Långa köer för Rydberg och Poppe

Köerna för att se de små museerna är lång. Man kan inte klämma in hur många besökare som helst i de forna biljettbodarna!

Ett par besökare som frågar “Är det här det är?” får ett rungande “JA!” till svar av kön. Men det visar sig att de istället letar efter toaletterna. Nej, toaletterna är i små gula hus på ett annat ställe i labyrinten, närmare picknickområdet. Och ja, den kön är vid teaterkvällar ännu längre!

  • Eva Rydbergs museum, Fredriksdal - Foto Belinda Graham

Skriven 2019-08-21

Eva Rydbergs teatermuseum, Nils Poppes teatermuseum
Formgivare: Yvonne Ericsson
Plats: De gula biljettbodarna på Fredriksdals museer och trädgårdar
Öppet: Varje dag fram till Mikaeli marknad
Entré: Ingår i entréavgiften till Fredriksdal

print

Våra samarbetspartners