WINONA RYDERs okända koppling till häxornas Österlen är kultfilmen HEATHERS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Kultfilmen Häxor, läxor och dödliga lektioner sätts upp som sommarteater. I juli är det premiär för Heathers the Musical.

Minns ni filmen Häxor, läxor och dödliga lektioner (1989), en bioflopp som sedermera blev en kulfilm? Det var en stor genombrottsfilm för Winona Ryder och Christian Slater och även en viss Shannen Doherty, tjejen som blev ännu mer känd för Beverly Hills 90210 och Förhäxad.
 
Svart komedi

Originaltiteln var Heathers, men det var tydligen inte en tillräckligt rafflande titel för den svenska biomarknaden. (Ljungplantor skulle också ha varit en felaktig översättning.)

Det hela är en svart komedi om high schools populäraste tjejer, som alla råkar heta Heather, och den misantropiske nykomlingens plan att ta dem alla av daga och att få det att se ut som seriesjälvmord.
 
Nu blir denna gamla film sommarteater på Österlen, gjord av och med och för en ung publik. Premiären är den 8 juli.

 Dålig eller bra tajming

Tonåringar som tar livet av varandra… Har vi inte nog av det i nyheterna? Är det inte dålig tajming? Eller är det i själva verket bra tajming? De medverkande i pjäsen berättar själva att de är glada över arbetet, det ger dem något att göra hela sommaren, det lär dem respekt och vikten av att alla får vara med och att alla ska må bra.

En sommar med långa läxor för de utvalda

Det vill säga: skapa inga mobbare, skapa inga monster, skapa inga häxor. Det blir mest en sommar med långa läxor för de utvalda. Koreografi, musik, dans… och massor av repliker.

 
Heathers har gjorts som både teater och musikal tidigare – det är dock första gången det blir svensk ungdomsteater/friluftsteater på Österlen av kultfilmen.
 
Nu blev jag sugen på att se Heathers. Den finns i Sverige som Blu-ray och VOD från Studio S Entertainment.

Fotnot:: Heathers har premiär den 8 juli och spelas fram till den 29 juli. Spelas på Scen Österlen i Skillinge.

print

Våra samarbetspartners