THE ELEPHANT WHISPERERS – kärleken mellan människorna och elefanterna är total

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Kartiki Gonsalves
Dokumentär med Bellie, Bomman
Land: Indien
År: 2022
Genre: Dokumentär, Kortfilm
Längd: 41 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 4

Oscar för bästa kortfilmsdokumentär gick till The Elephant Whisperers som kan ses på Netflix. Vi får följa elefantskötarna Bellie och Bomman och elefantungarna Raghu och Ammu. De fyra bildar en udda och ovanlig familj, full av kärlek.

Bellie är den enda kvinnliga elefantskötaren i Mudumalai Wildlife Sanctuary, en nationalpark  som ligger i Tamil Nadu, en delstat i södra Indien.

Blev dödad av en tiger

Bellie förklarar att hennes folkstam är vana vid att leva nära naturen, nära skogen … de går barfota som ett tecken på respekt mot naturen. Men hennes dotter har nyligen dött och hennes man blev dödad av en tiger, och sedan var relationen till naturen inte lika okomplicerad. Bellie berättar att hon började känna sig rädd för skogen, men elefantungen Raghu fick henne att tycka om skogen och naturen igen, istället för att känna fruktan för naturens rovdjur. Raghu torkade Bellies tårar när hon grät över dotterns död. Elefanter är kloka och empatiska. Människor har en benägenhet att underskatta dem. Det gör inte Bellie.

Elefantungar vill också gå direkt på efterrätten …

Det är värt att komma ihåg att Raghu och Ammu bara är bebisar. Bomman påpekar att det är lika jobbigt att ta hand om en elefantbebis som en människobebis. (Och det går åt mer badvatten och skrubbtvål … ?!) Elefantungar kan också vara kinkiga med maten. När kameran går och Bellie och Bomman ska visa hur duktig Raghu är att äta sin mat … så vill han bara ha efterrätten. En kokosnöt. Den andra maten spottar han ut igen.

Och fluffiga silkesvita apor håller sig framme och tar hand om den ratade, nyttiga elefantmaten direkt. Vem kan inte relatera till detta, till bebisar och småbarn som spottar ut grönsaker och annat nyttigt … ? Ja, enda skillnaden är väl att vi inte brukar ha en flock apor som äter upp den ratade maten.

Kärlek, bröllop och grönsaker

Kärleken mellan elefanterna och människorna är total. Och kärleken mellan Bellie och Bomman blomstrar också. De gifter sig under filmens gång. Med Raghu och Ammu som brudnäbbar, fint målade och uppklädda och med blomstergirlanger runt sina halsar … och Raghu vill äta sina blommor innan bröllopsfotot. Jaha, nu passar det minsann att äta grönsaker!

Ett porträtt av ett sätt att leva

Filmen ger inte bara ett intressant porträtt av ett par egensinniga elefantungar och deras uppväxt, utan även ett porträtt av det kattunayakanska samhället. Kattunayakar betyder ”kungen av djungeln” på tamil och malayalam. Ett passande namn för en folkstam som är van att leva nära naturen och i samklang med naturen, skogens väl och ve är deras ledstjärna och de har en lång, lång, lång tradition av att vara elefantskötare.

Filmen stoltserar med makalöst vackra naturbilder … men också med ett intimt porträtt av två människor och två elefanter. Och djup kärlek. Filmen hinner med att porträttera mer än en kärleksrelation.

Gotta save ’em all!

Filmen finns att se på Netflix och på Netflix barn (rekommenderad från sju år) – en fin familjefilm att se tillsammans och att diskutera tillsammans och en underbar film för alla som älskar djur och natur i allmänhet och elefanter i synnerhet.

Netflix har ju en benägenhet att kasta en vidare till andra filmer (och trailers för andra filmer) som Netflix tror att man ska vilja se efteråt. Mer i samma stil. Så under eftertexterna av denna utsökta film går plötsligt en tecknad film om Pokémons igång. Nej, efter denna filmupplevelse är man inte intresserad av ”Gotta catch ’em all”. Det finns verkliga djur som behöver vår hjälp och vår omtanke.

Alla har inte samma tur

Den indiska elefanten är utrotningshotad, och hoten mot elefanterna hinner också presenteras i filmen The Elephant Whisperers. Så klart. Filmen handlar ju om föräldralösa elefantungar. Vad kan man säga? Gotta save ’em all!

Men Raghu och Ammu är de enda elefantungarna i södra Indien som överlevt utan sina föräldrar. Alla har inte samma tur och kommer till ”elephant whisperers” som kan rädda dem.

print

Våra samarbetspartners