JOHN Q – Denzel Washington och socialpolitisk kritik som inte övertygar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Nick Cassavetes
Skådespelare: Denzel Washington, Robert Duvall, James Woods, Anne Heche, Kimberly Elise
Land: USA
År: 2002
Genre: Brott, Drama, Thriller
Format: VOD (SF Anytime)
Betyg: 2

Vad f-n hände med Nick Cassavetes? Han debuterade med Ta ned stjärnorna (Unhook the Stars) 1996, ett vardagsdrama jag inte minns så mycket av, frånsett att jag gillade vad jag såg och att det hade mamma Gena Rowlands i huvudrollen.

Denna film följdes av fantastiska She’s So Lovely 1997, baserat på pappa Johns manus. Sedan följde dagens föreställning, John Q år 2002, starring Denzel Washington, och början på en ständigt nedåtgående spiral. Åtminstone i mina ögon. Sju filmer och mest en massa inställsamt romantiskt melodramtrams.

Övertygar inte

Och eländet inleddes alltså med John Q, någon slags Dog Day Afternoon i sjukhusmiljö. Ska väl framstå som “ärlig”, socialpolitiskt kritisk, men övertygar inte någonstans. Eller jo förresten. Den övertygar som “klyschig som tusan”.

Inte ens Denzel gör något vidare ifrån sig.

print

Våra samarbetspartners