T3NORS – Perfect Plans Kent Hilli är en av tre supersångare på ett bräde

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Att hävda att han är ”The busiest man in the musicbiz” vore förvisso ett tämligen överdrivet påstående, men Kent Hilli är onekligen en av de mest produktiva på pigga italienska Frontiers, etiketten som både huserar legendariskt folk som Journey, Toto och Whitesnake och har ögon för nya talanger. För inte nog med att han sedan knappt ett decennium tillbaka frontar det egna landet Perfect Plan och på sistone såväl har stigit fram som soloartist som gjort inhopp i AOR-projektet Restless Spirits samt har tagit över micken i legendariska FM-rockarna Giant.

För nu har det minsann blivit dags att avtäcka nästa musikaliska samarbete, och det är inte vilket samarbete som helst. T3nors är namnet på gruppen som även inkluderar två andra namnkunniga och resursstarka sångare, närmare bestämt välrenommerade Robbie LeBlanc från brödraduon Blanc Faces och Toby Hitchcock, till vardags vokalist tillsammans med ex-Survivor gitarristen Jim Peterik i bandet Pride of Lions. Alla medverkar de på ett verk, betitlat Naked Soul

– Ja precis, bekräftar sångaren. Men det var ju skivbolaget som hörde av sig i slutet på 2021 och ville göra en skiva med Toby och Robbie. Och för mig var det en no brainer. Det lät intressant så jag tackade ja direkt.

Dubbelarbete med två album

Kent berättar att han vid denna tid redan höll på med Perfect Plans senaste album Brace for Impact, så det blev en varannan dag situation där det gällde att dela tiden för att hinna med på ett sätt som funkade.

– Det var hektiskt, men det gick bra till slut. Sedan är det ju så att jag inte sjunger själv på ett helt album med T3nors. Vi har delat upp det på en tredjedel var på varje låt. Men sedan finns det faktiskt också digitala bonusspår där vi sjunger ett nummer var.

Lätt hänt att bränna ut sig

– På tal om hektiskt. Du har varit ruskigt produktiv de senast åren?

– Ja, det har varit produktiva år. Var väldigt produktiv under pandemin. Man kunde vara det på ett helt annat sätt då. Jag gjorde både sologrejen, Restless Spirits, Giant och Perfect Plan då. Också nu då T3nors. Men jag är tacksam för att det finns jobb.

Kan behöva distans till musiken

– Du känner dig inte sliten?

– Ja, alltså det beror på. Det är hårt att spela in, det kan vara väldigt intensivt. Så efteråt kan jag vara väldigt trött och inte alls sugen på musik. Men efter fem, sex veckor är jag sugen igen. Någonstans kan man behöva distans till musiken för att kunna gå in i den igen. Så visst är jag sliten mellan varven. Det är lätt hänt att man bränner ut sig. Jag har ju gått in i väggen förr. Problemet är när man inte får någon återhämtning.

Rösterna smälter ihop

Här påstår jag lite sådär lättsamt att jag inte kunde se T3nors-projektet komma, varpå Kent skrattar och säger att det nog var en överraskning för många medan han själv nöjde sig med att ”förhålla sig positiv”.

– Men samtidigt tänkte jag ”Vi är ju ledsångare allihopa”. Så även om det var planerat från början vilka partier som var mest passande för oss att sjunga attackerar vi ju sången på samma sätt. Men så här efteråt tycker jag alltihop harmonierar och smälter ihop bra. Alessandro (del Vecchio, producenten) styrde upp det väldigt bra.

Större kreativa möjligheter under pandemin

Mitt i allt detta finns det för övrigt även i en ironi i att pandemin i viss mån underlättade att projektet realiserades. Eftersom livemusiken lades ner blev det större möjligheter att spela in i studion.

– Så är det ju. Fast jag hade ju förstås helst sett att vi inte haft någon pandemi, men man kunde hålla sig sysselsatt med annat istället. Sedan ser villkoren annorlunda ut idag mot på 80- och 90-talet, så hade jag bara haft Perfect Plan hade jag inte kunnat överleva på det här. Det är såklart kul att ha mycket göra, men det är också en nödvändighet.

Fortsättning med Giant

Här glider samtalet inte alldeles osökt in på Giant, de melodiska hårdrockarna som Kent helt oväntat släppte ett nytt album med förra året. Verket, betitlat Shifting Time fick ett oväntat gott mottagande, vilket förvånade somliga med tanke på att avhoppade originalsångaren Dann Huff är så kraftigt associerad med bandet. Men nu lutar det likväl åt att det blir en fortsättning med Kent bakom mikrofonen.

– Det har varit diskussioner om om både turné och spelningar, men inget är spikat. Däremot håller vi på med nästa album redan nu.David (Huff, trummisen), Mike (Brignadello, basisten) och John Roth (gitarristen) är med fortfarande. Så jag tänkte att i samband med släppet av detta bör vi komma överens om att åka ut i två veckor. Men då måste det funka finansiellt. Som om vi till exempel skulle få ett supportgig med Foreigner eller Journey.

Orättvist jämföra med de två första skivorna

Kent konstaterar att det var mycket att leva upp till när han tackade jag till uppdraget med Giant, men det är samtidigt inget han kan kommentera. Istället noterar han att folket på skivbolaget är nöjda hittills.

