SOFIERO – skånsk skönhet värd mer än ett besök

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Tulpaner, tulpaner, tulpaner i långa banor. Hela fält av olika sorters narcisser, konstnärligt samplanterade mellan låga buxbomsformationer. Snöklockor som speglar sig i vattnet. Klungor av vitsippor som samsas med bollvivor och backsippor under höga azaleor … och några rhododendron som har börjat att slå ut.

I alla fall de allra tidigaste. Den stora rhododendronprakten brukar inträffa i slutet av maj och i början av juni. Det är lätt att förstå att Sofiero utsetts inte bara till Sveriges utan till hela Europas vackraste trädgård.

I Gustav VI Adolfs spår

I år renoveras slottet, och är stängt till och med 2024, men de flesta kommer väl för trädgårdens skull? De som ändå vill tillgodogöra sig lite kunglig glans under besöket blir inte besvikna. 50 år har gått sedan den älskade monarken Gustav VI Adolf gick ur tiden. Till hans minne har det skapats en guidad resa genom hans liv med utgångspunkt i Sofiero.

Nya blomsterguidningar med tallriksmodell

Det finns många nya blomsterguidningar i år. Det finns också en ny, ätbar trädgård som utvecklats mycket under det senaste året. Spännande samarbeten med kockar och matbloggare ligger i framtiden, liksom planer för nya växter som ska planteras och avsmakas. Just nu är strandkålen godast i trädgården, liksom röd grönkål, medan mjölkörten redan börjar bli lite väl syrlig. Går du på en guidad tur senare under året kanske du får uppleva lyxen att knapra på de olika dagliljornas knoppar? De är som godis.

Se på växter på nytt sätt

När du kommer hem till den egna täppan eller balkongodlingen kanske du inte kommer att se på maskrosor som ogräs längre, utan som gratis sallad? ”Vanliga” maskrosor som finns överallt visade sig vara godare än de tjusiga, vitmelerade, specialsådda varianterna som planterades in i den ätbara trädgården. Observera att det inte rekommenderas att gå och småäta ur alla Sofieros rabatter. Man ska vänta på guidning och tillstånd … för att få veta vad som är i säsong just nu, vad som är gott och vad som inte är giftigt. Oavsett vad en del växtentusiaster säger – allt är inte ätbart. Och allt är definitivt inte gott året runt.

Förväntningar och drömmar

Trädgårdar byggs till stor del runt förväntningar och drömmar. I framtiden utlovas stora snittblomsodlingar och tips på hur man skapar egna kreationer med hållbarhet som ledstjärna. I framtiden kommer det att finnas ett överflöd av dahlior. Man fantiserar om dem när man går förbi de bubbliga, runda rabatterna som påminner om stora molekylformationer i gräsmattan.

Just idag är det utförsäljning på dahliaknölar. Jag ber om experthjälp för att hitta de allra största. Och sedan har jag plötsligt en prasslande liten papperspåse fylld med skatter och drömmar. För i min fantasi bär jag inte på bruna små jordiga knölar utan tallriksstora blommor i olika nyanser. Minst en hel bukett full.

Sofiero inte värt ett besök – det är värt flera!

Fakta: Sofieros högsäsong pågår den 20 april till den 23 september. Flera specialevenemang och konserter är inplanerade under sommaren.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.

print

Våra samarbetspartners