JOE SATRIANI, Amager Bio, Köpenhamn den 3 april 2023 – sinnessjukt imponerande musik för gitarrnördar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Han kan ännu, den legendariske gitarristen Joe Satriani. Mannen gav en ösig konsert värd namnet i fredags på Amager Bio. Ikonen gick på exakt klockan åtta, och spelade i hela två timmar och femtio minuter i den utsålda lokalen.

Konserten var hett emotsedd efter att ha försenats i tre år på grund av pandemin, och giget i Amager Bio var det andra av totalt fyra inplanerade konserter på dansk mark.

Sögs in fullständigt

Således kunde förutsättningarna inte vara bättre. Publiken var fullständigt begeistrade i Satrianis sjungande gitarrspel. Unga som gamla stod med öppna munnar och spetsade öron och sögs fullständigt in av alla de feta solona.

Både klassiker och oväntade inslag

Det var en gitarrist på gott humör som stod där på scen och förärade sin publik idel godbitar från katalogen. Klassiker som Summer Song och Surfing With the Alien var givna, men Satriani såg också till att den fick sig till livs några lika oväntade som läckra stycken utöver de mest populära. För det är aldrig frågan om en soloshow när han kör gasen i botten. Satriani låter sig tvärtom ledas och bli inspirerad både av sitt band och publiken som står parkerad nedanför scenkanten.

Att jonglera med gitarren

Det var helt enkelt högt i tak denna afton. Man kunde lätt märka en nerv och energi som var både vacker och fulländad. Det var på samma gång en njutning och sinnessjukt imponerande att uppleva någon jonglera med sin gitarr på det sätt Satriani gjorde. Men det var också en lek som framstod som det naturligaste i världen för honom.

Inspirerad av de bästa

Sedan ska man inte sticka under stol med att det här helt klart är musik för gitarrnördar, men du lade inte ens märke till att ingen sångare fanns till hands. Gitarren övertog den rollen också. Det var den som även stod för det vokala denna kväll.

Men så har Satriani också låtit sig inspireras av de bästa. Däribland Jimi Hendrix, men också idel engelsmän som Jimmy Page, Brian May, Eric Clapton, Ritchie Blackmore och Jeff Beck är alla givna influenser. Liksom jazzfusion-gitarristen Allan Holdsworth, för övrigt. Vilket förstås inte alls är det sämsta. Snarare precis tvärtom. Något som framgick med all önskvärd tydlighet på Amager Bio.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.

print

Våra samarbetspartners