DE FÖRBANNADE ÅREN 1 & 2 – dansk film excellerar med filmer om krigsåren

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
De förbannade åren
Originaltitel: De forbandede år (Into the Darkness)
Regi: Anders Refn & Kaspersilas Crystallando
Skådespelare: Jesper Christensen, Bodil Jørgensen, Mads Reuther, Gustav Dyekjær Giese, Sara Viktoria Bjerregaard
Land: Danmark
År: 2020
Genre: Drama, Historia, Krig
Längd: 152 minuter

De förbannade åren 2
Originaltitel: De forbandede år 2 (Out of the Darkness)
Regi: Anders Refn
Skådespelare: Jesper Christensen, Bodil Jørgensen, Mads Reuther, Gustav Dyekjær Giese, Sara Viktoria Bjerregaard
Land: Danmark
År: 2022
Genre: Drama, Historia, Krig
Längd: 152 minuter

Format: DVD (Box med båda filmerna)
Distributör: Scanbox/Majeng Media
Betyg: 4

Dansk film excellerar igen. Speciellt det gamla gardet av skådespelare glänser i De förbannade åren 1 och 2, filmer som nu finns samlade i en box tillsammans med en 68-sidor tjock bok med unika bilder och fakta från filminspelningen, liksom en faktabakgrund om andra världskrigets händelser i Danmark.

Huvudpersonen Karl Skov är direktör för en fabrik och han känner sig ansvarig för sina arbetares väl och ve. Om han inte samarbetar med tyskarna kommer alla hans arbetare att bli ersatta med tyskar. Deras familjer får svälta. Karl har en son från ett tidigare äktenskap och tre söner och en dotter med sin nuvarande fru.

Frun är hårdnackat emot allt samarbete med tyskarna. Men alla förståsigpåare råder den gode Karl att vara tillmötesgående mot den invaderande stormakten. Mest av allt blir han uppmuntrad av de högst uppsatta politikerna i Danmark. Och släktingarna i Sverige (fruns syster är gift med en svensk) … de vill så gärna ha en del av den lukrativa kakan.

”Vi tjänar pengar som aldrig förr”

Claes Malmberg har fått en av filmseriens bästa (och mest cyniska) repliker. När det skålas för ett snabbt slut på kriget skojar han med jovialisk min och säger: ”Varför det, när vi tjänar pengar som aldrig förr?”. Det krävs någon med Malmbergs utstrålning för att komma undan med ett sådant yttrande.

Osäkert vilken sida man ska välja

Hur är det med trovärdigheten i serien? De politiska intrigerna känns äkta. Och visst hände det märkliga saker när man lagstiftade retroaktivt. Mer än en gång. Det är osäkert vilken sida man ska hålla på. Ingen i filmen sitter ju med facit i hand. Den danska polisen samarbetar först med tyskarna … och sedan blir de själva eftersökta av Gestapo och ett par polismän som sökt motståndsmän i fabrikörens stora hus kommer plötsligt med mössan i hand och ber om civila kläder för att överleva.

Danskar mot danskar

När freden kommer borde ett stort firande utbryta. Så var det i USA och Storbritannien och Kanada och Australien … och stora delar av Samväldet och sådana scener har vi fått se gång på gång i olika filmer. När freden kommer till Danmark utbryter ett slags inbördeskrig med danskar mot danskar. Bilderna påminner om gamla maffiafilmer och Gangs of New York.

Som vår tids gängkriminella

Och hur är det med den där motståndsrörelsen? De är som sin tids gängkriminella som leker med sprängämnen, pistoler och kulsprutor för att verka coola, och skjuter folk på öppen gata eller på uteserveringar. Utan tanke på den civila omgivningens väl och ve, och utan tanke på att de kan avrätta helt oskyldiga människor (vilket faktiskt också händer i filmen).

Sexig lockande motståndsflicka i basker

De fyra barnen i det andra äktenskapet håller ihop mot sin halvbror, vilket känns sorgligt uteslutande. Och visst är det märkligt att alla fyra blir involverade i motståndsrörelsen. Sedan tänker de spränga pappas fabrik, eftersom den kan användas till, och har använts till, tysk krigsproduktion.

Filmen har också med klichén sexig lockande motståndsflicka i basker. Man väntar bara på att hon ska säga ”I will say this only once”.

Sidan man står på är den rätta

Men medan de yngre karaktärerna kan vara klichéartade och onyanserade faller ingen skugga över de äldre skådespelarna. Vi får se ett äktenskap som vittrar sönder, sakta men säkert, Skådespelarna är lysande som personer som gör helt olika val, med olika motiveringar … och man förstår att båda två, fast de väljer olika sidor, motiverar det med att detta är det rätta, detta är den goda sidan. För den sida man själv står på … är så klart den rätta och den goda sidan.

Att sitta på staketet är också en sport

Sedan blir det den segrande sidan som skriver historien och vad som är gott och rätt och riktigt … det kan man lagstifta om retroaktivt.

Politikerna byter så klart sida hela tiden. Liksom svenskarna i filmen. Att sitta på staketet är också en sport.

Förutom handlingen i Danmark finns också små utflykter till Norge och Sverige med under filmseriens gång. Mycket sevärd – och läsvärd – box.

print

Här kan du se De förbannade åren (2020)

Våra samarbetspartners