OPPENHEIMER – ett fall för Oscar vad det lider

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Christopher Nolan
Skådespelare: Cillian Murphy, Robert Downey Jr, Florence Pugh, Matt Damon, Emily Blunt, Rami Malek
Premiär: 2023-07-21
Betyg: 4

Under andra världskrigets sista år när tredje riket var på väg in i historien och de allierade satte in dödsstöten hoppades Hitler fortfarande på att han skulle leverera bomben som vände bladet. Så blev det ju inte utan det blev USA som skulle fälla de första atombomberna över Hiroshima och Nagasaki och mannen som skulle gå till historien som pappa till projektet var den egotrippade fysikern Robert Oppenheimer (Cillian Murphy).

Likt Dr. Frankenstein visste han inte vilket monster han var på väg att skapa och hela livet fick han leva med att höra samvetets röst ifrågasätta hans verk. Christopher Nolan som rört sig mellan action som Batman och seriösa projekt som Dunkirk har ytterligare förädlat de sistnämnda ambitionerna genom att i tre timmar ge oss en historielektion som heter duga. I 70 mm. och draghjälp av ett uppbåd av stjärnor som förutom Murphy bjuder på Robert Downey Jr, Emily Blunt och Matt Damon.

Kunde ha berättats på TV

Bland annat drar han stora växlar på en historia som – utan att på något sätt förringa filmen – kunde ha berättats i en dokumentärserie på TV. Nolan har ett stilsäkert grepp om storyn och skickligt förflyttat händelsernas gång mellan svartvitt och färg beroende på om vi rör oss i nutid eller dåtid.

Kommunistjakt och inblick i privatlivet

Efter andra världskrigets slut blev som bekant vänner fiender och det kalla kriget fick USA att jaga kommunister i varje buske. Edgar J Hoover och Joseph McCarthy drog igång en häxjakt och till och med Oppenheimer som haft ett förhållande med en kvinna som varit medlem i kommunistpartiet hamnade i blickpunkten. Vi får till synes även en djuplodande inblick i hans privatliv när han inte klyver atomer.

Ett blivande fall för Oscar

Ingen skugga skall falla på Murphys atomgeni, men frågan är dock om inte Robert Downey Jr. stjäler showen som Lewis Strauss ordförande för Atomic Energy Commission som håller i yxan när Oppenheimer anklagas för kommunistsympatier. Att filma hans perspektiv i svartvitt är ett lyckat drag av Nolan. Det är som sagt en film med många förtjänster, och kommer säkert att bli ett fall för Oscar vad det lider.

Ändå tillåter jag mig fråga om det publika underlaget är tillräckligt stort för att klara en tre timmars historielektion … speciellt nu när både Tom Cruise och Harrison Ford härjar på bioduken just nu.

print

Våra samarbetspartners