HÅKAN HELLSTRÖM, Sofiero, Helsingborg den 16 och 17 juni 2023 – specialdesignad för att stå på en scen och bara äga

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Hällregn kan inte hota Håkan Hellström. Han är på toppenhumör, en entertainer, en magiker, en matador, en påfågel i sitt esse. Ett magnifikt hällregn av hits hälls ut över publiken som lapar i sig likt en soltorkad gräsmatta efter månader av obarmhärtigt solsken och bevattningsförbud. En tung ljudmatta rullar ut sig och slår knock redan under de första numren. En sak är solklar under den mulna himmelen: Här är en artist som tänker ge allt och lite till.

Det finns inget förband. Så klart. Håkan Hellström värmer själv upp sin publik, och vilken värme som sprids. Sedan kör han på och ger järnet, den musikaliska plattan i mattan, i lite över två timmar. Utan paus, utan svackor.

Roar sig kungligt

Det finns ingen tvekan om att detta är sommarens kung som vi får skåda framför Sofiero slott. Själva slottet sticker upp som en krona med tinnar och torn ovanför scenen och storbildsskärmarna. Det är dags att roa sig som kungligt under en förtrollad kväll. Publiken njuter. Och Håkan Hellström … han njuter och roar sig kungligt, han med.

Glädje, utstrålning och vattenlek

Gesterna och utspelen kommer från en stor entertainer som kan domptera sin publik, en musikens matador, en underhållningens cowboy som inte är på sin första rodeo, en glittrande påfågel som breder ut sina vingar över Sofieros slottsträdgård … men den oförställda glädjen, den är som från ett litet barn som för första gången hoppar i en vattenpöl. Håkan Hellström glider på bara sockarna genom vattnet som samlats på den catwalk som går ut i publiken. Han plaskar, dansar, faller på knä, snurrar runt i ljusglittret … och självaste Gene Kelly kan inte övertrumfa den här killen. I alla fall inte i glädje och utstrålning.

Dags att Ramla ut …

När det är dags för studenten ligger Håkan Hellströms hits bra till för att bli valda som ”springa ut sånger”. Det finns de som påstår att Håkan Hellströms fans bara är småtjejer, att Hellström inte är för vuxna, att Hellström hör ihop med hjärta och smärta och tonårsdramatik … och en viss fas i livet. Ingenting kan vara mer fel. På Sofiero är publiken blandad. Visst, det finns många unga tjejer närmast scenen och catwalken, utklädda som om detta vore ett cosplay event med strikt klädkod, men om man tar publikhavet som helhet … Det är mycket blandat.

Uppdelningen mellan tjejer och killar är ungefär fifty-fifty. Jag hamnar bredvid en grupp killar i 30-års-åldern som har nystrukna skjortor och blöta picknickfiltar och det är inte alla som har sjömanshatt eller kaptenshatt på sig.

För kompisgäng, familjer, förälskade par och bästisar …

Det här är en spelning för kompisgäng. Det här är en konsert som man går på med bästisen. Eller kärestan. Eller hela familjen. Och … ungefär halva gräsmattan verkar vara ockuperad av seniorer. Det är betydligt högre medelålder här än på Fredriksdalsteatern i Helsingborg där Eva Rydberg tar farväl i sommar. (Tilläggas bör att Eva Rydberg är en stor barnfavorit och att det är 13-års gräns på Håkan Hellströms spelningar). Seniorer som festar, seniorer som picknickar, seniorer som umgås i kompisgrupper och har jättekul … Vilket borde bevisa bortom all tvekan: Håkan Hellström är inte bara för tonåringar. Inte bara för de som lever kvar i sin tonårstid då de först upptäckte Håkan Hellström.

Entertainern lockar nya fans

Håkan Hellström är född 1974 och det är matematiskt omöjligt att en stor del av publiken ens hört honom när de var tonåringar. Vad som lockar är entertainern Håkan Hellström, en magisk kväll som man vet att han kommer att leverera på Sofiero och att … det finns något för alla.

En musikalisk kvalitetstradition

Känslorna är universella. En bra låt är en bra låt. Och så använder sig Hellström flitigt av en musikalisk kvalitetstradition som går långt tillbaka i tiden. Taube, Cornelis, Berghagen … ballader, trallvänlig pop, visor, rock- och countryinfluenser, berättande texter, catchy melodier. Och det känns mycket hoppfullt att det går att få favoriter även senare i livet … allt hänger inte på vad man lyssnade på som tonåring. Det går att utvecklas och att bredda sin musikaliska smak.

Det finns inga dåliga väder, bara rätt inställning …

Ett förälskat par dansar på gräsmattan så det plaskar. Det finns inga dåliga väder, bara man har rätt inställning. Huvudsaken är att det inte åskar. Åska hotade premiären 2017, och åska mullrade även över årets premiär innan den försvann.

Han skulle kunna ta det mer ro, Håkan Hellström. Han har absolut inget att bevisa. Rekorden från Ullevi 2022 talar sitt eget tydliga språk. Men givetvis räcker det inte. Det måste bli en sommarturné – igen.

Hur många blir 10.000 gånger 2?

Året var 2017. Så länge sedan var det sedan Håkan Hellström senast turnerade. Premiären 2023 är två magnifika extra allt spelningar på Sofiero, smygpremiären var en liten tillställning i Barcelona med ”bara” 2000 biljetter, som såldes slut på under en minut. 2000 biljetter är ju ingenting för den som lätt kan packa in 70 000 pers tre kvällar i rad på Ullevi.

Ur det perspektivet är även Sverigepremiären av turnén avskalad och intim – ungefär 10 000 åskådare. Om 10 000 biljetter säljs 2 dagar i rad, hur många har då sett Håkan Hellström i Helsingborg? Det borde vara enkel matematik. Men nej, det finns fans som bokat in båda kvällarna. Så klart. Med olika cosplay teman. Det här är ju sommarens bästa kväll med sommarens bästa artist, så varför inte unna sig att uppleva kvällen live två gånger?

Allsång i solhatt mot regn

Håkan Hellström tillhör de artister som har nog med gamla stora hits för att fylla en hel kväll, ja flera kvällar. Men han hoppar modigt över en del gamla låtar som alla kan … och lägger in nya.

Det blir ändå sporadisk allsång när Håkan halsar cava och drar igång den för i år nya Fan ta dig (och solhatten med Fan ta dig- text och motiv verkar bli en storsäljare, den fungerar även mot regn). Denna låt känns lika mycket hit som en del av de gamla klassikerna. Men givetvis kastar inte Hellström ut alla gamla favoriter till förmån för nytt. Har man ens sett Håkan Hellström om man inte hört honom framföra Känn ingen sorg för mig Göteborg … och nynnat (alternativt skålat) med i texten med extra emfas på Singoalla … ?!

Ett glittrande hov

Ja, Håkan är kungen i slottsparken ikväll. Och med sig har han ett glittrande hov. Vem som är trollkarl, vem som är hovnarr, vem som är souldrottning, vem som är födelsedagsprins med rosatonade glasögon bakom trumsetet … det får ni själva lista ut.

Håkan tackar dem alla. Mest av allt tackar han publiken. Som han säger sig vilja bjuda ut på en krogrunda. Det finns nog ingen krog som tar 10.000 gäster på en och samma gång. Men känslan är äkta.

Håkan Hellström verkar i dag, i kväll, i natt vara specialdesignad för just detta: Att stå på en scen och bara äga.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.

print

Våra samarbetspartners