DEVO, Amager Bio, Köpenhamn den 8 augusti 2023 – en dag kom det fem män i lustiga hattar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Ja, meningen känns igen men i detta fall är det DEVO, bandet från Akron i Ohio som är ute på en sista(?) turné för att fira 50 år sedan starten 1973.

Därefter tog det några år till innan första albumet släpptes 1978. Stilmässigt var det new wave där de snabbt hittade sin egen nisch. Oftast då klädda i enhetliga skyddsoveraller där de såg ut som förvirrade vetenskapsmän. Deras popularitet var som störst under 80-talet tack vare MTV som spelade deras knäppa videos. De flesta har säkert hört och sett Whip it och Peek-A-Boo.

Legendariska videos från förr

Denna kväll på Amager Bio öppandes med en video som avhandlade deras möte med skivbolagsmogulen Rod Rooter. Vet inte riktigt vad som är sant eller fejk men det var ett kul intro innan bandet helt svartklädda klev in på scen och rev av Don´t Shoot som är från senaste/sista plattan.

2010 kom detta album, men stilmässigt kunde låten lika gärna varit från 1982. Syntpop och gitarrer med ett bra driv och catchy refränger. Peek-A-Boo var en av deras tidiga hits, och med sin envisa hahaha-peekaboo-refräng svängde det gott.

På sång har vi en av grundarna och bröderna Mothersbaugh nämligen Mark. Den andra brodern Robert eller Bob 1, som han kallas hanterade basen och syntar. Det var inget mellansnack, så det gick direkt vidare till Going Under. På den stora videoskärmen rullade det klipp och bilder från videos från förr, vilket var effektfullt.

Syntblipp och plasthattar

Det fortsatte med fler syntblippande låtar och Girl You Want med sitt envisa gitarriff fick publiken att dansa i takt. Hade ju hoppats att de körde videon när de spelade Whip it, men vi fick nöja oss med musik och lite videoeffekter.

Lite synd då den definitivt är sevärd. Fortfarande klädda i svart, men nu hade de deras röda kakformsplasthattar på huvudet. Inte för att de ser speciellt seriösa ut, men det har nog aldrig varit meningen med deras munderingar.

Udda tolkning

Under videoinslaget om universum, en Carl Sagan-video bytte våra syntgubbar kläder, och kom ut i sina legendariska gula skyddsoveraller. Dock hade de röda hattarna åkt av. På första albumet gjorde DEVO en högst egen tolkning av Rolling Stones Satisfaction, som även den har blivit ett signum för bandet. Kunde vara intressant att veta vad Mick Jagger tycker om den.

Mycket strul med första plattan

Det rullade på och bland övriga låtar i setlisten bör nämnas Mongoloid och Jocko Homo från deras debutalbum Q:Are We Men? A: We Are Devo!. Stilmässigt är det mer åt punkhållet, och visst, albumet kom ju mitt i punken 1978. Intressant är att Iggy Pop och David Bowie efter att ha hört deras demo ville producera albumet. Dock blev det Brian Eno som fick producera skivan, som i stora delar spelades in i Tyskland.

Missnöje med Brian Eno

Då de fortfarande inte hade skivkontrakt fick Eno det tvivelaktiga nöjet att stå för deras flygkostnader. Tydligen gick det tydligen inte helt smärtfritt med inspelningarna, och bandet var missnöjda med Eno som producent. Det slutade med att David Bowie fick remixa albumet innan alla var nöjda.

Smart Patrol, och Gates of Steel är ytterligare ett gäng låtar som uppfyller kriterierna om hur DEVO skall låta. Lite mer gitarrmangel och mindre synt, men man tar inte fel på vem som står på scen.

Extranummer med studsbollar

Utan att behöva klappa in bandet speciellt länge kom de tillbaka och avslutade med Freedom of Choice/Gut Feeling, och allra sist Beautiful World där karaktären Booji Boy vandrar runt och tycker allting är vackert och bra.

Mark Mothersbaugh är utklädd som en kvinna med en lätt grotesk mask, och det hela slutar med att vår karaktär ifråga kastar ut hundratals små studsbollar med smileygubbar på från handväskan. De studsar runt på scenen och vidare ut i publiken som försöker fånga så många som möjligt.

Sammanfattning…

Det var en positiv upplevelse att få se DEVO live och dessutom med flera från originalsättningen. Det är lättsam och glad musik från förr, och bandet lever självklart på gamla meriter.

Det är dessutom det publiken vill höra. Att de är lite till åren verkar inte vara något större problem då de utan problem levererar på scen. Detta gäller både spelmässigt och sångmässigt då de har flera bra sångare som alternerar. Roligt dessutom är att det redan nu aviserades att DEVO fyller 100 år 2073! Här snackar vi om bra framförhållning… Att de dessutom nu åter turnerar i Skandinavien efter 33 år trodde man knappast vara att förvänta.

Extra nördinfo är att Weird Al Yankowic skrivit Dare To Be Stupid, en hyllningslåt till DEVO som låter mer Devo än Devo. Även videon är värd att kollas in!

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 

print

Våra samarbetspartners