EVIL DEAD RISE – en effektiv och fruktansvärt blodig skräckfilm

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Lee Cronin
Skådespelare: Lilly Sullivan, Alyssa Sutherland, Morgan Davis, Gabrielle Echols, Nell Fisher
Premiär: 2023-04-21
Betyg: 4

I år är det tio år sedan Fede Alvarez nyinspelning av Sam Raimis The Evil Dead (1982) hade premiär. Innan jag såg den var jag förstås avigt inställd till Alvarez film, vars titel kortats till Evil Dead. Varför göra en totalt onödigt nyversion av en av de absolut bästa skräckfilmer som någonsin gjorts? Originalfilmen var extremt viktig för mig personligen, den var en av de filmer som på allvar gjorde mig filmintresserad, en film som fick mig att få upp ögonen för vad man kan göra även med en liten budget om man har stor talang.

Nu visade det sig att Alvarez film var riktigt bra. Den är naturligtvis inte lika bra som originalet – Raimis film är unik på flera sätt – men det är en stenhård, chockerande och superblodig film, med en del inslag som fick även de mest härdade att huka sig i biofåtöljerna.

Producerad av pojkarna bakom originalet

… Och nu har en ny Evil Dead-film premiär. Evil Dead Rise, producerad av pojkarna bakom den ursprungliga filmen, det vill säga Robert Tapert, Sam Raimi och Bruce Campell. För manus och regi står irländaren Lee Cronin. Filmen utspelar sig i USA, men är inspelad på Nya Zeeland och sist i eftertexterna står det “A New Zealand-Irish co-production”, postproduktionen var förlagd till Irland. Cronin långfilmsdebuterade 2019 med en film som heter The Hole in the Ground. Den ligger på en av streamingkanalerna, jag såg den häromåret, den gjorde inget större intryck, men den är okej.

En av dem är besatt

Evil Dead Rise tar inte vid där Evil Dead slutade, den här filmen har helt nya rollfigurer och för filmserien nya miljöer. Cronins film inleds med en hommage till originalfilmen; kameran sveper fram över en sjö medan några förtexter visas på ett elegant sätt. I en prolog får vi träffa tre personer som spenderar en helg i en stuga i skogen. En av dem är dock besatt av titelns onda, döda demoner. Det går inte så bra för de här tre.

Temat kanske är moderskap

Därefter hoppar Cronin en dag tillbaka i tiden och vi presenteras för de egentliga huvudpersonerna. Lily Sullivan spelar gitarrteknikern Beth, som hälsar på hos sin syster, tatueraren Ellie (Alyssa Sutherland). Ellie bor ensam med tre barn i varierande åldrar i en stor, mörk lägenhet i ett utdömt ruckel till hyreshus. Beth har precis fått veta att hon är gravid, så filmens tema kan kanske sägas vara moderskap.

Självklart går allt åt helvete

När Ellie skickar iväg de tre barnen för att köpa pizza drabbas området av en jordbävning. Golvet i husets garage bryts upp och barnen upptäcker att det där nere finns ett gammalt bankvalv. En av dem klättrar ner och plockar på sig några prylar han tycker verkar intressanta – några stenkakor och en gammal bok.

Boken är förstås The Book of the Dead – här kallad “Naturom Demonto”, titeln “Necronomicon Ex-Mortis” nämns inte alls. Stenkakorna är från 1923, på den första skivan berättar en präst om fyndet av boken – och på den andra reciterar prästen besvärjelserna ur boken. Ja, självklart går allt åt helvete.

Fram med motorsågen

Först blir Ellie besatt och lever jävel utan like. Beth, barnen och några grannar vet inte vad de ska ta sig till. Snart blir fler besatta och, javisst, det enda sättet att stoppa det hela är med total lemlästning. Fram med motorsågen!

Kreativt med ett rivjärn

Evil Dead Rise är en jävligt intensiv skräckfilm! Förhoppningsvis kommer den att traumatisera publiken för livet. Åtminstone de som aldrig sett en Evil Dead-film, eller en extrem splatterfilm. Filmseriens fans lär dock bli nöjda. Det här är en effektiv och fruktansvärt blodig film. Enligt Lee Cronin gick det åt 6.500 liter blod. Några scener fick mig att skruva på mig – bland annat när en tatueringsnål kommer till kreativ användning och en ohygglig scen med ett rivjärn. Ja, jösses.

Blinkningar till de tidigare filmerna

Sam Raimis Evil Dead II (1987) och Army of Darkness (1992), som är den tredje filmen, var komedier, i synnerhet den sistnämnda är festligare än otäck. Evil Dead Rise är inte rolig alls, det är bara skräck, ultravåld och mörker. (Jo, förresten, ett replikskifte om Freddy Krueger i början av filmen är roligt.) Dock finns här några blinkningar till de tidigare filmerna – en rollfigur får ena ögat utslitet och ivägkastat, och en annan får det i munnen, och under en sekund får vi se hur Beth halkar i blodet på golvet. Med mera. Alla filmens så kallade deadites skanderar “Dead by dawn! Dead by dawn!” på ett obehagligt sätt.

Den lilla tösabiten får bada i blod

På ett sätt är kanske den här filmen lite kontroversiell. Tre av rollfigurerna är alltså barn, två är unga tonåringar, lillflickan var nio när filmen spelades in. Och, den lilla tösabiten får bada i blod hon också. Det är sällan vi ser så unga barn i så här stenhårda filmer.

Lägger inga fingrar emellan

Ska jag anmärka på något, är det att The Book of the Dead inte ser ut som den brukar. Den är fortfarande skriven i blod och inbunden i människohud, men den har inget ansikte på framsidan, istället har den något slags klor på sidan. Nå, det är kanske en senare upplaga de fått tag på.

Evil Dead Rise lägger inga fingrar emellan. Den försöker inte låtsas vara något den inte är. Det här är så långt ifrån elevated horror man kan komma. Det här är en skräckfilm för folk som gillar skräckfilm, och som inte skäms för det. Det är en skoningslös.

print

Våra samarbetspartners