– Sedan är det det här med att folk jämför ”vår” platta med Giants två första. Att göra det känns lite orättvist. Vissa har fortfarande svårt att acceptera att Dann inte är med och sjunger, men jag hade nog ångrat fruktansvärt om jag tackat nej att både få skriva och sjunga med dem. Jag är svinnöjd med första skivan. Sedan är det möjligt att jag polariserat situationen.

Hade velat ha tillbaka gamle sångaren

– Men jag antar att du också är en fan av Dann?

– Ja, för samtidigt är jag den förste som velat ha tillbaka honom i bandet, men han har inte sjungit på trettio år. Han har lagt ner det, men så är livet. Och för mig är det här det största som hänt mig. Jag har fått väldigt fint bemötande av de andra i bandet. Sedan vad gäller att spela live vet jag att både David och Mike vill, men de finansiella förutsättningarna måste finnas där. Det är det som är utmaningen

Kommer skriva på nästa skiva i höst

Fast Giant i all ära. I slutänden är Perfect Plan förstaprioriteringen. Det är skötebarnet som startade allt. Det är en ”riktigt” combo i den bemärkelsen att man spelar, repar regelbundet och spelar live som vilket annat band som helst

– Ja, alltså för mig är Perfect Plan nummer ett. Det var där allt började, och vi har ju några optioner på album kvar hos Frontiers. Vi kommer säkert att börja skriva på nästa skiva i höst. Så det finns fortfarande en del kvar att göra med Perfect Plan.

– Hur ser du annars på framtiden med Perfect Plan med tanke på allt annat du har på gång?

– Det är både kul och bra, och ser det som någon positivt även för Perfect Plan. Det kan ju få en ”ripple effect”. Folk som ser mig i Giant kanske kollar upp mig. Jag menar, gör man något som är bra och låtarna håller måttet, så är det bara en fördel.

Tack och hej till SAS

Kent berättar att han de senaste tre åren helt ägnat sig åt musiken. Efter 23 år på SAS på diverse positioner, däribland som Workforce Manager på dess call center hemma i Örnsköldsvik var det tack och hej. Därefter har han utbildat sig samtalsterapeut också för säkerhets skull.

– Ju fler ben man har att stå på desto bättre. Man ska ha mat på bordet och tak över huvudet. I grunden är de ju det det handlar om.

Jobbar hårdare nu än tidigere

– Men när du sade upp dig skulle man kunna säga att du gjorde rakt motsatsen till att klippa dig och skaffa dig ett jobb?

– Ja, exakt haha. Man kan säga att jag lät håret växa ut istället. Det är faktiskt sant. Fast jag jobbar hårdare nu än tidigare. Samtidigt kan jag ta sovmorgon om jag känner mig slut, och ta igen det på kvällen. Jag menar, jag har som sagt gått in i väggen en gång, så att jag kan styra situationen själv och ladda batterierna är en stor fördel. Det har gett mig flexibilitet. Sedan kan det vara så att jag arbetar sju dagar i veckan, men jag kan ändå styra tiden.

Folk förstår inte hur tufft det är

– Det låter som hårda bud?

– Det handlar om att prestera, men samtidigt har jag förmånen att få göra något som är riktigt jävla kul. Men gräset är inte alltid grönare på andra sidan. Folk förstår inte hur tufft det är. Det är ingen dans på rosor. Men det är samtidigt inspirerande. Det här är ju både en hobby och ett jobb. Det är få förunnat att få leva sin dröm.

Var fotboll som gällde

– Vad jag förstår började du med musiken rätt sent?

– Jag började sjunga när jag var 32-33. Då spelade jag med en del coverband. Sedan 2014 började jag skriva egen musik, och fick skivkontrakt med första försöket. Jag är en ”late blommor”. För mig var det fotboll som gällde tills jag fyllde trettio. Sedan ar jag väl alltid varit intresserad av musik, men tretton releaser på fem år….det finns ju de som hållit på mycket längre och aldrig gjort så mycket. Det tog längre tid att göra musik på 80- och 90-talet. Det är stor skillnad mot dagens digitala tid.

Handlar om juridik och förhandlingar också

– Du har sagt att det är bättre att du fått alla de här chanserna nu istället för när du var ung och dum?

– Jag tror faktiskt det. Det är väl nativiteten som försvinner när blir äldre. Som yngre hade jag förmodligen tagit en back öl och åkt ut på turné. Idag hanterar man sådant annorlunda både känslomässigt och praktiskt. Det är en sak om det bara handlat om musik, men det handlar om juridik och förhandlingar också. Så det är en fördel att vara äldre när det gäller dom bitarna.

– Det låter väldigt klokt, och er look följer den linjen. Ni har inte precis en rock `n` roll look, typ era kollegor på Frontiers, Crazy Lixx?

– Vi har väl ett mognare uttryck. Det skulle bara se konstigt ut om vi såg ut som dom. Men vi är rock `n`roll ändå.

Har klickat med många

– Avslutningsvis; hur långt tror du att du kan ta musiken i din värld?

– Svårt att säga. Jag brukar inte tänka på det. Jag planerar inte längre än sex månader framåt. Men jag hoppas få fortsätta skriva, spela in musik och spela live. Och när jag träffar nya människor i branschen hoppas jag få utvecklas musikaliskt. Det är något jag ser fram emot. Det är redan många jag lärt känna på vägen som jag klickat med.

Fotnot: Perfect Plan framträder på årets upplaga av Sweden Rock fredagen den 9 juni.

print

Våra samarbetspartners