A TALE OF TWO GUNS – många kända namn, men manuset är uselt och regin under all kritik

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Justin Lee
Skådespelare: Tom Berenger, Casper Van Dien, Ed Morrone, Dendrit Taylor, Randy Charach
Land: USA
År: 2022
Genre: Western
Längd: 91 minuter
Format: DVD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 0

Jag hade egentligen tänkt sluta skriva om nya, skitdåliga filmer på DVD. Det kommer lite för många sådana nuförtiden och det känns dumt att ständigt dela ut ettor i betyg. Å andra sidan undrar jag förstås varför svenska distributörer släpper dessa filmer till att börja med. Antagligen handlar det om paketpris, de har fått filmer på köpet, jag vet inte, men det kan väl inte finnas en enda vettig människa som tycker att de här filmerna är bra. Men jag väljer att skriva om A Tale of Two Guns ändå – eftersom den är lite unik i sin uselhet.

Det här är en film av den obegåvade Justin Lee. Jag har recenserat två av hans filmer; Badland och Final Kill, och jag har sett ytterligare några som jag inte skrivit om. Justin Lee har regisserat tretton långfilmer sedan 2018, då är inte de filmer han redan spelat in under 2023, men som ännu inte är släppta, inräknade. Han brukar göra drygt fyra filmer om året. De är aldrig bra, även om Badland var något bättre än de brukar vara.

Killen kunde inte rida

Jag har sett westernfilmer som är sämre än A Tale of Two Guns, men då handlar det om filmer med extremt låg budget, med regissörens kompisar i rollerna. Jag minns en film där killen som spelade huvudrollen inte kunde rida, det såg väldigt festligt ut när han skumpade fram och ansträngde sig för att inte trilla av hästen.

En lång rad kända namn

A Tale of Two Guns må vara en lågbudgetfilm, men budgeten lär inte ha varit den allra minsta. Omslaget ståtar med en lång rad kända namn och jag tänkte att de här dyker väl upp en minut eller två, som fallet ofta är när lågbudgetproducenter hyr in kända skådespelare för en dags arbete.

Tom Berenger och Casper Van Dien visar sig ha större roller. Berenger är med hela den första halvtimmen och dyker upp igen på slutet, medan Van Dien mer eller mindre är med från början till slut. Huvudrollen görs dock av Ed Morrone, som brukar vara med i Justin Lees filmer.

Liga mejas ner

Tom Berenger spelar en US Marshall som är på jakt efter ett gäng laglösa, ledda av Casper Van Dien. Efter en inledande eldstrid mejas hela Van Diens liga ner, Van Dien själv kommer undan. Berenger såras. Han anlitar en revolverman spelad av Ed Morrone för att jaga Van Dien. Resten av filmen består således i att Morrone letar efter Van Dien.

Alltså. Här har de använt sig av bra miljöer; ordentliga westernstadskulisser och karga landskap. De har fixat fram revolvrar och gevär, kläderna är helt okej, hästar råder det inte brist på. Ett flertal kända skådespelare medverkar. Men vad hjälper det när manuset är uselt, regin är under all kritik, filmfotot tråkigt och klippningen tafflig?

Ingen eftersynkning av dialogen

Det blåser mycket i den här filmen – och det blåser på riktigt. Det blåser in i mikrofonen. De har inte brytt sig om att eftersynka dialogen i dessa filmer, så det vi hör bäst är ett brus i bakgrunden. När de sedan klipper mellan olika personer i dessa vindpinade dialogscener, blåser det olika mycket, ibland inte alls. Ljudet skiftar för varje klipp. I en inomhusscen fladdrar några fjädrar i damhattar som om de satt upp en fläkt därinne.

Är det luftkonditioneringen som låter

Jeff Fahey och Danny Trejo medverkar i en enda scen. De sitter i ett rum och pratar med Ed Morrone några minuter, och denna scen har ingenting med handlingen att göra, den är bara där för att få in fler kändisar. Under hela denna scen hörs ett brummande läte. Är det luftkonditioneringen? Är det en bil som står på tomgång utanför fönstret?

När folk pangar på varandra med revolvrar låter skotten “puff” och ljudeffekten är mixad lägre än dialogen. Det gör att det ser ut som om de leker med knallpulverpickadoller. Actionscenerna är uselt iscensatta och koreograferade. När en ensam apachekrigare plötsligt anfaller ser det inte klokt ut.

Scener håller på i en evighet

Med jämna mellanrum stannar filmen upp helt. Ed Morrone möter någon, och så står de och pratar en längre stund – i de flesta fall om oväsentligheter. Dessa scener håller på en evighet.

När de besöker salooner spelas Scott Joplins The Entertainer, vilket måste innebära att filmen utspelar sig efter 1902, men det gör den sannolikt inte.

Judd Nelson medverkar i en scen och jag kände först inte igen honom. Jake Busey och manusförfattaren Edward Neumeier (Robocop) finns inte med i rollistan, de spelar två banditer som skjuts ner i prologen.

Regissören misslyckas på alla plan

Med alla dessa skådisar, miljöer och resurser hade det förstås gått att göra en bra film! Justin Lee misslyckas på alla plan. Därför är A Tale of Two Guns sämre än de extremlågbudgetwesterns jag nämner inledningsvis, eftersom de aldrig hade några möjligheter att bli speciellt bra.

A Tale of Two Guns är i det närmaste helt jävla osebar. Den får inget betyg alls.

print

Här kan du se A Tale of Two Guns (2022)

Våra samarbetspartners