HUNDRA – gjord med glimten i ögat, som en våldsammare version av Xena

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Matt Cimber
Skådespelare: Laurene Landon, Cihangir Gaffari, María Casal
Land: USA
År: 1983
Genre: Fantasy, Äventyr
Längd: 105 minuter
Format: DVD
Distributör: Studio S Entertainment / Retro Film
Betyg: 3

Det här är en DVD-utgåva det är lite svårt att recensera. Detta beroende på just utgåvan. Hundra, i regi av Matt Cimber (vars dopnamn är Matteo Ottaviano), kom 1983 och är en av de bättre sword and sorcery-filmerna som kom i Conan Barbarens kölvatten. Jag har alltid trott att Matt Cimber är en italienare, men jag ser nu att han är född i Bronx.

Hundra är en spansk-italiensk-amerikansk samproduktion. Precis som John Milius’ Conan-film, är Hundra inspelad i Andalusien, vilket bidrar till att den ser lite bättre ut än alla de där italienska barbarfilmerna som kom ungefär samtidigt; Hundra ser ut att utspela sig i Conans värld. I alla fall nästan.

Män används enbart till avel

Handlingen är enkel, ibland finns här ingen handling alls. Precis som de flesta barbarfilmer inleds den här filmen med att krigarkvinnan Hundras (Laurene Landon) by attackeras och byborna massakreras. Skillnaden mot andra filmer i genren, är att det i Hundras by bara bor kvinnor. Män är något som enbart används till avel.

Hundra rider iväg för att hämnas – men hon måste också hitta en karl som kan göra henne med barn. En massa fajting följer, Hundra är en jävel på att ge folk på nöten och hugga ner dem med svärd.

Gjort med glimten i ögat

Hundra är en kul film. Laurene Landon är entusiastisk i huvudrollen och actionscenerna är rätt bra. Allt är gjort med glimten i ögat, det känns lite grann som en våldsammare version av Xena: Krigarprinsessan. Ennio Morricone står för filmmusiken, som faktiskt låter som Morricones musik till Red Sonja (som av någon anledning hette Barbarernas hämnd i Sverige) spelad baklänges. Red Sonja kom två år senare.

Köpte spansk DVD-utgåva

När Hundra släpptes på video läste jag recensionen av den i ett nummer av Scandinavian Film & Video. Jag blev väldigt sugen på att hyra filmen – men av någon anledning fick jag aldrig tag på den. Jag kunde inte hitta den i någon av de videobutiker jag frekventerade på 80-talet. Sedan glömde jag bort den.

För ett antal år sedan köpte jag en spansk DVD-utgåva av Hundra. Och jag blev besviken. Filmen är alltså helt okej, den är nog bättre än helt okej – men bildkvalitén var alldeles för risig för att jag skulle kunna njuta av den, detsamma gällde ljudet.

Suddig bild och digitala störningar

Förra året släpptes en restaurerad version av Hundra på Blu-ray i USA (utgåvan är regionsfri, har jag fått veta). Så, när nu Retro Film släppt filmen i Sverige, hoppades jag på en ordentlig utgåva. Min tji fick jag. Det här är samma version som släpptes i Spanien. Bilden må vara anamorfisk, men det är suddigt, ibland syns inte ansiktena på folk när det är avståndsbilder, ibland uppstår digitala störningar; när folk rör sig uppstår då och då så kallad interlacing, det vill säga bilden blir randig.

Vad som är extra irriterande, är att den “originaltrailer” för Hundra som ligger på DVD:n är för den nyrestaurerade Blu-ray-versionen! Väldigt märkligt.

Restaurerat på Blu-ray

Det är således svårt att ge den här filmen en rättvis bedömning. Jag sätter därför ett generiskt betyg. Det är bara att hoppas att våra vänner på Retro Film inom en snar framtid ser till att släppa den restaurerade versionen på Blu-ray.

print

Våra samarbetspartners