THE PERFECT DATE – en väg framåt från klichéerna med små små babysteps

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Chris Nelson
Skådespelare: Noah Centino, Laura Marano, Odiseas Georgiadis, Camila Mendes, Matt Walsh
Land: USA
År: 2019
Genre: Komedi, Romantik
Visas på Netflix
Betyg: 3

The Perfect Date är ett bra exempel på Young Adult bästsäljare som även blivit en populär och lyckad film. Förlagan The Stand-In författades av Steve Bloom, som även varit med och skrivit filmens manus. The Perfect Date finns bland Netflix tio mest sedda filmer.

Som vanligt när det gäller romcom så kretsar handlingen kring en kille som har siktet inställt på en tjej som spelar i en helt annan liga, och som vanligt när det gäller romcom så får killen sina drömmar uppfyllda. Men … Young Adult litteraturen (och steaming) tycks i alla fall vara en väg framåt från klichéerna, en väg där alla inte är vita och rika.

Livet på en räkmacka … eller tonfiskmacka

Brooks Rattigan (Noah Centineo) är en mönsterstudent som jobbar extra för att få ihop pengar för att gå på Yale. Men smörgåshakets lön räcker inte, han kommer på att han även kan jobba som ”plus one” på olika evenemang. Precis som när man beställer en smörgås kan man klicka i olika evenemang för att få ”the perfect date”. Huvudpersonens bäste vän och smörgåspreppande sidekick  Murph (Odiseas Georgiadis) är sympatisk och han är tokkär i en kille som varje dag beställer samma tonfickmacka. Dessutom (tänk så praktiskt!) är Murph ett data- och-app-geni som lägger upp Brooks Rattigans alla bokningar.

Kamratflickan och hennes förtjänster

Brooks kärar ner sig i två olika tjejer under speltidens gång, och som publik förstår man ju att den vackra feminina Shelby Pace (Camila Mendes) är helt fel val, och bästa tjejkompisen och pojkflickan Celia Lieberman (Laura Marano) är rätt val … för även om romcom går framåt med små, små babysteps, så känner man igen kamratflickan och hennes förtjänster så fort man ser henne. På 1980-talet i en John Hughes komedi kunde hon spelas av Mary Stuart Masterson och på den tiden då James Stewart var den hetaste filmstjärnan hette kamratflickan nummer ett June Allyson.

To All the Boys … Atom Smasher date!

Hur gick det sedan för The Perfect Date killen? Noah Centineo har även huvudrollen i en annan filmatiserad Young Adult succé, en trilogi om en amerikansk-koreansk tonårstjej, To All the Boys … ännu ett bra exempel på romcom där andra människor än vita och rika får inneha huvudrollen. Och Noah Centineo syntes senast på bio som Atom Smasher i Black Adam. Där han nästan, nästan får ha en kärlekshistoria med en superhjältekollega. Spin-off potentialen är solklar. The Perfect Superhero Date!

print

Våra samarbetspartners