THE MOTHER – J-Lo-action tappar thrillerelementet när fokus läggs på relationen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Niki Caro
Skådespelare: Jennifer Lopez, Andrea Berloff, Omari Hardwick, Joseph Fiennes, Gael Garcia Bernal
Land: USA
År: 2023
Genre: Action, Thriller
Längd: 115 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion. Netflix är lite lustiga. Rättare sagt, deras mobilapp är lite lustig. Jag brukar klicka på de kommande filmer jag är intresserad av, så att jag ska bli påmind när de har premiär. Ofta kommer påminnelsen flera dagar efter premiären, eller – som i fallet The Mother – så kommer ingen påminnelse alls. Istället kommer det aviseringar om en massa andra filmer och TV-serier jag inte är ett dugg intresserad av.

Nå. Nu har jag i varje fall sett The Mother, och det gjorde inget att jag inte fick någon påminnelse. Den här filmen hade jag kunnat vara utan. Dessutom kändes det som att jag redan sett filmen. För regin står Niki Caro, som senast gjorde spelfilmsversionen av Mulan, vilken jag inte sett. Dessförinnan verkar hon mest ha gjort dramer.

Modern knivhuggs i magen

Jennifer Lopez spelar en namnlös kvinna med militärt förflutet, hon är något slags mördare åt staten. När filmen börjar är hon höggravid och sitter i ett så kallat safe house. Hon har haft romanser med två olika skurkar, Adrian Lovell (Joseph Fiennes) och Hector Álvarez (Gael García Bernal), kvinnan gick till FBI för att skvallra om de slemma aktiviteterna, och nu förhörs av FBI om detta (det är lika krystat som märkligt, det hela). Skurkar anförda av Lovell anfaller, FBI-agenter dödas och denna namnlösa kvinna – modern, alltså – knivhuggs i magen. Hon lyckas dock spränga Lovell i luften. Tror hon.

Tvingas avsäga sig moderskapet

Hon vaknar upp på ett sjukhus. Barnet, en flicka, överlevde knivhugget, men modern tvingas avsäga sig moderskapet. Dottern ska placeras i fosterhem, bestäms det, modern är en olämplig moder, och dottern måste bevakas och beskyddas, eftersom Lovells kropp inte hittades. Så, modern åker norrut och bosätter sig i Alaska. Där sitter hon ensam i en stuga.

Har påven en rolig hatt?

Hopp tolv år framåt i tiden. Moderns dotter, som döpts till Zoe och spelas av Lucy Paez, lever ett lyckligt liv med sina fosterföräldrar. En vacker dag kidnappas Zoe av Lovell. Modern får veta detta, så tillsammans med den snälle FBI-agenten Cruise (Omari Hardwick) fritar hon Zoe.

Modern berättar inte för Zoe vem hon är, men Zoe räknar snart ut att den bistra kvinnan är Zoes biologiska mor. Skurkar letar efter dem. De flyr till stugan i Alaska, där modern lär dottern köra bil och skjuta gevär. Zoe gillar inte modern och vill hem. Kommer Lovell att hitta dem? Kommer modern och Zoe att bli bästa vänner på slutet? Har påven en rolig hatt?

Är mest sömnig

The Mother är en slätstruken och tråkig actionthriller. Som jag skrivit så många gånger tidigare: det gör inget om vi sett allt förut, det gör inget om handlingen är ooriginell, så länge filmen levererar det den ska och är underhållande.

Men The Mother är mest sömnig. Allting känns fantasilöst. Det här är ett klyschkalas. Inledningen är väldigt konstig, men första halvan av filmen är väl hyfsad. Ungefär halvvägs, när fokus läggs på relationen mellan mor och dotter, tappar filmen rejält och det blir segt. Zoe är en ganska irriterande unge. Fast modern är inte vidare charmig hon heller.

Duktiga på att vara dumma

Det här är en sådan där film där folk gör idiotiska saker bara för att det ska uppstå spänningsmoment. Framför allt är skurkarna duktiga på att vara dumma, bara för att modern ska få tillfälle att döda dem. Redan i inledningen, när en massa skurkar anfaller huset modern sitter i, lyckas modern gömma sig i ett badrum i flera minuter, så att hon hinner tillverka en bomb, innan hon upptäcks.

print

Här kan du se The Mother (2023)

Våra samarbetspartners