I NÖD OCH LUST – lösmustasch från Buttericks I fars utan djup

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Un homme heureux
Regi: Tristan Séguéla
Skådespelare: Fabrice Luchini, Catherine Frot, Philippe Katerina, Artus, Grégoire Bonnet
Premiär: 2023-07-28
Betyg: 2

I en fransk liten by där alla känner alla skall den till åren komna borgmästaren Jean (Fabrice Luchini) försöka bli omvald på nytt, trots hans frus ovetande. Men Edith som hans fru heter har en hel del annat att tänka på. Hon (Catherine Frot) känner sig inte längre som Edith utan snarare Eddy, en man som vill bli sedd som en karl och inte som den hemmafru och mamma hon är (var).

Ämnet könsdysfori är aldrig lätt, och inte heller blir det lättare när det hela handlar om konservativa värderingar och stereotyper i en fransk by där allt skall vara som det en gång varit. Samtidigt som heteronormativa värderingar speglar grundbulten bland alla baguetter.

Nyheten kommer att brisera

Jean finner det inte lätt att ta sin frus nya planer på allvar, och inte heller blir hans kampanj enklare att manövrera när nyheten inom kort kommer brisera. Vem kommer rösta på en borgmästare som inte ens har koll på sin fru?

Maskeradförklädnad

Som komedi är detta allt för lättsamt och nästan barnsligt. Känslan att regissören kommer på olika scenarier och minspel vart efter kameran rullar går inte att förbise.

Lägg därtill en maskeradklädnad som skall föreställa Ediths transformering, så faller bitarna på plats i cirkusmanegen. Fast de brukar å andra sidan vara bättre sminkade.

Pastisch på transtanter

Längtar man efter en lättsam komedi och samtidigt kunna plocka upp lite skolfranska vore det enkelt att bänka sig, men det hela blir mest en pastisch på transtanter och bittra vita män. Inte heller känns det särskilt trovärdigt att Jean byter sida i andra halvlek och kommer till insikt om livet.

I nöd och lust hamnar i ett mediokert mellanfack, men passar utmärkt som alternativ till marknader där kvinnor uppträder i skägg till ljudet av vemodiga applåder.

print

Våra samarbetspartners